Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Joka konstrukcija

Savulaik britu filozofs Saimons Kričlijs intervijā laikrakstam Diena (18.02.2006.) ir sacījis: «Humors savā labākajā izpausmē ir padarīt redzamu to, kas ir noklusēts, atklāt mūsu pieņēmumus un apšaubīt tos. Patiesi labs humors atzīst pasauli, kurā mēs dzīvojam, un reizē to apšauba»

Grūti nepiekrist, un gandrīz neiespējami atturēties no reālās pasaules parādību likšanas kosmiskās... atvainojos, komiskās saules gaismā. Vēl jo vairāk tādēļ, ka dzīve piedāvā, pat uzbāžas ar dažādām situācijām, lai ļaudis, kuriem netīk atklāti birdināt asaras, varētu to visu sagriezt jocīgos leņķos. Un realitāte piedāvā arī daudzveidīgu instrumentu klāstu - ņem tik attiecīgos rīkus un konstruē jokus vesels. Lūk, daži: viltus pretnostatījums, pārspīlējums, stilu sajaukums, ačgārns salīdzinājums, mānīgs apstiprinājums, divējāda vārdu jēga, burtisks metaforas izskaidrojums, paradokss un, protams, absurds.

Iztēlosimies, piemēram, teātra izrādi, kurā galvenais varonis ir kāds cienījams saimniecības īpašnieks. Viņš saskaņā ar konkursa nolikumu, kurā nav ne vārda par profesionalitātes un darbaspēju prasībām - ka tik labi izskatās un daiļi dzied -, ir pieņēmis darbā simt darba rūķu. Iet gadi, un te pēkšņi darba devējs attopas, ka lietas diez ko nevedas un starp strādniekiem ir arī lērums dīkdieņu, blēžu un neprašu. Ko darīt? Ar lielu sirds degsmi pārcirtis Gordija mezglu, tas ir, atlaidis visus pēc kārtas, saimnieks atviegloti uzelpo un cer nākotnē pieņemt jaunus, labākus darba darītājus. Savukārt no atlaistajiem gandrīz neviens ar paškritiku neslimo, ikkatrs par sevi ir ļoti augstās domās, turklāt uzskata, ka cietis nepamatoti, tikai to citu, slikto, vainas dēļ. Pēc kāda laika saimniecības īpašnieks izsludina jaunu darbinieku pieņemšanu, taču konkursa prasības joprojām ir saglabātas tās pašas, jo tak sentēvu laikos driķētas un tamdēļ neparko negrozāmas. Kaut pa kādam jaunam un neredzētam ar piesakās, vairākums ir tie paši vecie, jo nekur jau nav teikts, ka izbrāķēts nav derīgs. Tiesa, dažiem kulītes samainītas, dažiem plastiskās operācijas iztaisītas, dažs balseni vēl skanīgāku uztrenējis. Un tā nu viņi glīti un smaidīgi, braši dziedādami, ierodas pie vecā saimnieka, kurš, pagalam apmulsis, atkal pieņem darbā tos pašus, no kuriem nesen bija atteicies. Izrādes beigas.

Absurds, teiks skatītājs. Jā, absurds. Mākslas darbā to pamana uzreiz, kamēr ikdienā tas ir tik ierasts, ka pat nepievēršam uzmanību. Kaut kas līdzīgs iztēlotajai izrādei reālajā dzīvē būs vērojams septembra otrajā pusē, un tas būs skumji. Ne velti britu filozofs pauž uzskatu, ka humors ir traģiskāks nekā traģēdija: «Traģēdijas katarses funkcija ir padarīt nepanesamo panesamu. Turpretī komēdija nepanesamo ievelk bezgalībā.»

Dzīvē noteikti ir vairāk komēdijas nekā traģēdijas, un tādēļ tiem māksliniekiem, kas savos darbos mīl aprādīt lietu dabu no komiskās puses, materiālu nekad nepietrūks. Teiksim, uzzinot galīgos tautas skaitīšanas rezultātus, kāds, izmantojot humorā izplatīto pārspīlējuma metodi, varētu sacerēt komisku trilleri Latvieši ir citur. Lai caur žēlabām spējam izvilināt arī kādu smaidu. Vēl Saimons Kričlijs saka: «Humors ir ļoti labs veids, kā atspoguļot cilvēcisko stāvokli. Un šis stāvoklis ir skumjš. Humors ir bezspēcības formulēšana - gan triumfs, gan melanholija.» Mjā... bezspēcība, saskaroties ar parādībām reālajā dzīvē, tiešām ir tik liela, ka pašaizsardzības nolūkos vieglāk ir smieties, nevis raudāt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?