Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Kā piepildīt sapņus

airākumam cilvēku Latvijā normālai dzīvei vajadzētu 690 latu mēnesī, bet ar 1652 latiem pietiktu, lai varētu «piepildīt visus savus sapņus», rāda sabiedriskās domas izpētes firmas SKDS jūlijā veiktās aptaujas rezultāti. Bet šā priekšstata evolūcija gadu gaitā ir vēl viens Latvijas piedzīvotā ekonomikas burbuļa attēls - abas šīs summas vēl tikai 2006. gadā bija attiecīgi 486 un 1226 lati, bet pērn bija uzkāpušas jau līdz 806 un 1710 latiem. Tas ir saprotami.

Taču pētījuma autori ir arī pamanījuši, ka sapņu piepildīšanai gribētās summas ir līdzīgas tām, kuras atalgojumā saņem augstākās amatpersonas un augšējā gala ierēdņi, un secina, ka viņu algas ir lielākas nekā vairākuma līdzpilsoņu ieskatā nepieciešams normālai dzīvei un pat visu sapņu piepildīšanai, - no tā tad esot sabiedrības lielā neapmierinātība, kad parādās ziņas par šo ļaužu atalgojumu.

Var rasties kārdinājums pateikt, ka cilvēkiem vienkārši skauž, ka viņu sapņus ir piepildījuši citi. Taču jāšaubās, vai vidusmēra Latvijas iedzīvotāja sapnis ir kļūt par ministrijas departamenta vadītāju vai kāda valsts kantora padomes locekli. Un diezin vai līdzīgu neapmierinātību izraisa augsta līmeņa profesionāļu un godīgu uzņēmēju pelnītās summas. Tāpēc laikam nav pamata runāt par kādu šķiru naidu parastajā izpratnē.

Visā pasaulē valsts darbā ir mazākas algas nekā privātajā sektorā, un to kompensē stabilitāte un sociālās garantijas. Latvijā, kā rāda Centrālās statistikas pārvaldes dati, šā gada otrajā ceturksnī vidējā bruto darba samaksa privātajā sektorā bija 436, bet sabiedriskajā - 532 lati mēnesī. Bet augstāko ierēdņu un amatpersonu algas mērāmas tūkstošos latu. Tā ir nodokļu maksātāju nauda, taču šie sevi gluži vai valsts īpašnieku kārtā iecēlušie ļaudis raduši uzskatīt to par savējo un pat uzsver savu piederību kādai augstākai šķirai. Klasisks piemērs ir bijušā «Šlesera cilvēka» Jāņa Maršāna paziņotais, aizejot no amata pēc tam, kad viņa 4500 latu alga aprīlī tika samazināta līdz 2400 latiem: «Valstī sākusies proletariāta diktatūra, kuras sauklis ir - sitiet buržujus.»

Maza, profesionāla un efektīva valsts pārvalde bez tajā parazitējošiem pašpasludinātiem «buržujiem» un saprātīga un saprotama vienota atalgojuma sistēma tajā strādājošajiem gan mazinātu bēdīgi slaveno «plaisu starp sabiedrību un valsti», gan labāk nodrošinātu līdzpilsoņu normālai dzīvei nepieciešamo, gan veicinātu cilvēku iespējas piepildīt savus sapņus par nevis kādu ļoti lielu, bet gan taisnīgu un padarītajam atbilstošu atalgojumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?