Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +12 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Kam būtu un kam nebūtu jāiesniedz sākumdeklarācija

Uzkrājumu nav, brauc ar sabiedrisko transportu, bet nesen no māsas mantojumā saņēmusi zemes gabalu 15 000 latu vērtībā.

Deklarācija ir jāiesniedz.

Jo mantojumā saņemtais zemes gabals uz Janīnas vārda Zemesgrāmatā nav reģistrēts, līdz ar to VID nav zināms, ka tas pieder Janīnai. Tādēļ, ja viņa zemesgabalu pārdotu un par iegūto naudu privatizētu savu vienistabas dzīvokli, VID nāktos Janīnai uzdot jautājumu - kur naudu dabūji? Savukārt, ja viņa būs iesniegusi deklarāciju, VID pensionāres mierīgo dzīvi netraucēs.

Ienākumu avots ir alga 700 latu mēnesī. Ir izveidoti arī uzkrājumi - 7000 latu depozīts bankā un 8000 eiro ieguldīti pensiju fondā vienā no Latvijas bankām. Ģimenei pieder dzīvoklis un divas automašīnas, bet šie īpašumi reģistrēti uz vīra vārda.

Deklarācija nav jāiesniedz.

Kaut gan Janai piederošo uzkrājumu un ieguldījuma pensiju fondā kopsumma pārsniedz 10 000 latu, likuma izpratnē tie iedalāmi atsevišķi - pēc trešā panta devītā un desmitā punkta. Deklarācija būtu jāiesniedz tikai gadījumā, ja zem viena punkta iedalāmās naudas summas pārsniegtu 10 000 latu.

Pieder piecas luksusklases automašīnas, kapitāldaļas četros dažādos uzņēmumos - kopā 9000 latu vērtībā, villa Jūrmalā un divi dzīvokļi Rīgā. Aleksandrs ieņem valdes priekšsēdētāja amatu vienā no saviem uzņēmumiem, kur mēnešalgā saņem 5000 latu. Visi auto reģistrēti CSDD, nekustamie īpašumi Zemesgrāmatā, bet uzņēmumi - Latvijas Uzņēmumu reģistrā. Zeķē Aleksandrs ir uzkrājis 7000 latu, bet bankas kontā noguldījis 1000. Viņam ir izsniegts 11 000 eiro kredīts.

Deklarācija nav jāiesniedz.

Jo, kaut gan kopējā pieejamo finanšu līdzekļu summa pārsniedz 10 000 latu, likums tos visus iedala atsevišķās kategorijās, kuras savā starpā nesummējas. Savu lielo mēnešalgu Aleksandrs katru mēnesi iztērē, braucot atpūsties uz Ēģipti un pusdienojot dārgos restorānos. Kaut gan gadā viņš saņem stipri vairāk par 10 000 latu, viņa naudas uzkrājumi maģisko 10 000 latu atzīmi nesasniedz. Savukārt par auto un nekustamajiem īpašumiem VID informācija jau ir pieejama, jo tie reģistrēti attiecīgajās iestādēs. Aleksandram izsniegtais 11 000 eiro kredīts, pārrēķinot latos, ir zemāks par 10 000.

Nesen paņēmis bankā 15 000 latu kredītu, par kuru iegādājies dzīvokli. Dzīvoklis ir reģistrēts Zemesgrāmatā. Viņam pieder padomju laikos ražots mopēds Delta, kuru Maksimilians reģistrējis Lietuvā, jo tā ērtāk.

Deklarācija ir jāiesniedz.

Marikai pieder antīku grāmatu kolekcija, kuru viņa saņēmusi mantojumā no vecmāmiņas. Marika nekad nav rēķinājusi vai prasījusi oficiālu atzinumu, bet viņai šķiet, ka, kolekciju pārdodot, tās vērtība varētu pārsniegt 10 000 latu.

Deklarācija ir jāiesniedz.

Deklarācija ir informatīva, un nodokļa sekas no kolekcijas uzrādīšanas neradīsies. Piemēram, pārdodot kolekciju izsolē, tās gala cena varētu stipri vien atšķirties no tās, ko Marika sākotnēji iztēlojusies, bet likums šādos gadījumos neprasa precizitāti deklarācijā līdz pēdējam santīmam. Savukārt, ja kolekcija nebūtu uzrādītā deklarācijā, Marikai sākot tērēt tās pārdošanā iegūto naudu VID rastos jautājumi - kur nauda iegūta. Tas pats princips attiektos piemēram, uz sudraba karošu komplektu, briljanta kaklarotu vai Leonardo da Vinči gleznu.

Deklarāciju var sniegt, var nesniegt.

Teorētiski Andris var censties savu naudu šādā veidā legalizēt, tomēr tas viņu no likumsargu uzmanības nepasargās. Iespēja legalizēt naudu, par kuru iepriekš nav nomaksāts IIN, attiecas tikai uz tādiem ienākumiem, par kuriem šāds nodoklis teorētiski būtu jāmaksā. Savukārt narkotiku kontrabanda ir kriminālpārkāpums, par kuru draud ilga pasēdēšana cietumā, nevis tikai nodokļu uzrēķins. 15% IIN nomaksas nenozīmē, ka likumsargi par šīs naudas izcelsmi vairs nedrīkst interesēties. Ja Andris būtu audzējis un tirgojis tulpes, nevis marihuānu, tad gan viņš par šādā veidā iekrāto naudu, nomaksājot 15% nodokli, būtu brīvs no jebkādas kriminālatbildības.

*Šie ir izdomāti piemēri, lai pēc iespējas plašāk parādītu gaidāmās deklarēšanās dažādos aspektus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?