Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Kam vajag «divu ātrumu» sabiedrību?

Pat ja mucai izsit dibenu, zemāk par zemi nokrist nevar. Izmantojot IKP mērauklu, kopš buma augstākā punkta 2007.gada beigās Latvijas ekonomika ir kļuvusi par ceturtdaļu mazāka, t.sk. mājsaimniecību patēriņš sa- mazinājies par trešdaļu, investīcijas - turpat uz pusi. Apjomu ziņā esam atgriezušies 2004.

gada (t.i., pirms buma) līmenī. Lai gan mājsaimniecību patēriņš kādu laiku vēl mazināsies augstāka bezdarba dēļ un vēlmi investēt mazinās jau esošo jaudu vājā noslodze, ekonomika ir tuvu tās zemākajam punktam. Vēl jo vairāk tāpēc, ka eksporta izaugsme kļūst noturīgāka un pamazām velk ekonomiku ārā no bedres. Sajūtu līmenī šo lūzuma punktu pamanīsim tikai vēlāk, jo darba tirgus uzlabošanās ievērojami atpaliek no IKP dinamikas.

Zemākā punkta sasniegšana nudien nav iemesls ļauties vilinājumam vēl atlikušo ekonomikas kritumu vienkārši izsēdēt. Uz ilgtspēju un efektīvāku darbības modeli vērstām pārmaiņām gan sabiedriskajā, gan privātajā sektorā ir jāturpinās. Svarīga ir ne tikai izaugsme kā tāda, bet arī - kā šī izaugsme sadalās sabiedrībā.

Džini koeficients, kas raksturo sabiedrības nevienlīdzību no ienākumu aspekta, rāda, ka Latvijā plaisa starp sabiedrības turīgāko un mazāk turīgiem slāņiem pieaug. Proti, ienākumi sadalās arvien nevienmērīgāk. Arī treknajos gados ar visu pārspīlēti straujo izaugsmi daļa sabiedrības strauji aizsteidzās tālāk, kamēr citi arvien vairāk atpalika. Laikā no 2000. līdz 2008.gadam Džini koeficients pieauga no 34 līdz 38 punktiem (lielāks cipars norāda uz lielāku nevienlīdzību). Salīdzinājumam varam minēt, ka 2008.gadā Igaunijā tas bija 31 (turklāt būtiski zemāks par 36 punktiem 2000.gadā!), Zviedrijā - 24, ASV - 46.

Diemžēl ienākumu nevienlīdzības plaisa Latvijā turpinās pieaugt. Iedzīvotājus ar zemiem ienākumiem bezdarba kāpums un ienākumu kritums skar vairāk. Turklāt, izaugsmei atsākoties, nodarbinātība pieaug tikai ar novēlošanos, tādēļ bezdarbs saglabājas augsts samērā ilgu laiku. Jo ilgāks ir ārpus nodarbinātības pavadītais laiks, jo vairāk tiek zaudētas prasmes, kas atgriešanos darba tirgū padara grūtāku.

Ja ļausim šai tendencei turpināties, tas radīs virkni sociālu un ekonomisku problēmu. Var izveidoties «divu ātrumu» sabiedrība - ar darbu un bez. Mazinās sociālā un fiziskā mobilitāte, zināšanu pārnese kļūst lēnāka un mazāk efektīva, palēninās ekonomikas izaugsmes tempi. Ņemot vērā ne visai patīkamo demogrāfisko situāciju, katram strādājošajam jāuztur salīdzinoši vairāk bērnu, pensionāru un bezdarbnieku. Izteiktāka var kļūt reģionālā nabadzība.

Kā šo problēmu risināt? Vismaz sākumam nevajag izdomāt neko revolucionāri jaunu. Minēšu tikai vienu piemēru - nodokļu politika. Ir nepieciešama skaidrība par iespējamajām nodokļu izmaiņām, kas ļautu uzņēmējiem plānot savu darbību un radīt darbvietas, lai bezdarbnieki ātrāk atgrieztos darbā. Pašlaik relatīvi lielāks nodokļu slogs gulstas uz iedzīvotājiem ar maziem un vidējiem ienākumiem. Tas gan uzreiz nenozīmē, ka jāievieš progresīvais iedzīvotāju ienākuma nodoklis, kuru ir grūti administrēt. Šo nodokli varētu pat samazināt (turklāt tas mazinātu uzņēmēju izmaksas, palielinātu konkurētspēju un iespējas radīt jaunas darbvietas) un tā vietā ar augstāku nodokli aplikt, piemēram, mājokli, kas vairāk skartu turīgākus iedzīvotājus.

Pagājušajā nedēļā Saeima atbalstīja SVF un Eiropas Komisijas koordinētās aizdevumu programmas turpināšanu. Tas nenozīmē tikai kārtējās aizdevuma porcijas saņemšanu, bet arī konsekventu doto solījumu izpildi, ar ko līdz šim mums ir bijušas grūtības. Galu galā, aizdevums ņemts ne jau, tādēļ, lai krīzi izsēdētu ar aizlienētu naudu, bet gan, lai nopirktu laiku ekonomikas struktūras pārveidei. Saprašanās memoranda ar EK otrajā papildinājumā kā vienu no mērķiem Latvijas valdība ir izvirzījusi līdz jūnija beigām sagatavot politikas dokumentu par ilgtermiņa nodokļu reformu. Šo apņemšanos, tāpat kā ikvienu citu, nepieciešams pildīt solītajā laikā, ņemot vērā ne tikai budžeta ieņēmumu izpildes kritēriju, bet arī iepriekš minēto saistību ar nevienlīdzību un nabadzību.4

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?