Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Kam prieks, kam vilšanās

Latvijas balsstiesīgo pilsoņu mazā līdzdalība Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās, ar grūtībām pārsniedzot 30%, ir negaidīta, bet ar zemo aktivitāti politiķi bija rēķinājušies. Pārsteigums nav arī Vienotības uzvara vēlēšanās, bet ne visi paredzēja, ka tā atkārtos Tēvzemei un brīvībai/LNNK panākumu 2004. gada EP vēlēšanās un iegūs četrus mandātus. Vienotība līdzīgi kā togad tēvzemieši bija teju vienīgā, kas pieteica izteiktu līderu komandu atšķirībā no savas pirmsvēlēšanu tuvākās konkurentes Saskaņas, vēlēšanās to ievērojami pārspējot.

Raksta sagatavošanas laikā Dienai bija pieejama tikai neoficiālā informācija par EP vēlēšanu rezultātiem, kas liecina, ka Vienotībai ir četras vietas, bet pa vienai - Nacionālajai apvienībai Visu Latvijai!-TB/LNNK (NA), Saskaņai, Zaļo un Zemnieku savienībai (ZZS) un Latvijas Krievu savienībai (LKS). Latviju EP varētu pārstāvēt Valdis Dombrovskis, Sandra Kalniete, Artis Pabriks un Krišjānis Kariņš (Vienotība), Roberts Zīle (NA), Andrejs Mamikins (Saskaņa), Iveta Grigule (ZZS) un Tatjana Ždanoka (LKS).

ZZS svinēt negribēja

R. Zīlem, kurš vienīgais no 2004. gadā EP ievēlētājiem četriem tēvzemiešiem vairs palicis šajā partijā, ir prieks par kolēģiem no Vienotības, bet «cita lieta, kā viņiem veiksies pēc tam». Visu TB/LNNK līderu aizbraukšana uz Briseli toreiz bija puse bēdas. Otru pusi veidoja iekšējās ambīcijas, kas radīja organizācijā plaisas. R. Zīle tagad Eiropā pārstāv konservatīvo un reformistu partiju grupu, kuru iepriekš bija noskaņota izvēlēties arī I. Grigule. Taču tas iespējams tikai ar tā politiskā spēka piekrišanu, kas šajā grupā jau ir. R. Zīle neplāno atbalstīt I. Grigules pievienošanos frakcijai viņas ievēlēšanas gadījumā. «Mums ir citas vērtības, nevis uz naudu bāzēta kampaņa, kas degradē politisko procesu,» teica R. Zīle. Ar I. Griguli jau vairākas nedēļas Dienai nav izdevies sazināties. ZZS līderis Uldis Augulis bija lakonisks - ZZS beidzot būs pārstāvēta EP, un tas jau ir panākums. Taču patieso partijas noskaņojumu, iespējams, atklāj kas cits - šoreiz ZZS EP vēlēšanu dienas vakarā pat nepulcējās kopā.

Sociāldemokrātiskās partijas Saskaņa līderi Nilu Ušakovu Diena sastapa viņa bijušajai dzīvesbiedrei Jeļenai piederošajā kafejnīcā Spīķeru kvartālā, kur Saskaņas kandidāti un viņu atbalstītāji satikās vēlēšanu vakarā. Viņš atzina, ka partijas kampaņa nebija vērienīga, nevarot arī noliegt, ka T. Ždanokai vienmēr bijis disciplinēts vēlētājs. Redzams, ka kreisā elektorāta balsis aizgāja klāt kā pie EP deputātiem T. Ždanokas, tā Aleksandra Mirska (Alternative) un agrākā sabiedrotā Alfrēda Rubika (Latvijas Sociālistiskā partija), kuri vairs nebūs EP.

Savos birojos vai kafejnīcās pie klātiem galdiem bija pulcējušies vēl vairāki politiskie spēki - arī Latvijas attīstībai ar līderi Einaru Repši priekšgalā. Ja viņš pie Dienas no svinību telpas neiznāca, tad Andrejs Žagars un Latvijas attīstībai ģenerālsekretārs Juris Pūce bija ļoti atsaucīgi un atbildēja arī uz nepatīkamiem jautājumiem. Ja aptaujas partijai nedeva cerības iekļūt EP tāpat kā otram jaundibinātam politiskajam spēkam Latvijas reģionu apvienība, tad paši tomēr cerēja. A. Žagaram bija viena no iespaidīgākajām priekšvēlēšanu kampaņām. J. Pūce sacīja, ka politiskais maratons ir tikai sācies un partija noteikti pieteiks sevi Saeimas vēlēšanās, kurās, ļoti ticams, startēs arī A. Žagars.

Aktivitāte nav katastrofa

Zemajai pilsoņu līdzdalībai EP vēlēšanās politiskie spēki jau gatavojās un centās motivēt savus vēlētājus tomēr piedalīties vēlēšanās, par spīti svelmainajai dienai un nepieciešamībai meklēt konkrētu vēlēšanu iecirkni, kur vēlētājs reģistrēts. Arī to min kā būtisku kavēkli pilsoņiem izdarīt savu izvēli. Vairāku valdības partiju pārstāvji - arī V. Dombrovskis un R. Zīle - atzīst, ka šī sistēma nav elastīga un būtu pārskatāma. Politiķi pieļauj, ka būtu labi EP vēlēšanas rīkot vienā dienā ar pašvaldību vēlēšanām, kā tas Latvijā bija pirms pieciem gadiem, bet, piemēram, Īrijā - šogad. Tiesa, tad būtu jāpagarina pašvaldību pilnvaru laiks, kas vienreiz jau ir darīts, bet toreiz - tikai uz trim mēnešiem. EP pilnvaras ir pieci gadi, bet pašvaldību - četri.

Pilsoņu zemā aktivitāte tiek saistīta arī ar izpratnes trūkumu par EP ietekmi un lomu katra cilvēka dzīvē. Bijušais EP deputāts Aldis Kušķis atceras, ka savulaik Briselē pastāvīgi strādājuši vismaz četru mediju žurnālisti. Tāpēc varbūt to finansējumu, ko Eiropas Parlamenta birojs Latvijā iegulda dažādās reklāmas kampaņas, varētu paredzēt, lai EP darbu atspoguļotu vairāk mediju pārstāvju. Jau iepriekš Latvijas Universitātes profesors Jānis Ikstens atgādināja, ka liela daļa Latvijas vēlētāju nedzīvo valstī, kas arī ietekmē līdzdalības procentu. J. Pūce un viens no Saskaņas saraksta līderiem Andrejs Klementjevs iemeslus pilsoņu pasivitātei skaidro arī ar priekšvēlēšanu kampaņas ierobežojumiem, kas attiecās gan uz atļauto tēriņu apjomu, gan aizliegumu mēnesi pirms vēlēšanām reklamēties televīzijā. Nelielā pilsoņu aktivitāte nebūtu jāuztver kā katastrofa. Tas, ka atnāca mazāk vēlētāju, nenozīmē, ka šis viedoklis būtu mazāk kvalitatīvs, uzskata viens no Vienotības saraksta kandidātiem Pēteris Viņķelis. Viņš pieļauj, ka vēlētāji izvēlas politiskos spēkus, kas vairāk asociējas ar Eiropu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?