Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 26. septembris
Kurts, Knuts, Gundars

Kandidēt, kurā domē grib

Centrālās vēlēšanu komisijas ierosinājums atcelt nosacījumus, kas noteic, ka novadu vai pilsētu domes vēlēšanās var pieteikt kandidātus, kas strādā šajā pašvaldībā, ir tajā deklarēti vai tajā personai pieder nekustamais īpašums, izraisījis rezonansi politiskajā vidē. Pret to iebilst Latvijas Pašvaldību savienības un arī Lielo pilsētu asociācijas pārstāvji, bet partiju domas dalās. Trešdien Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēdes darba kārtībā ir pašvaldību vēlēšanu likums, kura apspriešanas gaitā deputāti plāno vērtēt arī šo iniciatīvu.

Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) pārstāve Kristīne Bērziņa Dienai apstiprināja, ka CVK ir ierosinājusi atteikties no vairākiem nosacījumiem, kādi tagad ir noteikti kandidātiem, neierobežojot viņu iespējas pretendēt uz vietējā deputāta mandātu tikai tajās pašvaldībās, ar kurām viņi saistīti pēc darba, dzīves vai nekustamā īpašuma atrašanās vietas. «Tas ir formāls ierobežojums, kuru var apiet, nodibinot individuālo uzņēmumu vai deklarējot dzīvesvietu, bet vēlēšanu komisijai grūti pārbaudīt, vai kandidāts patiešām šajā teritorijā strādā vai dzīvo,» skaidroja K. Bērziņa, kuras viedoklis sasaucas ar to politiķu domām, kuriem iniciatīva ir pieņemama.

Arī Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētājs Sergejs Dolgopolovs (SC) atzina, ka bagātiem cilvēkiem nebūs grūti nopirkt īpašumu, iekārtoties darbā kādā novadā vai pilsētā, tā izvēloties pašvaldību, kurā vēlas iegūt varu. Atbalstot CVK piedāvājumu, viņš uzsvēra, ka visu izšķir vēlētājs. Līdzīgi uzskata arī Valdis Liepiņš no Reformu partijas, pieminot Rīgas vicemēru Andri Ameriku (GKR), kurš dzīvo Jūrmalā, bet katrā uzstāšanās reizē sola strādāt rīdzinieku labā. Taču citam RP biedram Jurim Viļumam un pārējo partiju pārstāvjiem bija drīzāk noraidoša attieksme vai arī viņi izvairījās to konkretizēt kā Raimonds Vējonis no Zaļo un Zemnieku savienības, kas ir pašvaldībās plaši pārstāvēts politiskais spēks.

Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) ir aptaujājusi 46 pašvaldības, kā arī uzklausījusi vietējo līderu domas Novadu apvienības sanāksmē, kurā piedalījās pārstāvji no 85 novadiem un trijām lielajām pilsētām. Par pašvaldību viedokli LPS līderis Andris Jaunsleinis vēstulē informē arī Saeimas komisiju, sacīja priekšsēža padomniece Vineta Reitere. Viņa norādīja - Eiropas Vietējā pašvaldību harta nosaka, ka deputātam ir jāpārzina pašvaldības iedzīvotāju intereses un teritorija, ar kuru jābūt saistītam. LPS pārstāve pieļāva - nosacījumu atcelšana var radīt situāciju, kad par sarakstu līderiem tiek nominēti sabiedrībā populāri cilvēki, kuri nepārzina pašvaldību un pat negatavojas tajā strādāt, pēc vēlēšanām, iespējams, noliekot mandātu.

«Ierosinājums degradē visu vietējās varas sistēmu, ja ļaus tai piesaistīt viesstrādniekus. Tādu rīdzinieku uzlidojumu nevar pieļaut,» uzskata Lielo pilsētu asociācijas pārstāvis Māris Kučinskis. Lolita Čigāne (Vienotība) atzina, ka sākotnēji, domājot par Rīgas domi, priekšlikums šķitis apsverams, bet, uzklausot partijas biedrus novados, Vienotība nevarēs šo iniciatīvu atbalstīt. J. Viļums (RP), kas pārzina situāciju Latgales pašvaldībās, arī ir pārliecināts, ka deputāta sasaitei ar teritoriju jābūt. Visu Latvijai!-TB/LNNK frakcijas vadītājs Einārs Cilinskis sacīja, ka frakcija neatbalsta šo ierosinājumu. Viņaprāt, nav nekādas loģikas, ja uz kādu pašvaldību «ar švakāku mēru atbrauc Zīgeristam līdzīgs kandidāts vai izbijis politiķis, kas izputējis augstākajā varā, atved baru populāru cilvēku un tā iegūst varu». LPS vēstulē arī norādīts, ka zaudējumi, atbalstot šo ieteikumu, neatsver ieguvumus, kādi būtu vēlēšanu komisijām, jo nosacījumu atcelšana atvieglotu komisiju darbu, pārbaudot kandidātu atbilstību likuma prasībām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?