Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

JL jūtas labāk nekā jebkad

Jaunajā laikā vairs neesot ne Einara Repšes, ne Krišjāņa Kariņa (tagad EP deputāta) spārna, un pamazām tas laiks izdzisīšot no ļaužu atmiņas. Gaisotne partijā esot tik laba kā nekad. Pēc opozīcijā vadītiem gadiem un šķelšanās Jaunais laiks kā premjera partija esot atguvis iekšējo stabilitāti un mieru, tā uzskata viņi paši - arī JL līdere Solvita Āboltiņa.

Tikmēr politiskajiem konkurentiem nav skaidrs, kur ir _Jaunā laika_ varas centrs. Ja agrāk valdībās tas bijis premjera birojā, kas arī nav īsti pareizi, jo tam vajadzētu būt Saeimas frakcijā, tad _JL_ varas centru citi saredz E.Repšes vadītajā Finanšu ministrijā, kur viņa labā roka tagad ir Rīgas domes frakcijas vadītājs Edgars Jaunups. Viņš pats to noraida, partijas varas centru saistot ar vietu, «kur ir Solvita Āboltiņa - un tā ir Saeima». E.Jaunups aicina nepārspīlēt viņa lomu ar finanšu ministra parakstu akceptēto lēmumu sagatavošanā.

Atšķirībā no Pilsoniskās savienības, kas pirms nedēļas ārkārtas kopsapulcē nolēma iesaistīties apvienībā Vienotība, JL par to lems šodien kongresā, kurā vēlēs arī vadību. Viss liecina, ka JL arī turpmāk vadīs Saeimas priekšsēdētāja biedre S.Āboltiņa un domes priekšsēdis joprojām būs ekonomikas ministrs Artis Kampars. JL bija Vienotības izveides iniciators un to var uzskatīt par tās pamatu, ņemot vērā JL astoņus gados krāto pieredzi, kā arī premjera partijas statusu. Pretēji konkurentu paredzējumiem, ka tieši tas varētu JL nogremdēt, socioloģija liecina pretējo - Latvijas faktu janvāra aptaujā JL ir otrs populārākais spēks, ko atbalsta 9,9% pilsoņu, palielinājusies arī premjera V.Dombrovska popularitāte, un valstī jūtamas ekonomikas krīzes pārvarēšanas pazīmes. Par spīti Tautas partijas (TP) pretdarbībai labās attiecības ar Zaļo un zemnieku savienību un pēdējā laikā - arī opozīcijas atbalsts - nodrošina valdības stabilitāti.

TP runāja ar citiem

Kad TP izšķīrās gāzt Ivara Godmaņa (LPP/LC) valdību, tā bija izlēmusi nākamo veidot kopā ar Jauno laiku. Taču toreizējie līderi Mareks Segliņš, Māris Kučinskis un arī ekspremjers Aigars Kalvītis runāja ar citiem jaunlaiciešiem - S.Āboltiņu, A.Kamparu, tagadējo iekšlietu ministri Lindu Mūrnieci, frakcijas vadītāju Dzintaru Zaķi. Tas, ka šobrīd toni JL nosakot finanšu ministrs E.Repše un, iespējams, vēl vairāk - viņa padomdevējs E.Jaunups, esot viens no partiju pretrunu iemesliem. Tiesa, arī TP ir mainījusies gan frakcijas, gan partijas vadība. Tajā atgriezies Andris Šķēle, kurš nekad ar jūsmu nav uztvēris sadarbību ar JL.

Partiju konflikts ir saistīts arī ar cīņu par ietekmi Valsts ieņēmumu dienestā (VID), ko neviens negrib atzīt. TP frakcijas priekšsēža vietnieks Vents Armands Krauklis kā neuzticēšanās iemeslu min, ka JL pašam ideju neesot, bet visus labos TP piedāvājumus tas noraidot. Konkurentiem šķiet, ka JL ministri valdībā esot katrs pats par sevi un cits citu neatbalstot, ja ekonomikas ministram A.Kamparam pašam ar Finanšu ministrijas ierēdņiem jāpūlas iedzīvināt mikrouzņēmumu atbalsta programmu. Kad TP piekrita E.Repšes aicināšanai finanšu ministra amatā, esot domājuši, ka krīzes situācijā viņš varētu būt piemērots kandidāts sarunām ar starptautiskajiem aizdevējiem un budžeta veidošanā. JL cilvēki uzskata, ka E.Repše šīs cerības arī esot attaisnojis. «Repše ir ļoti labi pieslīpējies,» saka A.Kampars.

Šonedēļ ar negaidītu paziņojumu par iespēju atstāt politiku iekšlietu ministre L.Mūrniece presē atklāja, ka apsverot, vai kandidēt Saeimas vēlēšanās. Mediju uzbrukumus politiķei par bērnu vešanu uz skolu ar dienesta auto un dzimšanas dienas apsveicēju sagaidīšanu darba vietā viņa saista ar kāda vēlmi viņu speciāli kompromitēt. «Labā ziņa ir tā, ka savā karjerā esmu bijusi pietiekami konsekventa, ja jau vienīgi melnie pleķi manā biogrāfijā izrādījās šie,» intervijā sacījusi L.Mūrniece. Tiesa, viņa ir JL valdes kandidātu vidū.

ZZS tiekot uzklausīta

ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis savukārt par attiecībām ar premjera partiju sacīja tikai to labāko. ZZS vēlmes tiekot uzklausītas bez politiskās greizsirdības un nedomājot par politisko konkurenci. Taču ir iespaids, ka Jaunais laiks tomēr ir nolēmis no kļūdām mācīties un sapratis, ka bez sabiedrotajiem iztikt nevar, un tādā gadījumā viņiem ir arī jāpiekāpjas. Tas dod iespēju ZZS iegūt gan politiskos labumus, gan sabiedrības atbalstu par valstisku rīcību.

Nesen Latvijas televīzijas raidījums De facto informēja, ka pērnā gada nogalē v/u Latvijas valsts meži no savas peļņas ziedojis 150 000 latu VEF basketbola klubam, kura dibinātāju vidū ir E.Jaunups, kā arī basketbola klubam Ventspils, kura prezidents ir ZZS premjera kandidāts Aivars Lembergs.

Šis ir tikai viens no piemēriem, pēc kura nākšanas atklātībā runāja, ka JL un ZZS labo attiecību pamatā nav tikai nesavtīga vēlme strādāt valsts labā, bet arī iespēja vienoties par abpusēju labumu.

Aizdomas par politisko tirgošanās mediji izteica arī par ZZS atbalstu finanšu ministra lēmumam atstādināto VID ģenerāldirektoru Dzintaru Jakānu pārcelt citā amatā, pretim cerot saņemt izpratni jautājumā, kas saistīts ar VID ģenerāldirektora vietnieka amata konkursu, kurā uzvarēja A.Lemberga oponentu intereses pārstāvošais advokāts Lauris Leja, kurš ilgu laiku netiek apstiprināts amatā. E.Jaunups slavē ZZS atbildīgo pieeju valdības darbam un noliedz minējumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?