Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

«Jautājiet manam kungam un dievam»

Iespējamā vadības maiņa trešajā lielākajā pašvaldības uzņēmumā Rīgas nami (RN) satraukusi daudzus tā darbiniekus un sabiedrībā zināmus cilvēkus, kuri vēstulē pašvaldības politķiem pauž atbalstu ilggadējam RN valdes priekšēdētājam Andrim Lācim. Par strīdu, kas it kā izcēlies viņa un domes priekšsēdētāja vietnieka Aināra Šlesera (LPP/LC) starpā, puses klusē. Dienai zināms, ka vadīt sabiedrību uzrunāta A. Šlesera partijas biedre, bijusī valsts uzņēmuma Pasažieru vilciens vadītāja Linda Baltiņa (LPP/LC), taču viņa apliecina, ka to nedarīs, jo viņai jau ir interesants darbs.

Esot pārkāpumi

Kāds RN darbinieks, kurš vēlas palikt anonīms, Dienai stāsta, ka konflikts starp A. Šleseru un A. Lāci bijis «pusaug-stos toņos». Tā sakni viņš redz jautājumos, kas skar pilsētas izstāžu zāles Rīgas mākslas telpa (RMT) izmantošanu, dārgā Saktas puķu tirdziņa paviljona būvniecību, ko politiķis grib uzvelt uz RN pleciem, un Gaļinas Poļiščukas (TP) Teātra Observatorijas ielaišanu Rīgas Kongresu namā uz izdevīgiem nosacījumiem.

Pats A. Lācis nekādus komentārus nesniedz. «Jautājiet manam kungam un dievam,» viņš nosaka, ar to aicinot par nesaskaņām vaicāt A. Šleseram, kurš ir uzņēmuma kapitāldaļu turētājs. Taču arī vicemērs izteikumos ir skops. Viņa preses sekretārs Ģirts Dripe sola informāciju par «kompleksākām izmaiņām» nākamnedēļ un stāsta, ka A.Šlesera lēmums par A.Lāci būs atkarīgs no revīzijas un audita rezultātiem. To, ka pārkāpumi ir atklāti, apliecina domnieks Andris Ameriks (LPP/LC).

Satrauc neskaidrība

«Zinot, kā audita veicēji ņirdzīgi piesienas visiem komatiem, Lāča nomaiņa izskatās pēc politiska pasūtījuma,» uzskata mākslas zinātnieks Ojārs Spārītis, kura paraksts pirmais ir lasāms politiķiem nosūtītajā vēstulē, kurā pozitīvi novērtēts RN vadītāja līdzšinējais darbs. Vēstulei pievienojušies vairāk nekā 60 cilvēki, tostarp akadēmiķis Jānis Stradiņš, Latvijas Mākslinieku savienības prezidents Mārtiņš Heimrāts, bijušais Rīgas pilsētas izpilddirektors Andris Grīnbergs, Rīgas Tehniskās universitātes profesors Jānis Krastiņš, vijolnieks Raimonds Ozols.

«Mana uztraukuma pamatā ir - kas notiks ar kultūras uzņēmumiem, kas iepriekš veikmīgi strādāja, un vai administrācijas revidēšana nevar apdraudēt Melngalvju namu, pie kura atjaunošanas esmu bijis klāt,» skaidro O. Spārītis. Citus uzņēmumā strādājošos bažīgus dara neskaidrās manipulācijas ap pārējiem RN īpašumā esošajiem kultūras objektiem, kas RN pārziņā nonāca šogad, piemēram, RMT zem Rāts-laukuma, par ko interesi izrādot televīzijas LNT īpašnieks un apvienības Par labu Latviju! atbalstošās kustības priekšsēdis A.Ēķis.

Viņš kopā ar A. Šleseru, reklāmas speciālistu Ēriku Stendzenieku un kinorežisoru Aigaru Graubu redzēti izstaigājam izstāžu zāles telpas. Pēc Rīgas Kultūras aģentūras likvidēšanas pagājušā gada nogalē un darbinieku atlaišanas pašlaik RMT izstādes rīko Fonda Kultūras forums vadītāja Inga Šteimane, kas ir A.Graubas sieva. «Visu kontrolē Ēķis, Kultūras forums ir tikai instruments,» apgalvo bijusī RMT projektu vadītāja Inese Baranovska.

A. Ēķa komentāru par viņas teikto Dienai vairāku dienu laikā iegūt neizdevās, jo viņš neatbildēja ne uz telefona zvaniem, ne rakstiski nosūtītiem jautājumiem. Savukārt Ē. Stendzenieks noliedz personīgu ieinteresētību RMT attīstīšanā. Reklāmists pirms vairākiem mēnešiem pieaicināts par ekspertu RN konsultatīvajā padomē, kurā ir pārstāvji no kultūras iestādēm un augstskolu rektori. Ē. Stendzenieks uzskata, ka RMT ir «jādod iekšā riktīga mārketinga un reklāmas kampaņa», jo šobrīd telpas tiek izmantotas tikai par 1%.

Lieli tēriņi

«Ēķis ir televīzija un reklāma. Nekāds zemteksts tur nebija,» par LNT šefa pieaicināšanu atbild RN valdes loceklis Almers Ludviks (LPP/LC), bijušais pilsētas vicemērs, kurš šajā amatā iecelts februārī. Par domes kuluāros pieminēto A. Ēķa vīziju A. Ludvikam nekas neesot zināms. Piedāvājumu nomāt telpas izteikusi tikai kāda ārzemju kompānija, kas neizskatās nopietni, tādēļ vismaz pagaidām RMT strādās kā ierasts.

Dienai ir informācija, ka apmeklētāju skaits izstāžu zālē šogad krities par 25% un tās uzturēšana RN budžetā iecērt pamatīgu robu, jo RMT šogad vairs nesaņem 2,5 miljonu dotāciju no domes. Nerēķinot darbinieku algas, RMT ēkas ekspluatācijas mēneša izmaksas ir virs septiņiem tūkstošiem latu.

RN stāv priekšā arī lieli ieguldījumi Kongresu namā, ko pašvaldība grib izveidot par koncertzāli līdz 2014. gadam, kad Rīga būs Eiropas kultūras galvaspilsēta. «Pāris miljonu noteiki būs vajadzīgi, bet summa var iet uz augšu, ja visu veco daļu grib pārbūvēt un mainīt komunikācijas un tehnoloģijas,» saka A. Ludviks. Projektēšanas konkursu varētu izsludināt septembrī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?