Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +14 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Joprojām nenostiprinātas īpašumtiesības

Plānots, ka šogad zemes reforma noslēgsies visās Latvijas pašvaldībās, tomēr joprojām ir daudz nekustamo īpašumu, kuriem nav nostiprinātas īpašumtiesības, ziņojumā par Zemes politikas pamatnostādņu 2008.-2014. gadam īstenošanu norāda Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM).

Tas, ka daudziem īpašumiem nav nostiprinātas īpašumtiesības, nozīmē, ka tie nevar tikt izmantoti kapitāla ieguvei attīstības vajadzībām. Pagājušajā gadā zemesgrāmatā ierakstīto nekustamo īpašumu skaits bija 83,5% no valsts kopējās teritorijas, lai gan bija plānoti 95%. VARAM secina, ka noteiktais rādītājs nav sasniegts, jo īpašuma tiesību sakārtošana prasa arī finanšu ieguldījumus, kas, ņemot vērā ekonomisko krīzi, vairs nav tik viegli pieejami.

Lauku atbalsta dienests sniedzis informāciju, ka valstī 2014. gadā nekoptas lauksaimniecībā izmantojamās zemes ir 294 000 hektāru, kas ir 12,4% no kopējās lauksaimniecībā izmantojamās zemes platības. Saskaņā ar Latvijas Lauksaimniecības universitātes zinātnieku pētījumiem 62,9% neizmantoto zemes platību kvalitatīvais novērtējums ir zemāks par 25 ballēm, kas liecina, ka pārsvarā neizmantotas ir zemes platības, kurās lauksaimnieciskā ražošana nav tik efektīva.

Savukārt Valsts zemes dienesta Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmas dati liecina, ka laika posmā no 2008. gada lauksaimniecībā izmantojamo zemju īpatsvars ir samazinājies par 1%, tas ir par 0,1% vairāk, nekā plānots. Tas daļēji skaidrojams ar izaugušo lauksaimniecībā izmantojamo zemju pārveidošanos mežā - šajā laika posmā par 1,1% ir pieaugušas mežu platības. Bet no tām zemēm, kas patlaban skaitās kā lauksaimniecībā izmantojamās zemes, 51 000 hektāru ir aizaudzis. Eksperti prognozē, ka lauksaimniecībā izmantojamo zemju samazinājums turpināsies.

Kā vienu no lielākajām problēmām Zemes politikas pamatnostādņu īstenošanā VARAM min savstarpēji savietojamas informācijas trūkumu. Šāda situācija apgrūtina gan esošās situācijas analīzi, gan zemes politikas sasniegto rezultātu apzināšanu. Informācija par zemi tiek uzkrāta dažādās informācijas sistēmās, kuras uztur vairākas institūcijas. Lai iegūtu nepieciešamo informāciju, jāapmeklē virkne institūciju, jo informācija par zemi un tās izmantošanu tiek uzkrāta vismaz četru ministriju padotības institūcijās, turklāt dati tiek uzkrāti ne vienmēr savietojamos formātos. Kā pozitīvas izmaiņas VARAM min izveidoto darboties spējīgo un efektīvo teritorijas attīstības plānošanas sistēmu nacionālā, reģionālā un vietējā līmenī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?