Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +15 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Jēkabpils, vēls vakars. Sirreālākais kulinārais atklājums

Daugavpils jaunā šoseja ir pārbaudījums autobraucēju vēderiem. Pēc pāris stundu brauciena, kad izsalkums jau ņēmis virsroku, atmetu domu par ēdienu no sezonāliem, vietējiem produktiem, kas pagatavoti lakoniski un bez uzbāzīgām detaļām. Iztēlē sāku uzburt ceļmalas ieskrietuvi un ēdienkartē soļanku, cūkas karbonādi franču gaumē un vistas fileju ar majonēzi un ananasu vai par Eiropas fondu naudu uzslietu viesu namu ar krokodila fileju un haizivs steiku, ar kuriem mēģina pievilināt uz laukiem izbraukušos rīdziniekus.

Taču aiz loga nemainīga ainava ar drūmi piesnigušiem mežiem. Ir desmit vakarā, un ārā sals uzņēmis apgriezienus, pazeminot gaisa temperatūru līdz 22 grādiem, kad parādās iespēja nogriezties uz Jēkabpili. Ideju, kurp doties, nav nekādu, apjaušu, ka braucu pa Rīgas ielu, aiz loga garām pavīd veikals Elvi, un te arī pārsteigums - izgaismots, koši dzeltens vagoniņš ar uzrakstu Pizza Express malkas krāsnī. Ļoti līdzīgu ar malku kurināmu mobilo picas krāsni busiņā šovasar manīju Parīzē un, to uzlūkojot, pie sevis šķendējos - kārtējais tūristu krāpšanas triks. Zinu, kas ir picas krāsns, un biju pārliecināta, ka pilnas jaudas picas krāsns nodegtu ar visu busiņu, vēl pirms pirmā pica būtu gatava. Tomēr pārliecinājos, ka šī krāsns tiek kurta ar malku un pica rullēta uz vietas, tomēr ēst picu tūristu iecienītā vietā Parīzē nav manā stilā. Šoreiz ir gluži pretēji, skepse daudz mazāka, jo saprotu, ka kūpošais skurstenis nepārprotami signalizē par iekurtu krāsni. Pārsteigums ir neviltots, jo kāda velna pēc kāds lai ceptu picas vēlā vakarā tādā salā, kad vietējie bez vajadzības neizbāž degunu no mājas. Pieejot tuvāk, redzami divi stāvi - viens rosās pie krāsns, otrs rullē picu. Redz, kāds jau iepriekš to pasūtījis, lai žigli atskrietu pakaļ karsti kūpošai. Pieeju klāt, sasveicinos, vēl nedroši pārjautāju: «Vai tiešām jūs te cepat picas?» Saprotu, ka solīdais, iesirmais kungs kaklasaitē ir itālis. Iepazīstos ar Serdžio Kolabovi, kas septiņus gadus dzīvo Latvijā, atvēris picēriju Līvānos un īstenojis jaunekļa dienu sapni par mobilo picu vagoniņu, ko nopircis kaimiņu pagastā un pats savām rokām pērnvasar pārbūvējis, aprīkojot arī ar malkas krāsni.

Kamēr saimnieka palīdze man gatavo par godu Savojas Margaritai nodēvēto picu, Serdžio ar lepnumu uzaicina ielūkoties iekšpusē, kur viss saspiedies rokas stiepiena attālumā. Picas pamatā vietējā produkcija - milti, ūdens un malka. Ik pa laikam Serdžio gan papukst, ka tā pārāk mitra, pica labi necepas.

Tikmēr pica krāsnī izcepusies dūšīgāka, nekā būtu sagaidījusi Itālijā, jo jau esot pierasts pie latviešu gaumes. Ja piekodina iepriekš, picu izcep plānāku un viegli apsvilušiem sāniem. Karsta un sātīga - visu uzreiz notiesāt nevaru. No sirds esmu iepriecināta par kulināro atklājumu un uz pozitīvu emociju viļņa aizdomājos par uzņēmību, apņemšanos un neatlaidību. Šī ir godīga pica, kas cepta no sirds. Bravo, Serdžio!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?