Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +21 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Kā klausīties laikmetīgo mūziku?

Festivāli piedzimst, attīstās, daži arī aiziet nebūtībā - kā tas noticis ar kino forumu Arsenāls un, spriežot pēc nesenajiem paziņojumiem, arī Baltijas pērle šoruden ir pēdējā. Arī jaunās mūzikas festivāls Arsenāls nu jau vairākus gadus vairs nebija tik vērienīgs un pamanāms, kāds tas bija. Tagad tas atdzimst un piedzīvo pārmaiņas.

Šā gada jaunās mūzikas festivāla programmas uzmanības fokusā ir starpdisciplināri žanri un sistemātiskas diskusijas - jaunums festivāla sejā.

Festivāla Arēna virsvadību uzņēmusies diriģente un dziedātāja, vokālā ansambļa Putni vadītāja Antra Dreģe, kura ar pašas dibināto vokālo ansambli arvien aktīvi piedalījusies jaunās mūzikas pasūtīšanā un atskaņošanā ne tikai Latvijā, bet arī starptautiskas sadarbības projektu līmenī.

No 1. oktobra līdz 3. novembrim sešos koncertos 13. festivāls Arēna klausītājiem piedāvās starpdisciplinārus un konceptuālus projektus, pētot laikmetīgās mūzikas mijiedarbību ar pagājušo gadsimtu mūzikas stiliem un citām kultūras jomām, tajā skaitā kino un glezniecību. «Par festivāla apakšvirsrakstu izvēloties tēmu Šķērsojot robežas, pētīs dažādu kultūras nozaru mijiedarbību mūsdienu mūzikas kontekstā, pretnostatot krāšņas un virtuozas baroka ārijas un tautas mūzikas elementus konceptuālām elektroniskām kompozīcijām, meklējot austrumu un rietumu mūzikas saskares punktus, kā arī paplašinot muzikālās izteiksmes līdzekļu arsenālu ar citu kultūras jomu novitātēm,» stāsta Antra Dreģe.

Smalkus skaņas pētījumus instrumentālajā un vokālajā medijā gatavojas piedāvāt izcili Latvijas un ārzemju izpildītājmākslinieki - kontrtenori Sergejs Jēgers, Havjers Hāgens, artistiskais kameransamblis ART-i-SHOCK, Latvijas Radio koris, blokflautiste Ulrike Meijere-Špona, ērģelniece Ilze Reine, vokālā grupa Putni, oriģināli eksperimentējošā sitaminstrumentālistu grupa Speak percussion no Austrālijas, pianiste Heloīze Palmere un komponists Džons Palmers no Lielbritānijas, kā arī altiste Liene Kļava, saksofonists Artis Sīmanis, čellistes Guna Šnē un Agate Ozoliņa.

Arēnā viesosies arī konceptuālās mākslas pārstāvis Knute Vesters (Zviedrija) un Tuvo Austrumu un Rietumeiropas mūzikas un kultūras krustpunktus meklējošais starptautiskais ansamblis Sarband.

Arēnai top arī divi īpaši jauniestudējumi - gaisīgu mūzikas un videoinstalāciju fantāziju Mākoņu sana 2. oktobrī P. Stradiņa universitātes aulā veidos gaismu mākslinieks, daudzu teātra izrāžu un koncertu vizuālā ietērpa autors Mārtiņš Feldmanis un videoscenogrāfs Artūrs Dzirne-Dzirnis sadarbībā ar trio ART-i-SHOCK.

Divu kontrtenoru, blok-flautistes un ērģelnieces neparastā kvarteta saspēle gaidāma programmā Baroks un Avangards Anglikāņu baznīcā 31. oktobrī.

Visu svēto jeb Helovīna nakts gaisotnē, brīvi spēlējoties ar stilu elementiem, koncerta vidi un mākslinieku kostīmus veidos dizaineres Ieva Taranda un Daina Gāga-Ēķe.

Mūsdienu mūzikai veltītās lekcijas/diskusijas, kas Jāzepa Vītola Latvijas mūzikas akadēmijas LMT Kamerzālē sākās 10. septembrī, turpināsies līdz 26. novembrim.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?