Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Kāpēc Al Qaeda līderi ļauj sevi noklausīties?

Kaspars Adijāns

Lēmums uz laiku slēgt virkni rietumvalstu vēstniecību liecina par līdz šim vēl nebijušu trauksmi Tuvo Austrumu un Ziemeļāfrikas reģionā. Atklātībā ir nonākusi informācija, ka ASV slepenais dienests pārtvēris divu augstu Al Qaeda biedru komunikāciju. Runa ir par telefona sarunu, kurā teroristiskās organizācijas līderis Aimans az Zavahiri savam vietniekam Arābijas pussalā pasūtījis īpaša mēroga teroraktu.

Sākumā viss šķiet likumsakarīgi - slepenie dienesti pārtver informāciju, ziņo par to kongresam un rezultātā tiek pieņemts lēmums par drošības pasākumu veikšanu. Arī Al Qaeda pēdējā laikā nav gluži snauduļojusi. Tieši pretēji. Organizācija pavisam nesen ir veikusi uzbrukumus vairākiem cietumiem dažādās valstīs, kā rezultātā atbrīvoti vairāki simti Al Qaeda biedru. Vissmagāk no uzbrukumiem cieta Irāka. No bēdīgi slavenā Abu Graibas cietuma vien izbēga ap 500 ieslodzīto. Uzbrukumos cietumiem iesaistīti bija vairāki simti kaujinieku, kuriem bija sarūpēts vērā ņemams daudzums sprāgstvielu un munīcijas. Operācijas bija labi koordinētas un vietējos drošības spēkus pārsteidza pilnībā nesagatavotus.

Rietumu pārstāvniecībām reģionā tātad ir par ko uztraukties. Taču nesenie uzbrukumi cietumiem ļauj arī secināt, ka Al Qaeda māk pārsteigt, tā galu galā ir teroristiskas organizācijas «panākumu atslēga». Tāpēc rodas pirmās šaubas par to, vai Al Qaeda līderi šo informāciju tiešām vēlējušies paturēt noslēpumā. Masveidīgā vēstniecību slēgšana viņiem varētu būt daudz efektīvāka reklāma nekā kārtējais sevi spridzinošais pašnāvnieks.

Un ja nu viņi to tomēr bija domājuši nopietni, tad savāda ir šīs ļoti konkrētās sarunas nonākšana atklātībā. Ja nu Al Qaeda līderi iepriekš nenojauta, ka viņu telefonsarunas tiek noklausītas, tad tagad viņi to zina. Slepeno dienestu iegūtā informācija, kā zināms, tika noplūdināta vairākiem ASV medijiem, kuri to nodeva tālāk sabiedrībai, taču šajā gadījumā, kā par pārsteigumu, nevienu šī noplūde neuztrauc. Te piedevām jāatzīmē, ka Obamas prezidentūras laikā tiesas priekšā stājušies vairāk informācijas noplūdinātāju, nekā visu iepriekšējo prezidentu laikā kopā ņemot. Tāpēc rodas zināms pamats aizdomām par to, ka noplūde ir bijusi kontrolēta.

Un tas varētu būt labi saprotams solis. Edvarda Snoudena izraisītais skandāls, kurā atklājās ASV slepeno dienestu datu vākšanas apjomi, kopš tā sākuma ir izpelnījies daudz nosodījuma gan pašmājās, gan rietumu sabiedroto valstīs. Stāstā par to, kā slepenais dienests pārtvēris Al Qaeda komunikāciju un palīdzējis novērst draudošo 11. septembra mēroga atentātu, kā arī tajā, cik nejauši šī informācija nonāca atklātībā, noteikti var saskatīt datu vākšanas leģitimitātes mēģinājumu.

Nav iespējams apstrīdēt to, ka Al Qaeda kā teroristiska organizācija rietumu valstīm un tās pārstāvniecībām joprojām sagādā nopietnus draudus. Taču atklāts paliek jautājums, vai vēstniecību slēgšana uz dažām nedēļām akūtos draudus spēs novērst un vai šis solis drīzāk nav kalpojis citiem nolūkiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?