Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +12 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Jemenas protestētājiem atriebjas ar lodēm

Vismaz 60 cilvēku gājuši bojā sadursmēs, kurās kopš svētdienas ir iesaistījušies Jemenas ilglaicīgajam prezidentam Alī Abdullam Saleham lojālie spēki un opozīcijas atbalstītāji. Jemenas galvaspilsētā Sanā un citās lielākajās pilsētās notiekošā vardarbība ir asiņainākā kopš februāra, kad arābu pasaules nabadzīgākajā valstī aizsākās plašas demonstrācijas, kurās iedzīvotāji pieprasa gandrīz 33 gadus valdījušā A.

A. Saleha atkāpšanos un demokrātisku varas maiņu. Pēdējie notikumi radījuši stipras bažas, ka Jemenā varētu izcelties pilsoņu karš, kas jau tā vāji pārvaldīto valsti varētu padarīt nekontrolējamu.

Paliks līdz nāvei

Tūkstošiem A. A. Saleha režīma pretinieku svētdien izgāja Sanas ielās, lai beidzot panāktu tautā nemīlētā prezidenta atkāpšanos. A. A. Salehs kopš jūnija, kad viņš tika ievainots uzbrukumā prezidenta pilij, atrodas kaimiņvalstī Saūda Arābijā, bet visiem iespējamiem līdzekļiem ir centies saglabāt varu.

Tomēr režīmam paklausīgie bruņotie spēki atklāja uguni pret miermīlīgajiem un neapbruņotajiem protestētājiem. Apšaudēs ar A. A. Saleha kaujiniekiem iesaistījās karavīru vienība, kas ir pakļauta ģenerālim Alī Mohsinam el Ahmaram, kurš pirms dažiem mēnešiem pievienojās opozicionāriem.

Pirmdien drošības spēki sākuši šaut uz vienu no protestētāju nometnēm netālu no Pārmaiņu laukuma, kas ir kļuvis par režīma pretinieku protestu simbolu. Protestētāji uz to reaģējuši, metot šāvējiem ar akmeņiem. Tam sekojušas jaunas šāvienu zalves. Tikmēr citi mierīgi sēdējuši savās teltīs un zelējuši stimulējošus augus. «Mēs šeit paliksim līdz nāves brīdim,» sacīja 32 gadus vecais protestētājs Vuheibs el Jusefi. «Kādēļ gan mums būtu jābaidās? Mēs pie tā esam pieraduši.»

Arī citviet pilsētā dzirdēti šāvieni un sprādzieni, un mediķi vietējās slimnīcās pavēstīja, ka pirmdien vien nogalināti aptuveni 30 cilvēku. Kopš svētdienas ievainoto skaits pārsniedzis tūkstoti.

Dumpinieki pirmdien bez neviena šāviena ieņēma elites bruņotās vienības Republikas gvardes bāzi Sanas ziemeļos. Iebrucēju vienīgie ieroči bijuši koka nūjas un akmeņi. Bāzē esošie karavīri arī neesot izšāvuši nevienu lodi un aizbēguši, aiz sevis atstājot lielu daudzumu ieroču un munīcijas. «Tas ir neticami. Mēs rīkojāmies tā, it kā mums, nevis karavīriem būtu šaujamieroči,» aģentūrai AP sacījis kāds dumpinieks. «Atlikušie režīma sekotāji beidzot padosies, jo mūsu griba ir daudz efektīvāka par ieročiem.»

Tomēr viņa optimisms bija pāragrs, jo arī otrdien Sanas centrā turpinājās intensīvas apšaudes. A. M. el Ahmara spēki daudzviet bijuši spiesti atkāpties, jo valdības spēku snaiperi viņus apšaudījuši no augstceltņu jumtiem. Pirmdien Sanā nogalināti vismaz deviņi cilvēki.

Vardarbība piespiedusi tūkstošiem ģimeņu atstāt Jemenas galvaspilsētu un doties uz salīdzinoši mierīgākajiem lauku rajoniem. Savukārt palikušie slēpjas savās mājās un dzīvokļos, tādēļ pilsēta esot kā izslaucīta.

Amerikāņi atturīgi

Neskatoties uz pēdējo dienu plašo asinsizliešanu, ASV nav nākušas klajā ar skarbiem paziņojumiem, kuros mudinātu atkāpties savu līdzšinējo sabiedroto A. A. Salehu. Amerikāņi tikai izteikuši sarūgtinājumu par traģiskajiem notikumiem un aicinājuši saglabāt mieru. «Šajā saspringtajā situācijā mēs aicinām visas puses izrādīt savaldību,» teikts ASV vēstniecības paziņojumā. «Mēs aicinām visas puses atturēties no darbībām, kas izraisa vardarbību. Mēs nosodām rīcību, kas apdraud centienus sasniegt politisku risinājumu krīzei.»

Daudzi A. A. Saleha pretinieki pēdējo dienu notikumus Jemenā salīdzina ar cīņām Lībijā, kur dumpiniekiem ar NATO gaisa spēku palīdzību izdevās gāzt diktatoru Muammaru Kadāfi. «Starptautiskā sabiedrība šeit nedara pilnīgi neko,» kāds protestētājs sacījis amerikāņu laikrakstam The New York Times. «Viņi iesaldēja Lībijas finanses, viņi palīdzēja Lībijas dumpiniekiem, bet mūsu labā viņi nedara neko.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?