Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Kā vērtējat EP vēlēšanas un pilsoņu aktivitāti?

Vienotības saraksta līderis

Valdis Dombrovskis

Vēlētāji nobalsoja par stabilitāti un prognozējamu politiku. Pirms vēlēšanām visur Eiropā bija bažas, ka būs daudz eiroskeptisku, populistisku spēku. Vismaz Latvijā šīs bažas nav piepildījušās, un vēlētāji, ņemot vērā arī ģeopolitisko situāciju, ir izvēlējušies stabilitāti. Zemo aktivitāti, manuprāt, ietekmēja vairāki faktori. Iedzīvotājiem ir sajūta, ka EP ir tālu, un viņi tik cieši neredz šo saikni starp EP lēmumiem un to, kā tas ietekmē ikdienas dzīvi. Pēc Lisabonas līguma pieņemšanas EP loma lēmumu pieņemšanā ir būtiski pieaugusi. Būtu arī jāpadomā par šo sistēmu, kur vēlētājs ir piesaistīts konkrētam iecirknim. Tā ir neelastīga sistēma. Pozitīvāk būtu, ja, tāpat kā Saeimas vēlēšanās, vēlētājs varētu balsot jebkurā iecirknī - jo īpaši šādā vasarīgā dienā, kad cilvēki brauc uz laukiem, vasarnīcām vai pludmali. Tas būtu ļāvis nobalsot daudziem, kuri to nav izdarījuši.

Andrejs Žagars

Latvijas attīstībai saraksta līderis

Jebkurš cilvēks piedzīvo kā uzvaras, tā zaudējumus. Visas neveiksmes ir jāmāk pārvarēt. Zaudējums mūs tikai stiprinās, un mēs gatavosimies Saeimas vēlēšanām. Es neizslēdzu iespēju kandidēt uz Saeimu, bet tur mūsu komandas līderis jau būs Einars Repše. Esmu iepazinis spēcīgu komandu. Esmu aizrāvies ar kaut ko jaunu. Man ir jāatbalsta cilvēki, ar kuriem esmu kopā strādājis.

Andrejs Klementjevs

Viens no partijas Saskaņa saraksta līderiem

Uz Eiropas Parlamenta vēlēšanām iet ļoti motivēts vēlētājs. Saskaņas pozīcija kampaņā bija dzīvot mierīgi un uzsvaru likt uz sociāli orientētu saukli, norādot, ka problēma ir nevis krievi, bet nabadzība. Varbūt vēlētāju vajadzēja uzrunāt vienkāršāk. Man grūti izskaidrot, kāpēc Vienotībai ir tik liels atbalsts, - varbūt tāpēc, ka tā cilvēkiem garantēja drošības sajūtu. Taču gribu aicināt Vienotību neuzskatīt, ka šis ir mandāts tā turpināt savu politiku. Biju Latvijas reģionos, un tur daudzi cilvēki jūtas ekonomiski nedroši. Viena no zemās aktivitātes problēmām varētu būt arī kampaņas ierobežojumi. Ja mēnesi pirms vēlēšanām televīzijā nav reklāmas, cilvēki varbūt pēdējā brīdī uzzina par vēlēšanām un tad atklāj, ka iecirknis ir pavisam citā pilsētā. Ļoti daudzi Latvijas pilsoņi ir ārzemēs, bet balsot varēja tikai pa pastu. Problēma ir arī tā, ka no mūsu valsts ievēlētie Eiropas Parlamenta deputāti Latvijā parādās tikai pusgadu pirms vēlēšanām, bet par to, ko viņi tur ir paveikuši, vajadzētu informēt regulāri.

Tatjana Ždanoka

Latvijas Krievu savienības saraksta līdere

Es biju ievēlēta 2004. gadā un 2009. gadā. Vēlētāji novērtēja manu darbu un deva vēlreiz uzticības mandātu. Es ticēju saviem atbalstītājiem pretēji reitingiem, kas ir aizklātās aģitācijas sastāvdaļa. Saskaņa pārāk daudz transformējas, un vēlētājs nesaprot, kas notiek. Alfrēda Rubika vairs tur nav, arī Aleksandra Mirska - ne. Saskaņa bija pārāk pašpārliecināta, solīja paņemt trīs vietas. Es nemainos. Kāda biju, tāda esmu. Mums ir tā pati ideja, tie paši cilvēki un tā pati programma.

Aldis Kušķis

Bijušais Eiropas Parlamenta deputāts

Es vairāk gribētu, lai Latvijas politiskā vadība domātu, kas ir jādara, lai pat tropiskos laika apstākļos 30% līdzdalība būtu nepiedodami zema. Neesmu klasisks mediju patērētājs, tāpēc nevaru teikt, cik bija informācijas par vēlēšanu iecirkņu atvēršanu trešdien, ceturtdien un piektdien. Taču informācija ir bijusi, ja jau 10% nobalsoja iepriekš, bet varēja būt vēl vairāk. Latvijā partiju vidē, medijos, organizācijās neesmu novērojis diskusiju par ikmēneša Eiropas Parlamenta dienas kārtību. Ir izņēmumi, kad visa pasaule šūmējas par pirātiem, datu aizsardzību un citām globālām lietām. Taču partijām kopā ar sabiedriskajām organizācijām, medijiem katru mēnesi būtu jārīko diskusija par balsojumiem Eiropas Parlamentā, kas ir tikpat svarīgi kā tas, par ko deputāti lemj Latvijas parlamentā. Taču ar to saskaras arī citas ES valstis.

Ģirts Valdis Kristovskis

Bijušais Eiropas Parlamenta deputāts

Latvijas sabiedrība sasniegusi ES raksturīgo ieinteresētības līmeni robežās no 30% līdz 40%. Tas liecina, ka cilvēkiem ir grūti saprast politiku tālāk par savas valsts robežām, jo, lai to saprastu, ir nepieciešama pieredze un priekšzināšanu bāze. Liela daļa sabiedrības neuztver komplicēto ES modeli un samierinājusies, esot pasīvā pozīcijā vai paļāvībā uz tiem, kuriem ir izpratne. Balsošana konkrētā iecirknī, kur vēlētājs reģistrēts, padarīja šo situāciju vēl grūtāku. Vienotības panākumi nepārsteidz, jo nav profesionālāka saraksta par Vienotības. Vēlētājs novērtēja Valdi Dombrovski, arī Sandras Kalnietes devumu, strādājot ar Latvijas lauksaimniekiem. Runājot par Saskaņas rezultātu, var pieļaut, ka Krievijas agresija Ukrainā tai izdarīja lāča pakalpojumu. Saskaņas vēlētājs ir apjucis, jo varbūt nevēlas šeit Ukrainu. Savukārt Alfrēds Rubiks, turēdamies pie sociālisma principiem un godprātīgi darot savu darbu ES, ir adaptējies tajā vidē. Viņš vēlētāju acīs ir pazaudējis komunista revanšista tēlu, kā dēļ par viņu balsoja iepriekš.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?