Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Kandidēt vēlas, Vienotībā - negrib

Divu nedēļu laikā līdz Eiropas Parlamenta vēlēšanām Vienotība vēlas gūt priekšstatu par to, kuri Reformu partijas biedri vēlēsies iestāties Vienotībā un startēt no tās saraksta Saeimas vēlēšanās. Reformu partijas valde un frakcija par sadarbību ar Vienotību un startu Saeimas vēlēšanās lems nākamajā pirmdienā 12. maijā. «Tā būs komandas izšķiršanās, un kā komanda mēs arī spersim šo soli,» Dienai uzsvēra viena no partijas līderēm Zanda Kalniņa-Lukaševica.

Vienotības vadošie politiķi notikumu tālāko attīstību vairāk saista ar katra Reformu partijas biedra individuālu lēmumu. Lai kandidētu Saeimas vēlēšanās no tās saraksta, būs jākļūst par Vienotības biedru, pirms tam saņemot divu šī politiskā spēka biedru rekomendācijas un valdes atbalstu, Dienai apstiprināja partijas ģenerālsekretārs Artis Kampars. Zināms, ka Vienotības vadība labprāt pie sevis redzētu visus RP pārstāvjus valdībā - ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču, iekšlietu ministru Rihardu Kozlovski un ekonomikas ministru Vjačeslavu Dombrovski. No sarunām ar valdošās partijas politiķiem varēja secināt, ka viņiem nebūtu iebildumu arī pret Inesi Lībiņu-Egneri, Z. Kalniņu-Lukaševicu, Jāni Ozoliņu, Vilni Ķirsi un varbūt pret vēl dažiem Saeimas deputātiem.

Diena nolēma RP frakcijas politiķiem pašiem pavaicāt, vai viņi vēlētos startēt Saeimas vēlēšanās un no kuras partijas. V. Ķirsis atbildēja jau zināmo, ka tuvākajā laikā partijas valde par to lems un «nebūs tā, ka mēs pa vienam tagad skriesim». Viņš tāpat kā frakcijas vadītāja vietnieks Kārlis Eņģelis atbalsta sadarbību ar Vienotību, kas esot tikai saprotami, jo ideoloģiski Vienotība ir vistuvākais politiskais spēks. K. Eņģelim nav iebildumu arī pret nepieciešamību saņemt rekomendācijas, jo tāda kārtība ir arī Reformu partijā. V. Ķirsis līdzīgi pieļāva, ka «tā nevarētu būt problēma».

Valdis Liepiņš ir diezgan pārliecināts, ka vēlēšanās vairs nestartēs, savukārt Guntaram Bilsēnam nākotnes plāni ir pilnīgi skaidri: «Nekandidēšu. Šajā valstī neko nevar panākt. Vari runāt, cik gribi, neviens tevi nedzird. Būšu pensijā un varēšu paskatīties uz to visu no malas.» Vienotībā G. Bilsēns nestāsies un visai skarbi izteicās arī par Reformu partiju. Viņš sacīja: «Cerības bija ļoti lielas, bet tie, kas mūsu partiju izveidoja, tie arī to nolikvidēja. Tā es uzskatu. Lai man sit pa ausīm.» Jau rakstīts, ka vēlēšanās neplāno startēt arī partijas nu jau bijušie līderi Valdis Zatlers un Edmunds Demiters, kurš vēl centās to reanimēt. Tagad partijas priekšsēdētājs ir V. Dombrovskis, un šī iemesla dēļ viņš varētu būt izņēmums, uz kuru neattiecinās prasību stāties Vienotībā.

Ir vēl viena deputātu daļa, kas varbūt arī vēlētos pretendēt uz nākamo Saeimu, bet viņos nevarēja saklausīt vēlmi iekļauties Vienotībā vai pat bija jūtams skaidrs noliegums šādai iespējai. «Es netaisos Vienotībā stāties, jo esmu tur jau bijis,» sacīja Juris Viļums, kurš savulaik bija Pilsoniskajā savienībā. No tās uz RP atnāca arī Romualds Ražuks, kuram varētu ļaut atgriezties. J. Viļums decembrī parakstīto abu partiju memorandu ir izpratis kā divu politisko spēku vienošanos par kopīgu sarakstu, par ko tagad notiekošais vairs neliecinot. Vēlēšanās politiķis gribētu kandidēt, bet, ja tādas iespējas nebūs, tad «gan jau atradīšu, ko darīt». Valdības partijās ir vīlies arī Gunārs Igaunis, kurš iespējai kandidēt uz Saeimu deva 20%. Viņā vēl mīt maza cerība, ka Latvijas Reģionu apvienība nostiprināsies un tajā iekļausies arī Latgales partija. «Tagad Saeimā Latgali pārstāv tikai Jānis Klaužs, Līvija Plavinska no Vienotības un Nacionālās apvienības deputāte Inese Laizāne,» noteica G. Igaunis, kurš sev un J. Viļumam redz maz sabiedroto no reģiona. Partijas Latgales apgabala sarakstos liekot rīdziniekus, kuri pie vēlētājiem pēc tam nerādoties. Taču RP vienmēr varēšot lepoties, ka Latgales programmu panāca tieši tā, uzskata G. Igaunis.

Savu izvēli noslēpumā paturēja viena no aktīvākajām RP deputātēm Daina Kazāka. «Es vēlos startēt vēlēšanās, bet tas ir atvērts jautājums, no kuras partijas to darīšu. Ir jāredz, kā iezīmēsies sarunas ar Vienotību,» sacīja D. Kazāka. Par politiķes centieniem izmantot katru iespēju pabūt Saeimas tribīnē daži Vienotības deputāti neoficiāli ir izteikušies, ka viņu partijas cilvēkiem nav raksturīga šāda pozicionēšanās. Pagaidām vēl nav skaidrs, kā notiks RP reģionu cilvēku iekļaušanās valdošajā partijā, bet ir redzams, ka daži no viņiem jau atraduši vietu jaundibinātos politiskajos spēkos, piemēram, pie Ingunas Sudrabas uz partiju No sirds Latvijai ir aizgājusi jelgavniece Inese Varslavāne un arī Valentīna Lazovska no Ludzas - viņas politiskās karjeras ziedu laiki bija Tautas partijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?