Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Kāds būs jūsu vārds?

Šajās dienās, kad nerimst diskusijas par to, kā īsti būtu jāreaģē uz to Krievijas hibrīdkara elementu, kurš jau tiek vērsts pret Latviju, respektīvi, mediju - un galvenokārt jau televīzijas kanālu - propagandu, ielūkošanās 1991. gada janvāra Dienās, kad Latvijā ideju cīņa noritēja ne tikai televīzijas ekrānā, bet jau arī ar OMON lodēm un kritušajiem, sniedz dažas atbildes.

Viena no tām ir šķietami elementāra: valsts vadītājiem ir skaidri jāpauž sava nostāja, nebremzējot savu uzskatu paušanu ar kādiem šauri pragmatiskiem apsvērumiem vai galvas reiboni no iluzorās apziņas, ka vadi visus Eiropas birokrātus, kad likmes ir augstākas.

Barikāžu janvārī mūsu priekšstāvjiem tāda skaidra nostāja bija. Lūk, kāda telegramma 1991. gada 23. janvāra Dienā, tātad jau pēc asiņainās 21. janvāra nakts, publicēta no Raimonda Paula, kuram jaunākos laikos nereti - un dažreiz arī pelnīti - pārmesta pārāk izvairīga attieksme pret Krievijas rīcības izvērtējumu: «Esmu sašutis un protestēju pret centrālās televīzijas izplatīto Ļeščinska tendenciozo un provokatorisko reportāžu par republikas dzīvi. Mākslīga mīta radīšana par nestabilitāti un saspringto stāvokli republikā ir izdevīga tikai pretsabiedriskām grupām, kuras, neskatoties uz iedzīvotāju vairākuma gribas izpausmi, realizē savas šaurās intereses. Taisnīgums prasa izbeigt šos melu plūdus, vērstus pret suverēno Latviju un viņas tautu, no valsts televīzijas un PSRS puses. Latvijas Republikas kultūras ministrs Raimonds Pauls.»

Paulam atbildēja programmas Laiks galvenais redaktors O. Kakučaja: «Nevaru piekrist Jūsu apsūdzībām par Ļeščinska reportāžu tendenciozo un provokatorisko raksturu. No teiktā paliek neskaidrs arī tas, ko konkrēti Jūs uzskatāt par netaisnīgu. Programma Laiks raidīja ēterā dažas M. Ļeščinska reportāžas, veltītas kara dienesta personu problēmām, viņu un vietējo iedzīvotāju savstarpējām attiecībām. Reportāžās no kara daļas bija pavēstīts par uzbrukumu ierindniekam Blažavičam, kas saņēma 10 naža dūrienus, par no Talsu skolas izdzītajiem virsnieku bērniem un pret viņiem vērstajiem apvainojumiem, par Rīgas hospitāļu kara ārstu bēdīgajiem dzīves apstākļiem...»

Šī tobrīd nebija pirmā Raimonda Paula šāda satura telegramma. 1991. gada 18. janvāra Dienā Ligita Viduleja publicējusi ziņu Raimonds Pauls prasa atbildi, kurā ir runa par 14. janvārī PSRS kultūras ministram nosūtīto Paula telegrammu, kurā Latvijas kultūras ministrs uzsvēris, ka «šajā traģiskajā situācijā, kad tiek iznīcinātas mūsu tautas, noziedzīga izskatās PSRS Kultūras ministrijas klusēšana». Un tālāk: «Mēģinājums reanimēt komunisma ideoloģisko murgu likumsakarīgi beidzies ar totalitārisma varmācīgo akciju pret neatkarīgās Lietuvas pilsoņiem. Pēc Lietuvas pienāks kārta citām republikām. (..) Vai tiešām Kultūras ministrijas pārstāvētā kultūra uzskata sevi par totalitārās diktatūras kalponi? Kāds būs jūsu vārds, kultūras darbinieki?» jautā Pauls.»

Šodien šīs telegrammas diemžēl joprojām izklausās aktuālas, tikai «komunisma ideoloģiskā murga» vietā var ielikt «impērijas» vai «krievu pasaules» ideoloģisko murgu. Lieki teikt, ka Paula mūzikas cienītāju skaits šīs viņa skaidrās stājas dēļ mazāks nekļuva.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?