Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +6 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 27. decembris
Inita, Elmārs, Helmārs

Kā vislabāk uzglabāt maizi?

«Mana Kanādas māsīca maizīti glabā ledusskapī - tikai šādi tā nesapelē,» no aizjūras radinieces pārņemto paradumu atklāj Dzidras kundze. Taču viņas kaimiņiene oponē - vislabākā vieta uzglabāšanai esot vēl padomju laikos tradicionālā maizes kaste. Bet kā maiznieki iesaka uzglabāt maizi?

«Vasara un rudens ir gadalaiki, kuros maize pelē visbiežāk, jo gan karstums, gan liels gaisa mitrums veicina pelējuma rašanos,» atzīst Latvijas maiznieka valdes loceklis Artūrs Ilziņš.

Ātrāk sāk pelēt baltmaize un maizes izstrādājumi, kuru sastāvā ir klijas un dažādas sēklas, jo tieši piedevas piesaista vairāk ūdens un rada labvēlīgus apstākļus pelējuma attīstībai. Rudzu maize pelē mazāk, jo pelējuma rašanos aizkavē maizes skābums.

Uzreiz pēc izcepšanas maize ir gandrīz sterila, jo cepšanas laikā maizes mīkstums sasniedz aptuveni 98 grādu temperatūru, bet maizes garozas temperatūra ir gandrīz divreiz augstāka - aptuveni 180 grādu. Loģiski, ka šādos apstākļos pelējuma sēnes un sporas iet bojā.

Sliktā ziņa ir tā, ka no pelējuma maizi pilnīgi pasargāt nav iespējams, jo maizītē esošās olbaltumvielas, ūdens, ogļhidrāti ir labvēlīga vide pelējuma attīstībai. Turklāt visbiežāk pelējums sāk attīstīties šķēlēs sagrieztā maizē. Tam «patīk» gan kārtīgs karstums (25-30 grādi), gan augsts relatīvais gaisa mitrums (75-80 procenti).

Maize nav kartupelis, un tā nav paredzēta ilgstošai glabāšanai. Pat ja izdodas izvairīties no pelējuma, maize vienkārši var sacietēt. Lai mājas apstākļos pasargātu maizi no pelējuma, tā jāglabā viegli mazgājamā, slēgtā traukā vai maizes kastē. Turklāt maizes trauku vai kasti regulāri, vismaz reizi nedēļā, nepieciešams izmazgāt un izžāvēt.

Ja maizīte tiek uzglabāta iepakojumā, to nevajag turēt uz palodzes vai jebkur citur, kur ir tiešie saules stari. Pretējā gadījumā karstumā iepakojumā veidojas mitrums, kas rada kondensātu, maize paliek mitra un pelējums ir klāt. Savukārt, ja maize ir nopirkta bez iepakojuma, rudzu un baltmaize ir jāglabā atsevišķi viena no otras. Pretējā gadījumā nāksies ēst baltmaizi ar rudzu maizes piegaršu vai otrādi.

Ja nu rodas situācija, kad mājās maizes ir par daudz un tuvākajās dienās to neizdosies apēst, visprātīgāk to būtu likt saldētavā. Tikai tad jāatceras to savlaicīgi izņemt no saldētavas, jo maizei būs nepieciešamas aptuveni astoņas līdz 10 stundas, lai tā būtu ēdama, svaiga un smaržīga.

«Ledusskapis ir samērā populāra vieta, kur glabāt maizi, taču mūsu eksperti uzskata, ka tā nebūt nav labākā alternatīva. Iespējams, karstā vasarā tas ir risinājums, taču ne visu gadu. Arī polietilēna maisiņš ir viens no populārākajiem maizes uzglabāšanas veidiem, jo tādā veidā tā ilgāk paliek mīksta, taču jāatceras, ka tiešos saules staros šādi tā nav uzglabājama,» norāda Artūrs Ilziņš.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?