Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Kadriļā ir viss!

No Jāņiem līdz pat Pēteriem saulīte vēl turas augstu jo augstu, vasara ir pašā plaukumā. Pēterdienā nedrīkst sienu mest kaudzē, lai pērkons nenosper, taču līgot, jāņuzāles lasīt un dejot var uz nebēdu - saka Daugavpils novada folkloras kopas Dyrbyni vadītāja Anna Briška.

Viss kā īstos Pēteros

Otrais folkloras deju un mūzikas festivāls Pa Pēteriem gan notiks nedaudz vēlāk no 2. līdz 4. jūlijam Daugavpils novada Dubnas pagasta estrādē un Rīgā, tomēr viss tiks darīts kā jau īstā Pēterdienā, Jāņu dienas atsvētē. Festivālā piedalās Latvijas Universitātes (LU) deju folkloras kopa Dandari, Daugavpils novada Kultūras centra folkloras kopa Dyrbyni un Kalupes pagasta jauniešu deju kolektīvs, Dubnas pagasta folkloras kopa Atzola, kā arī viesi no kaimiņvalstīm - Tallinas folkloras ansamblis Leigarid (Igaunija) un Antazaves pilsētas kapela (Lietuva). Festivālu rīko Pārdaugavas Tautas mūzikas biedrība ar Daugavpils novada Kultūras centra, Rīgas domes un Dubnas pagasta pārvaldes atbalstu. Tas ir iecerēts kā neliela apjoma folkloras deju un mūzikas svētki un ir unikāls ar to, ka ikviens dalībnieks tajā prezentēs dažādu tautu deju folkloras žanrus - rotaļdejas, rindu, četrpāru un vairākpāru dejas, kadriļu, sadzīves un etnogrāfiskās pāru dejas. Festivāls notiek Latvijas un Lietuvas pārrobežu sadarbības programmā 2007.-2013. gadam projektā Vasara laukos.

Iepazīties kadriļā

Daugavpils novada Kultūras centra folkloras kopa Dyrbyni kopīgi ar Kalupes pagasta jauniešu deju kolektīvu festivāla koncertos rādīs kadriļu, deju, kura Dienvidlatgalē savulaik bijusi ļoti izplatīta. Kadriļas nosaukums cēlies no franču vārda quadrille - četrstūris. Tā ir deja, kurā piedalās pāra skaits dejotāju pāru, kas nostājas viens otram pretī. Parasti tā ir četrpāru deja, kurā dejotāji izkārtojas četrstūrī. Latvijā kadriļa ienākusi XIX gadsimtā caur Vāciju, Krieviju un Poliju un kļuvusi par vienu no iecienītākajām tautas dejām. Kadriļa bieži vien sastāv no vairākām daļām kaļanām, katrai no tām var būt savs nosaukums, un tās pavada atšķirīga mūzika. Anna Briška stāsta, ka Latgales kadriļās var būt gan lēnie pastaigas gabali, gan strauja un ugunīga polka. «Kadriļā ir viss, tā ir deja, kurā dejotāji var parādīt savu attieksmi, izpaust mīlestību. Piemēram, ja kāds puisis gribēja sapazīties ar noteiktu meiteni, viņam vajadzēja uzaicināt dejot māsu un tīšām nostāties iecerētajai pretējā pārī, jo dejas laikā partneri tiek mainīti.»

Darbīgi cilvēki

Folkloras kopa Dyrbyni vēl ir pavisam jauna, nosvinējusi tikai trešo dzimšanas dienu. Multikulturālajā Daugavpilī tā ir kā latgaliskuma saliņa. Jautāta par nosaukuma tulkojumu, Anna smej - nozīmes ir dažādas, latgaliski vārds «dyrbyns» nozīmē darbīgu, nemierīgu cilvēku, kas nekur nevar atrast mieru. Vārds varētu būt cēlies no lietuviešu valodas vārda dirbti - strādāt. Ansamblī darbojas ap 10 jauniešiem, galvenokārt no Daugavpils novada un citām Latgales vietām, kuri studē Daugavpils Universitātē. Katram no viņiem, kā teic A. Briška, ir savs dyrbyns! Viens no grupas muzikantiem kontrabasists Kristaps Strods jau drīzumā brauks studēt mūziku Londonā, akordeona pavēlniece ir Māra Vilcāne, grupas soliste ar visskanīgāko balsi - Anita Auzāne.

Sākums - Baltica

Pirmo reizi festivāls Pa Pēteriem notika pirms trim gadiem - 2007. gada vasarā - Valkā un Rīgā pēc Latvijas Universitātes deju folkloras kopas Dandari iniciatīvas. Daugavpils novads par rīkošanas vietu šogad esot izvēlēts tieši Dyrbynu dēļ - iepriekšējā vasarā starptautiskajā folkloras festivālā Baltica šī kopa iepatikusies festivāla iniciatorei folkloras kopai Dandari. Festivāla ideju ar atsaucību uzņēmusi Daugavpils novada Kultūras pārvalde.

Folkloras kopas Dandari vadītājs Ilmārs Pumpurs uzsver, ka pārsteidzoši lielā publikas atsaucība iepriekšējā festivālā, kurā piedalījušās Latvijas un Lietuvas deju un mūzikas grupas, apliecinājusi, ka šāds pasākums ir vajadzīgs un turpināms. «Šobrīd folkloras deju attīstībā ieguldītais darbs ir ļāvis sasniegt kvalitatīvi jaunu līmeni - kļuvis iespējams organizēt īpašu festivālu, kurā grupas līdztekus dziesmām un muzicēšanai var parādīt plašas, saistošas un daudzveidīgas horeogrāfiskās folkloras programmas, apliecinot folkloras deju kā konkurētspējīgu un pieprasītu kultūras produktu un brīvā laika pavadīšanas veidu.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Festivāla pasākumi Daugavpils novadā un Rīgā

* Piektdien, 2. jūlijā, Daugavpils novadā: koncerti novada sociālās aprūpes iestādēs, 19.00 festivāla koncerts un sadancošana Dubnas estrādē

* Sestdien, 3. jūlijā, Rīgā:
17.00 koncerts Rātslaukumā pie Saules muzeja,
21.00 atklātās deju meistardarbnīcas Latvijas Kultūras akadēmijas zālē

* Svētdien, 4. jūlijā, Rīgā:
12.00-17.00 mūzikas, deju un atpūtas pasākums Lido atpūtas centrā Krasta ielā

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?