Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +18 °C
Apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Kaimiņiem savus studentus ar vieglu roku neatdos

Uzņēmēja Ulda Pīlēna Dienai pausto ierosinājumu Latvijas augstākās izglītības resursus koncentrēt konkrētās nozarēs, bet pārējo jomu speciālistus gatavot ārzemēs, aptaujātie universitāšu pārstāvji vērtē ļoti piesardzīgi vai pat noliedzoši. «Ir bažas, ka tā var nonākt līdz stagnācijai,» uzskata Daugavpils Universitātes (DU) rektors Arvīds Barševskis. Atvērtāks šādai idejai ir Latvijas Universitātes rektors Mārcis Auziņš: «Ideja ir atbalstāma un tas nav nekas jauns, bet sarežģītākās sarunas sāksies, kad vajadzēs vienoties, no kā mēs atsakāmies.»

«Jāsaprot, ka mēs kā maza nācija nemaz nevaram atļauties kļūt par milzīgu kompetenču centru visās iespējamās nozarēs. [...] Tāpēc mums jāsūta studenti ar stipendijām tajās augstskolās, kurās to var apgūt. [...] Jā, ne visi atgriezīsies Latvijā, bet visi iegūs to izglītību, ko nevar te,» runājot par jaunajiem speciālistiem, Dienai pauda celtniecības un ražošanas uzņēmuma UPB īpašnieks U. Pīlēns.

«Šaubos, ka tas būtu racionāli. Baltijas valstīs tomēr ir jābūt konkurencei,» ierosinājumu komentē A. Barševskis. Viņaprāt, specializācijai ir jānotiek universitāšu starpā Latvijas ietvaros, taču ārpus valsts robežām tā var novest pie stagnācijas. Arī Rīgas Tehniskās universitātes mācību prorektors Uldis Sukovskis uzskata, ka tam var būt sliktas sekas: «Pašlaik ir milzīga konkurence, jo visi cīnās par studentiem. Ja mēs ietu šādu ceļu, tad Latvija uzreiz zaudēs. Tas bremzēs gan zinātni, gan uzņēmējdarbību, gan inovācijas.» Rīgas Stradiņa universitātes rektors Jānis Gardovskis ir pielaidīgāks - valstij vitāli svarīgas programmas slēgt nedrīkst, tomēr sadarbība Baltijas valstu mērogā ar mērķi celt programmu un speciālistu kvalitāti esot atbalstāma. Par atbalstāmu viņš uzskata arī iespēju valstij un studentam slēgt līgumu par mācībām ārzemēm, paredzot noteikumu, ka jāatgriežas mītnes zemē un šeit jāpielieto iegūtās zināšanas.

LU rektors M. Auziņš šo ierosinājumu, ko apsprieda jau pērnā gada beigās Latvijas un Igaunijas premjeru tikšanās laikā Tartu, uzskata par apsveramu. Tomēr viņš apzinās, ka līdz tā īstenošanai būtu ejams grūts ceļš. «Kad es prasīju Igaunijas izglītības ministram, no kurām programmām igauņi varētu atteikties, viņš atbildēja, ka viņš ir politiķis un nav pašnāvnieks,» stāsta rektors. Vienlaikus M. Auziņš norāda, ka kaimiņvalstu sadarbība zinātnes jomā var īstenoties jau visai drīz. Viens no galvenajiem ieguvumiem šīs sadarbības rezultātā būs lielāka iespēja pretendēt uz ES finansējumu, kas pēc 2014. gada katrai valstij atsevišķi var ievērojami sarukt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?