Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Jelgavnieki apsver, vai citi deputāti varētu strādāt labāk

Ilglaicīgās Jelgavas varas partijas Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) ietekme mēra Andra Rāviņa personā pilsētā netiek apšaubīta, Diena secināja, aptaujājot Jelgavas iedzīvotājus. Attieksme pret esošā pašvaldības sasaukuma deputātiem un viņu potenciālo ievēlēšanu jaunajā domē gan ir visai atšķirīga - sākot no asas kritikas par negodprātību un «pilsētas izsaimniekošanu» līdz atzinīgiem vārdiem par «acīmredzamo sakoptību» un pilsētas labiekārtošanu.

Gaidāmajās vēlēšanās pilsētas iedzīvotāji visdrīzāk balsošot par lielajām politiskajām partijām, savukārt par sīkpartiju sarakstiem vairāki aptaujātie jelgavnieki nav pat dzirdējuši.

Ģederta Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzeja direktores vietniece Marija Kaupere, kas dzīvo Rīgā, bet Jelgavā strādā jau vairāk nekā 30 gadu, uzskata, ka ilglaicīgums pilsētas vadībā ir drīzāk noderīgs nekā slikts -tas attīstot gan profesionalitāti, gan atbildību. Pilsēta pēdējos gados esot sakārtota, un tajā tiekot uzturētas labas tradīcijas. Viņa gan atzīst, ka mēram ir arī spēcīga opozīcija, kas par sevi atgādina visai bieži. Pilsētā, tāpat kā Saeimā, pozīcijas un opozīcijas deputātiem gan esot tendence kritizēt otra izteiktos priekšlikumus, strīdos aizmirstot pilsētnieku intereses.

«Līdzšinējās domes darbību vērtēju visumā pozitīvi,» saka jelgavniece Inese, kura uzskata, ka pilsētas sakoptība esot acīmredzams apliecinājums esošā sasaukuma konstruktīvam darbam. «Esmu iepazinusies ar visiem deviņiem vēlēšanu sarakstiem un to programmām - šobrīd pārliecība tāda, ka palikšu pie pārbaudītām vērtībām un balsošu par ZZS,» atklāj Inese. Lūgta prognozēt katra politiskā spēka izredzes iekļūt domē, Inese pieļauj, ka no «visa plašā klāsta» domē varētu iekļūt četri vai pieci politiskie spēki. «Līderi varētu būt Vienotība un ZZS, tad pa kādam pārstāvim no Nacionālās apvienības VL-TB/LNNK, Reģionu alianses un Saskaņas centra,» uzskata Inese.

«Pašvaldības darbu vērtēju kā ļoti sliktu, nekādā gadījumā nevēlos šos pašus cilvēkus redzēt nākamajā sasaukumā,» strikti uzsver jelgavnieks Jānis, kurš uzskata, pilsētas saimniecībā «viss ir aizlaists līdz pēdējam». Ar to viņš domājot vairākus ar domes nesaimnieciskumu publiski saistītos skandālus, piemēram, par domes rīcību Jelgavas autobusu parka apsaimniekošanā. Gaidāmajās vēlēšanās Jānis esot nolēmis balsot par Saskaņas centru, lai gan tā kandidāti viņam neesot labi pazīstami.

«Mēs varam čiepstēt, ko gribam, tāpat nekas nemainīsies,» savukārt teic pensionāre Ārija. Viņa vēlēšanās visdrīzāk nepiedalīšoties, taču pieļauj, ka vēl var pārdomāt. Deviņu politisko spēku vēlēšanām iesniegtie kandidātu saraksti Ārijai nesniedzot pārliecību, ka pilsētā kas var mainīties, lai gan sarakstos esot arī «pa kādam zināmam cilvēkam». Pensionāre atzīst - šī sasaukuma deputātu vietā viņa gribot redzēt citus.

Jaunā māmiņa Ieva, kura Jelgavā dzīvesvietu deklarējusi pavisam nesen, pašvaldību vēlēs Rīgā, tomēr no radinieku un paziņu stāstītā viņai esot zināms, ka mērs A. Rāviņš «varas grožus atlaist negrib». Viņai esot simpātiska pašvaldības tradīcija sveikt pilsētas jaundzimušos un viņu vecākus.

Savukārt divas pensionāres, ko sastopu sēžam uz soliņa kādā no daudzdzīvokļu namu iekšpagalmiem, kļūst drūmas, kad dzird jautājumus par vēlēšanām. «Vēlēt neiesim. Tāpat nav par ko vēlēt. Lai deputāti turpina dzīvot savu dzīvi,» skaidro viena no kundzēm. «Mēs, pensionāri, esam Jelgavu pēc kara atjaunojuši, bet tagad esam galīgi nospiesti pie zemes,» saka otra sirmā seniore. Tikmēr pastniece Nataļja, ko sastopu iznēsājam pastu, apgalvo, ka balsošot par pašreizējo mēru A. Rāviņu. «Es iepriekš strādāju tirgū, mums bija izdevīgā iespēja ēst pašvaldības ēdnīcā,» atceras Nataļja. Ar Jelgavas mēra darbu viņa esot apmierināta.

Jelgavniece Rita savukārt apgalvo, ka vienmēr balsojot par Nacionālo apvienību un tā darīšot arī šoreiz. «Tur ir vairāk jaunu cilvēku, jaunu ideju. Viņi arī visvairāk domā par nacionālajiem jautājumiem, kas man šķiet svarīgi,» atklāj Rita. Kāds pilsētnieks, kas vēlējās palikt anonīms, kritizē pašvaldības izdevumu Jelgavas Vēstnesis: lai arī pats izdevums neesot slikti iecerēts, pilsētas domes slavēšanai, viņaprāt, tiekot atvēlēti nesamērīgi lieli budžeta līdzekļi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?