Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Kā rakstīt testamentu

Testaments ir viens no senākajiem dokumentiem tiesību vēsturē, tas nosaka, kādā kārtībā manta pāriet mantiniekiem. Testamenta sastādīšana nebūt nav nelaimes piesaukšana, bet gan garants, ka īpašuma lietas ir sakārtotas un starp mantiniekiem nebūs strīdu. Tāpēc svarīgi pareizi uzrakstīt testamentu un droši to glabāt - norāda Rīgas apgabaltiesas zvērināta notāre Ilona Ķibilde. Tam jābūt skaidri uzrakstītam, detalizētam, lai nerastos pārpratumi, jo dažkārt notāru praksē esot situācijas, kad nav saprotams, ko aizgājējs gribējis - doma tik neveikli izteikta, ka testamentu īstenot nevar.

Vēlams jaunākus lieciniekus

Ir divu veidu testamenti - publiskie, ko gatavo pie notāriem, un privātie, ko var rakstīt mājās, ar savu roku parakstot. Spēkā būs abi. Tiesa, gan pie notāra, gan pašrocīgi rakstītajam būs nepieciešami vismaz divi liecinieki. Arī viņi parakstās, ka bijuši klāt testamenta tapšanas brīdī. Saskaņā ar likumu tie nedrīkst būt paši mantinieki un radinieki. Piemēram, ja visu mantu vēlas norakstīt kaimiņiem, par lieciniekiem nedrīkst aicināt arī kaimiņa radiniekus. I. Ķibilde iesaka izvēlēties labus paziņas, vēlams gados jaunākus cilvēkus. «Lai privāts testaments stātos spēkā, notāram būs jāaicina liecinieki un tie jānopratina, tādējādi gūstot apliecinājumu, ka testamenta tapšanas brīdī viņi tiešām ir bijuši klāt, nelaiķi pazinuši un viņš bijis rīcībspējīgs. Pretējā gadījumā - ja liecinieki neatnāk, notārs testamentu neatzīst par spēkā esošu,» skaidro I. Ķibilde.

Tāpēc arī būtiski izvēlēties gados jaunākus lieciniekus. Ja liecinieki izrādīsies arī aizgājuši viņsaulē, mantojuma tiesības tad atliks pierādīt tiesā, un, kā atzīst notāre, tas rada nopietnas problēmas.

Būtiska precizitāte

Rakstot testamentu mājās, svarīgi to labi uzrakstīt. Testamentu var rakstīt vienā teikumā, piemēram: «Es, (vārds, uzvārds), visu manu mantu, lai kāda tā būtu un kur atrastos, kas manā nāves brīdī man piederēs, novēlu (vārds, uzvārds).» Tas ir klasiskais teikums, ko raksta gan pie notāra, gan privātajos testamentos. Mantu var arī smalki aprakstīt līdz pēdējai karotītei. Atsevišķas lietas iespējams novēlēt dažādiem cilvēkiem, teiksim - gleznu mazdēlam, šujmašīnu māsīcai, pārējo īpašumu mazmeitai. Tad gan būs jāieceļ testamenta izpildītājs, kurš mantu dalīs. Parasti tā ir kāda uzticama persona.

Bet pats galvenais ievērot, ka dokumentam ir jābūt nosauktam Testaments un tajā jānorāda datums - spēkā stāsies pēdējā datumā parakstītais. «Svarīgi arī lietot visus vārdus - «Pēc manas nāves,» «novēlu» - lai būtu skaidri zināms, ka šis ir pēcnāves rīkojums. Arī cilvēkus pareizi nosaukt. Ja vectēvs, piemēram, raksta - «Manai mīļajai mazmeitai Grietiņai», - jāatceras pierakstīt uzvārdu, pareizu dzimšanas gadu un vietu. Personas kods var nebūt minēts, taču tad būs jādodas uz tiesu pierādīt, ka mīļā mazmeita Grietiņa ir tieši tā persona, ko bija domājis vectēvs. Rakstiet pēc iespējas skaidrāk!» iesaka I. Ķibilde.

Savukārt nekustamajam īpašumam, ko vēlas atstāt, aizejot viņsaulē, jānorāda konkrēta adrese. Piemēram, ja testamentā teikts, ka novēl dzīvokli, bet nav minēta adrese, tāds testaments stāsies spēkā ar grūtībām, jo mantiniekam vēl būs jāpierāda, ka aizgājējam tiešām piederējis konkrētais īpašums.

Pie notāra drošāk

Testamenta glabāšana skapītī pie gultas nav drošākais šī dokumenta uzglabāšanas veids. «Mēs, notāri, mēģinām cilvēkus pārliecināt gan pašu testamentu rakstīt pie notāra, gan pie notāra arī to glabāt,» atzīst I. Ķibilde.

Tas ir drošāk, jo, pirmkārt, pie notāra testaments nepazudīs. «Var būt situācija, kad testaments tiek glabāts dzīvoklī, tas novēlēts vienam radiniekam, bet pēc nāves dzīvoklī ienāk cits, kuram nekas nav novēlēts. Iespējams, tas otrs testamentu iznīcinās un neviens nezinās, ka tāds vispār ir bijis,» brīdina notāre.

Otrkārt, pie notāra glabātā testamentā neviens cits savas vēlmes nevarēs pierakstīt klāt. Treškārt un svarīgākais - pie notāra tapušā testamentā formulējumi būs precīzāki un tie būs precīzi izpildāmi. «Var mājās izdomāt, ko un kā cilvēks vēlas, un doties pie notāra, kurš ieteikts pareizāko juridisko formu, lai šo vēlmi varētu izpildīt maksimāli,» uzsver notāre. Testaments var saturēt ne vien novēlējumu, bet arī rīkojumu, piemēram, apkopt kapa kopiņu, kremēt utt. Var būt minēti arī dažādi noteikumi. «Piemēram, var novēlēt nepilngadīgajai mazmeitai dzīvokli, taču ar tiesībām to nepārdot, teiksim, līdz 25 gadu vecuma sasniegšanai. Vai arī, pārņemot uzņēmuma kapitāldaļas, mantiniekam saskaņot lēmumus ar uzticamu cilvēku, piemēram, advokātu,» situācijas raksturo notāre.

Publiskie testamenti, starp citu, nav apstrīdami, jo par publiska testamenta īstumu nevar izteikt šaubas, pret to var celt tikai viltojuma strīdu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Publiskie testamenti

Tos gatavo pie notāra, pašvaldības bāriņtiesā vai pie Latvijas konsula ārzemēs.
Publiskie testamenti iedalāmi divos veidos:
- testators personiski izsaka savu pēdējo gribu, piedaloties diviem lieciniekiem,
- testators rakstisku privātu testamentu nodod glabāšanā notāram, pašvaldības bāriņtiesai vai Latvijas konsulam ārzemēs; tādējādi dokuments iegūst publiska testamenta spēku.
Priekšrocība - nav nepieciešamības meklēt lieciniekus pēc testatora nāves, kas nereti var radīt sarežģījumus.
Publiskā testamenta sastādīšana maksā Ls 52.
Testamentu notārs glabā seifā savā birojā vai īrē šim nolūkam seifu bankā. Tas nevar pazust, jo visi glabājumi tiek reģistrēti.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?