Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Kā strādāt latu un eiro periodā

Divas nedēļas pēc 2014. gada 1. janvāra pircēji par precēm un pakalpojumiem varēs norēķināties gan latos, gan eiro. Savukārt tirgotājiem šai laikā būs jānodrošina ne tikai naudas atlikuma izdošana eiro, bet arī divu valūtu vienlaicīga aprite, uzskaite un glabāšana. Tiekoties ar uzņēmējiem visā Latvijā, esam konstatējuši, ka jautājums par skaidrās naudas apriti divu valūtu vienlaicīgās apgrozības periodā raisa vienas no lielākajām bažām uzņēmējiem saistībā ar valūtas nomaiņu.

Būtiskie lēmumi par tehniskajiem risinājumiem katrā kasē un katrā norēķinu vietā, kur kasieris no klienta saņems latus, bet atlikumu izdos eiro, jāplāno laikus. Lai arī šis periods būs salīdzinoši īss - tikai divas nedēļas, pat publiski izskanējuši dažu uzņēmēju komentāri, ka viņi gatavi šīs divas nedēļas uzņēmuma darbību pat apturēt. Tas, protams, nav labākais risinājums ne uzņēmējam konkurences dēļ, ne klientiem izvēles un pieejamības dēļ, tāpēc piedāvāju palūkoties, kādi ir iespējamie risinājumi.

Apsverot kasu aprīkošanu ar divām naudas lādēm - katrai valūtai savu -, tirgotājiem jāņem vērā, ka eiro monētas ir smagākas un lielākas par latu monētām, bet eiro banknotēm ir dažādi izmēri atšķirībā no latu banknotēm, kam visi nomināli ir vienādi. Jau sākot no 20 eiro nomināla, banknotes ir lielākas par jebkuru latu banknoti.

Monētu glabāšanā risinājums ir pavisam vienkāršs - ļoti daudziem kases aparātiem ir maināmi kases ieliktņu izmēri, tos var vienkārši pārskrūvēt. Ja šādas iespējas nav, nāksies apsvērt iespēju nodrošināties ar eiro monētām pielāgotiem kases ieliktņiem. Tos iespējams lietot gan kasē, gan ārpus tās. Ja veikala kases ir atvērta tipa, drošības nolūkos ieteicams izmantot slēdzamas naudas kastes, kurās iespējams uzglabāt gan monētas, gan banknotes. Norobežotās kasēs var izmantot atsevišķu monētu turētāju.

Ja uzņēmējs nebūs nodrošinājies ar eiro monētām pielāgotām kases lādēm, inkasācija būs jāveic biežāk, jo kases ātrāk piepildīsies un to saturs būs smagāks. Tas jāpatur prātā uzņēmumiem, kam raksturīgs liels monētu apgrozījums vai kas plāno paralēlās divu valūtu aprites laikā visas monētas kasē likt vienā lādē un šķirot vēlāk.

Gan iedzīvotājiem, gan tirgotājiem nāksies pierast, ka eiro banknošu izmēri ir dažādi. Kases ieliktņus, ko šobrīd izmanto tirgotāji, nevarēs izmantot, jo eiro banknotes tajos nevarēs ielikt. Risinājums - nomainīt kases ieliktni uz tādu, kas piemērots eiro, bet latus šīs divas paralēlās aprites nedēļas glabāt pie kases atsevišķā naudas lādē. Ja savukārt kasieriem ērtāk latus joprojām glabāt kasē, tad eiro valūtu var glabāt slēdzamā naudas lādē pie kases.

Likumdošana paredz - no klientu apkalpošanas kasēm inkasētā nauda uzņēmumā jāglabā pa valūtu veidiem. Tas gan nenozīmē, ka ikvienam veikalam būtu jāiegādājas divi seifi - viens latiem, otrs eiro. Lielākā daļa uzņēmēju eiro glabās esošo seifu atsevišķos nodalījumos. Tikai daļa uzņēmumu, kuru apstrādātās skaidrās naudas apjoms ir liels, iegādājas atsevišķu seifu eiro uzglabāšanai. Tomēr jebkuram uzņēmējam vērts šai brīdī ielūkoties, vai esošajos seifos netiek glabātas lietas un dokumenti, kas tur varētu neatrasties, tā atbrīvojot nepieciešamo vietu latu un eiro nodalītai uzglabāšanai.

*SIA Hansab valdes priekšsēdētājs

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?