Atbild Biruta: «Pesto ir itāļu virtuves sastāvdaļa. To gatavo no bazilika lapām, olīveļļas un Parmas siera. Izmanto pastas mērcēm, kā piedevu gaļas vai dārzeņu zupām, pie kartupeļiem, iejauktu novārītos rīsos, ar pupiņu pākstīm. Patiesībā - kur vien gribas dot «zobu» garšai. Pesto var piejaukt majonēzei un pasniegt pie aukstas zivs vai salātos.
Pesto recepte
Vajadzēs:
3 lielas ķiploka daiviņas
150 ml ciedru riekstu
225 ml sarīvēta Parmas siera
tējkaroti sāls
pustējkaroti svaigi maltu melno piparu
750 ml vaļīgi pakotas bazilika lapas
200 ml olīveļļas
Sākotnēji pesto gatavoja piestā, bet mūsdienās to var darīt ātri un viegli blenderī. Vispirms samaļ ķiplokus. Pievieno riekstus, sieru, sāli, piparus un bazilika lapas un samaļ. Motoram strādājot lēnām, lej klāt eļļu, līdz visa iejaukta, bet mērce nav pilnīgi viendabīga. Lai garšo!