Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +20 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Kā likt lietā radošumu

Ceru, ka nākotnē varēsim lepoties ar konkrētiem rezultātiem un teikt: «Kultūrā ir vērts investēt.» Tādiem vārdiem kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende pieteica trešo radošās darbības nedēļu Radi! 2013, kuras mērķis ir ar dažādu aktivitāšu starpniecību parādīt radošuma praktisko un pragmatisko pusi un sekmēt radošumu dažādās sfērās: izglītībā, kultūrā, uzņēmējvidē, valsts pārvaldē, pašvaldībās un sociālajā sfērā.

Pagājušajā nedēļā žurnālisti tika aicināti uz Hedas māju Andrejsalā - savdabīgu, noteikti radošu «telpu telpā», ko 2011. gadā scenogrāfs Reinis Dzudzilo bija veidojis speciāli divu jauno režisoru Elmāra Seņkova un Jurija Djakonova teātra izrādei Heda, lai uzzinātu par pasākumiem, kas gaidāmi radošās darbības nedēļas ietvaros no šodienas līdz 28. aprīlim Rīgā un visā Latvijā.

Kustība un pirmie augļi

«No tādām abstraktām tēmām, proti, runām par to, kas tad īsti ir radošums un ko ar to darīt, mēs arvien vairāk virzāmies uz ļoti konkrētiem jautājumiem un problēmu risināšanu,» preses konferencē atzina Britu padomes Latvijā programmu direktore Ilze Saleniece, kuras pārstāvētā starptautiskā organizācija kopā ar Kultūras ministriju (KM) pirms dažiem gadiem iniciēja projektu Radi!. Viņa uzsvēra, ka šogad tas ir audzis gan mērogā, gan iesaistīto partneru - valsts, nevalstisko organizāciju un privātā sektora - ziņā. «Radi! lēnām mainās no pasākumu kalendāra uz kustību,» atzīmēja I. Saleniece.

Arī kultūras ministre norādīja, ka pēdējā gada laikā ir strauji mainījusies attieksme pret radošo industriju jēdziena praktisko nozīmi, kā arī šobrīd jau ir iespēja pastāstīt par pirmajiem darba augļiem - arī valstiskā līmenī. Nacionālajā attīstības plānā nākamajam plānošanas periodam radošajām industrijām esot paredzēts finansējums sešu miljonu latu apmērā. No tiem divus miljonus iecerēts atvēlēt eksporta veicināšanai, pārējos četrus - radošajiem inkubatoriem. Savukārt no 29. aprīļa līdz 31. maijam varēs pieteikties arī finansējumam jaunajā Valsts kultūrkapitāla fonda mērķprogrammā radošo industriju pilotprojektiem, kuriem ir paredzēti 100 tūkstoši latu. Žaneta Jaunzeme-Grende pauda gandarījumu par janvārī dibināto Latvijas Mūzikas eksporta biroju, kas nesen organizēja Latvijas mūziķu prezentāciju Tallinas mūzikas nedēļā, kā arī to, ka pirmo reizi VKKF ir radīta mērķprogramma īpaši dizaina un arhitektūras eksporta spējas veicināšanai ar pieejamo finansējumu - 20 tūkstoši latu.

Fold fokusā - dizains

Radi! 2013 ietvaros šovakar plkst. 19 Xcelsior dizaina centrā tiks atklāta pašmāju interneta vidē vēl nebijusi radošo industriju platforma Fold, kuras izveidi un uzturēšanu finansiāli atbalstīs KM. Fold galvenā redaktore Evelīna Ozola pastāstīja, ka jaunais medijs izcels labāko Latvijas un arī ārvalstu radošajās industrijās. Tā būs platforma aktīva dialoga uzturēšanai starp radošo industriju nozares profesionāļiem, kā arī sabiedrības izpratnes veicināšanai par radošo industriju darbību un potenciālu. «Tagad būs iespēja pašiniciatīvas projektus un nelielus blogus pacelt augstākā līmenī,» teic E. Ozola. «Mūsu fokuss būs dizains, tādēļ ka tieši dizaina domāšanā mēs saskatām ļoti lielu potenciālu radošuma veicināšanai - tā reizē ir gan ļoti racionāla, gan radoša pieeja problēmu risināšanai.»

Kā kļūt par lielvalsti

Radošums nav iedomājams bez izglītības, tāpēc Radi! 2013 ietvaros rīt, 23. aprīlī, Rīgas Tehniskajā universitātē notiks mūsdienīgām un netradicionālām pedagoģiskajām pieredzēm veltīta konference Nākotnes skola sākas šodien ar Lielbritānijas speciālistu piedalīšanos. Liza Hankina runās par inovatīviem mācīšanās veidiem, savukārt Žislina Bodingtone un Liana Hamakota, modelējot nākotnes scenārijus, stāstīs par savu projektu Roboti un avatāri, kurā tiek analizētas pārmaiņas jaunu cilvēku ikdienā pēc 10 vai 15 gadiem.

Viens no gaidītākajiem viesiem ir koncepta «radošā pilsēta» pamatlicējs Čārlzs Lendrijs, kurš būs sastopams vairākos Radi! pasākumos, tajā skaitā diskusijā Arhitektūras eksporta potenciāls: izaicinājumi un iespējas. Tā notiks 23. aprīlī RISEBA Arhitektūras un mediju centrā H2O, kur Latvijas arhitektūras un ārvalstu radošo industriju eksperti centīsies atbildēt uz jautājumiem: vai mazām valstīm ir iespēja kļūt par lielām un nozīmīgām arhitektūras eksporta lielvalstīm, kādas ir vērtības un kvalitātes, kuras Latvijas arhitektūra varētu piedāvāt un kas būtu pieprasītas ārzemju tirgū?

Savukārt Dizaina informācijas centra vadītāja Daina Vītoliņa pastāstīja, ka 25. aprīlī Xcelsior dizaina centrā notiks diskusija Dizaina kartēšana, kur Dizaina iniciatīvas grupa prezentēs savu dizaina stratēģiju un labprāt saņems komentārus no profesionāļiem un dizaina lietotājiem. Ar visiem Radi! 2013 pasākumiem, kas notiks arī Dagdā, Alsungas novadā, Liepājā, Cēsu novadā, Jelgavā un citviet Latvijā, var iepazīties mājaslapā www.radilatvija.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?