Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Kā dzīvē, ne kā smilšu kastē

«Šī spēle ir prakse - reālās dzīves situācijas, kurās saprast, kas no skolā stāstītā ir noderīgs, kas ir obligāts un kas ir muļķības. Un, ja jaunietis šaubās, vai grib būt darba devējs vai darba ņēmējs, šī spēle ievieš skaidrību,» stāsta Kalvis Kalniņš, kurš tikko absolvējis Liepājas Valsts 1. ģimnāziju, bet pērn kopā ar klasesbiedru Jurģi Krugļikovu radījis biznesa un ekonomikas simulācijas spēli Kolonija.

Gatavojot skolēnu apmaiņas projektu, viņiem kopā ar ārzemju viesiem gribējies uzspēlēt simulācijas spēli Prezidents. Tas bija dārgi, tāpēc skolēni nolēmuši uztaisīt savu variantu - finansiāli pieejamu jauniešiem un tādu, kur cilvēks bez priekšzināšanām spēlējot varētu saprast brīvo tirgu, grāmatvedības un pārdošanas prasmju pamatus un to, kā pasaulē iekļaujas uzņēmējs un arī pašvaldība. Dalības maksa Kolonijā ir Ls 4 no cilvēka, un spēlē piedalās ap 30-40 skolēnu vai studentu. Kalvis stāsta, ka līdz šim spēle izspēlēta trīs reizes dažādās Liepājas skolās, ceturtā notiks 4.-5. jūlijā Liepājas Mākslas vidusskolā (te uzvarētājiem piesolītas biļetes uz festivālu Summer Sound), bet piedalīties Kolonijā var ikviens gribētājs arī no citām pilsētām. Līdzi jāņem spēja patstāvīgi un loģiski domāt, elementāras matemātikas zināšanas, uzņēmība un prasme un drosme komunicēt.

Spēles uzdevums katram dalībniekam ir darbojoties gūt pēc iespējas lielāku peļņu - vai tas būtu savs bizness, darbs Kolonijas pašvaldībā vai būšana par algotu strādnieku. Spēles sākumā tās vadītāji - Kalvis, Jurģis un daži tehniskie palīgi - izstāsta noteikumus un katram dalībniekam izdala starta kapitālu. Tad tiek izsolītas pamatnodarbju licences, kas dod tiesības darboties transporta, tūrisma, dēļu ražošanas, celtniecības, pārtikas audzēšanas vai pārstrādes nozarē. Paralēli tiek ievēlēts Kolonijas mērs, kas veido un vada pašvaldību, veido un tērē tās budžetu. Rakstot biznesa plānus, tiek dibināti uzņēmumi. Spēle ilgst četrus «gadus» jeb četras stundas, katrs gads sākas ar strādnieku izsoli un beidzas ar gada pārskata rakstīšanu. «Spēli spēlējam divas dienas. Pirmajā «gadā» kaut kas ir pamēģināts, bet skaidrības īsti nav. Otrajā - kaut ko izdarīju, visticamāk, nesanāca, toties radās skaidrība. Tad visi spēlētāji iet mājās, un daudzi saka, ka naktī nevar aizmigt. Nākamajā dienā turpinām. Domāju, tā ir labākā kombinācija - darīt, padomāt, darīt, padomāt,» Kalvis skaidro.

Spēles procesā dalībnieki komunicē cits ar citu, lai slēgtu līgumus, kooperētos, gādātu resursus ēku (dzīvojamo māju, fabriku, gateru u. tml.) celšanai un biznesa virzībai. Tiklīdz kāda ēka uzbūvēta, tā modelīša izskatā nonāk uz Kolonijas kartes, kas novietota spēles telpas centrā un visiem kalpo kā uzskates materiāls. Pašvaldībai ar mēru priekšgalā jārūpējas, lai Kolonija attīstītos un plauktu, nevis stagnētu. Savukārt pie spēles vadītāju galda notiek resursu dalīšana, grāmatvedība, imports un eksports, kontakti ar valsti, ko ar visiem tās likumiem un nodokļiem pārstāv Jurģis, vai ārvalstu investoru, ko pārstāv Kalvis. Spēlē iespējams arī, piemēram, strādnieku streiks vai korupcija. «Spēlējot sterilā vidē kā smilšu kastē, cilvēks neko no tā neiemācās. Mēs kā spēles vadītāji taisām pēc iespējas trakāku vidi,» Kalvis saka.

Nevienam nepatīk gada pārskatu rakstīšana, bet, balstoties uz tiem, tiek uzlikti sodi, iekasēti nodokļi, apkopota statistika un spēles beigās noskaidrots uzvarētājs, kas ieguvis lielāko kapitālu, un pasniegtas balvas. Lielākais spēlētāju ieguvums ir realitātes elpa. «Tur nav kā skolā, ka tevi baksta kaut ko darīt. Ja neko nedari pats, tā arī nosēdēsi stūrītī un 3. gadā «nomirsi badā». Bet spēlē ir liela dažādība - savu nišu atradīs un kaut ko apgūs jebkurš, kam ir motivācija darboties, arī tāds, no kā uzņēmējs nekad nesanāks. Viens iemācīsies biznesu, otrs - komunicēt, trešais - ko citu,» teic Kalvis. Lielākā problēma gan esot savākt vienkopus 30 cilvēku uz divām dienām. Savukārt galvenais šķērslis, kāpēc Koloniju grūti izmantot skolā, ir spēles ilgums un tas, ka jebkura ar kaut ko citu aizvietota macībstunda rada problēmas, jo kavē obligātās programmas apguvi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?