Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Kā dabūt eksotiku ikdienas ēdienā

Liela daļa pavāru un veselīgi dzīvojoši cilvēki skandē, ka pats svarīgākais ēšanā ir lokāla domāšana. Tagad ir kartupeļu laiks un jāēd kartupeļi, nevis sparģeļi no otra pasaules gala. Tagad ieskābētie kāposti pēc mēneša būs ieguvuši pirmo labumu. Vakariņās galdā būtu jābūt tiem, nevis mākslīgi izaudzētiem rukolas salātiem.

Saulainās rudens dienās līdakām ir lielais bads un tās ķeras kā trakas. Nekas nevar būt labāks par līdakas kotletēm. Banānus lai ēd mērkaķi, tagad jāēd dzērvenes. Vietējie restorāni galdā ceļ to, kas nogatavojies tepat netālu, bet interesanti paēst mīļotāji pēc eksotikas dodas turp, kur eksotika ir ikdienas ēdiens.

Nav noslēpums, ka zemenes ar putukrējumu parasti vajag nakts vidū tieši tad, kad zemenes nav dabūjamas. Avokado īstajā kondīcijā jābūt veikala plauktos vienmēr, bet božolē jābūt pieejamam cauru gadu. Tagad modernās tehnoloģijas zemenēm līdzīgus augļus piedāvā katrā veikalā un tikai Meksikā dzīvojošas vaniļas apputeksnētājas bites darbu veic indonēzieši ar rokām. Globalizācijai ir arī savi plusi. Pēc eksotikas virtuvē nav jādodas uz otru pasaules galu, to var iegūt pavisam vienkārši - nopērkot eksotisku ēdienu gatavošanas ierīci.

Vokpanna ir vienkāršākais veids. Olu nūdeles, saldā čili mērce, garneles un mūsu pašu burkāni, sīpoli. Vokpannā pasautē sīpolus, burkānus, pasilda garneles, pievieno mērci, olu nūdeles, un pilnai eksotikai vajag vēl tikai irbulīšus. Turklāt šis ēdiens varētu būt viens no efektīvākajiem pareizas ēšanas ziņā, jo ēdiena pagatavošana notiek ātrāk nekā notiesāšana.

Rakletes siers vienkāršu kartupeļu ēšanu pārvērš interesantā kulinārā piedzīvojumā ar rakletes grila palīdzību. Vārīti kartupeļi, pārlieti ar kausētu rakletes sieru, piedevās ar marinētiem sīpoliņiem un pipargurķīšiem ir Šveices Alpu ganu ēdiens. Rakletes grils ir pavisam vienkārša un nedārga iekārta, uz kuras var pasildīt dārzeņus, nedaudz apcept šķiņķi un speciālās lāpstiņās izkausēt rakletes siera šķēles, lai pēc tam pārlietu kartupeļus. Turklāt grils stāv uz galda! Vai nav feini - omulīgi grilēt, kad ārā sals un putenis! (Mazāka eksotika, bet rakletes siers ļoti labi kūst arī uz visparastākās pannas.)

Nedaudz tālāka, tādējādi lielāka eksotika ir radusies Ziemeļāfrikas tuksnešos - tadžina. Iedomājieties - ēst sautētu burkānu, kas ir mīksts un burkāna krāsā, vai tomātu, kas izskatās pēc tomāta, nevis izšķīdis kečupā. Un tas viss tādās interesantās garšvielās kā kurkuma, safrāns, koriandrs, fenhelis vai anīss. Tadžinu mājās vajadzētu katram, kas ar virtuves lietām ir uz jūs, jo tadžinā ēdiens vienmēr būs garšīgs. Ir jābūt lielam meistaram, lai to piededzinātu. Toties ir ļoti daudz iespēju variēt un eksperimentēt. Dažādi gabalos sagriezti dārzeņi ar liellopa, vistas, jēra gabaliņiem vai pat trusi. Plūmes, bumbieri, citrons, banāns, medus un jau minētās vai jebkuras citas garšvielas. Ieliec visu tadžinā, pielej nedaudz ūdens, un, kad gaļa gatava, tad arī viss ir gatavs. Pat jāmaisa nav.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?