Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +19 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Kaķis ar spalvu korķiem

Kaķis ir dzīvnieks, kas uztur savu apmatojumu tīru un spožu, regulāri mazgājoties. Mazgājoties kaķis tīra apmatojumu un reizē izķemmē veco apmatojumu, pavilnu. Ir ļoti labi, ja kaķa saimnieks palīdz savam mīlulim, regulāri to ķemmējot. Tas attiecināms gan uz īsspalvaino, gan garspalvaino kaķu saimniekiem.

Īpaši svarīgi tas ir apmatojuma maiņas laikā. Kaķiem uz mēles atrodas diegveida kārpiņas, kas vērstas uz rīkles pusi. Tādējādi kaķis, sevi laizot, veiksmīgi izķemmē zīdaino kažoku. Taču šai darbībai ir arī savs mīnuss - ar mēli savākto apmatojumu kaķis nespēj izspļaut. Tāpēc mazgājoties kaķis gribot negribot apēd izlaizītās spalvas. Norītais apmatojums var kairināt kaķa kuņģi un izraisīt kuņģa un zarnu trakta darbības traucējumus. Sākoties kaķa apmatojuma maiņai, saimnieki ievēro, ka kaķi paretam atvemj savēlušos apmatojumu, kas līdzīgs stingram vates korķim. Uzkrātā apmatojuma dēļ dzīvniekam var rasties aizcietējumi. Labā ziņa ir tā, ka ir iespējams savam mīlulim palīdzēt. Pirmkārt, regulāri to ķemmējot, otrkārt, dodot papildbarību, kas šķīdina apēsto matu kamolus un viegli mīkstina vēderu. Veterinārajās aptiekās šim nolūkam nopērkamas dažādas pastas un kožļas. Saimnieks var izvēlēties, kas mīlulim labāk garšo. Veterinārārsti iesaka VedaLax pastu, jo tā ir garšīga (ar iesala vai tunča garšu) un ērti lietojama. Garspalvainiem dzīvniekiem matu kamolu šķīdināšanas pastu ieteicams lietot profilaktiski, lai laikus izvairītos no iespējamām problēmām. Viens no jaunākiem matu kamolu profilakses līdzekļiem ir Vetri HBR šķidrums. Tas ir unikāls kaķiem paredzēts produkts, kas atšķirībā no pastām un kožļām ne vien cīnās ar matu kamolu problēmu, bet arī novērš matu izkrišanu un tādējādi novērš jaunu matu kamolu veidošanos. Vetri HBR šķidrums satur lecitīnu, omega taukskābes, biotīnu, metionīnu, cinku, kas veicina apmatojuma veselību, spēcina mata folikulu, neļaujot tiem izkrist, šķīstošās šķiedras, kas kavē matu kamolu savelšanos, un dzērveņu pulveri, kas veicina urīntrakta veselību, kura problēmas ir viens no biežākajiem intensīvas kažoka laizīšanas cēloņiem. Vetri HBR šķidrumam ir vistu aknu garša. To var uzliet uz barības vai iedot ar karoti - kaķis neatteiksies! Runājot par matu kamoliem, svarīgi pieminēt arī citus iemeslus, kāpēc kaķi sevi intensīvi laiza. Viens no biežākajiem - dzīvniekam ir blusas. Kaitinošās, nemitīgās niezes dēļ kaķi sevi laiza un mazgājas sevišķi rūpīgi. Arī šī iemesla dēļ svarīgi regulāri kaķus apstrādāt ar pretblusu līdzekli un attārpot. Kaķu matu kamolu problēmu var mēģināt risināt, arī nodrošinot kaķim citas izklaides sevis laizīšanas vietā. Var mēģināt izaicināt kaķi uz rotaļu ar bumbiņām, striķīšiem vai citām piemērotām rotaļlietām. Lai mantiņas padarītu kaķim pievilcīgākas, tās var iesmaržināt ar kaķumētras pulveri.

*Universitātes vetfonda veterinārārste

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?