Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +16 °C
Smidzinošs lietus
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Kāpēc šīs preces nev ar saražot Latvijā?

Lai gan Latvijas uzņēmēji bieži pauž neapmierinātību, ka vietējie ražojumi, ievesto preču radīto konkurenci neizturējuši, no tirgus pazūd, tomēr lielā vienprātībā atzīst, ka vienīgais risinājums ir pašmāju produkcijas konkurētspējas paaugstināšana. Tā iespējama, panākot pēc iespējas labāku kvalitāti par pēc iespējas zemāku cenu, savukārt cenas pazemināšana būtu reāla, tikai samazinoties nodokļu likmēm. Tuvākajā laikā uz nodokļu samazināšanos gan nevar cerēt, liecina Finanšu ministrijas prognoze.

Pašmāju precēm būt pieprasītām un populārām pircēju vidū nepalīdz arī tas, ka mūsu valsts iedzīvotājiem iepērkoties svarīgākais preču izvēles kritērijs ir cena, otrajā vietā - kvalitāte, bet patriotiska vēlme atbalstīt savējos ražotājus ierindojas tikai trešajā vietā, atzīst uzņēmēji.

Iebiezināto pienu neražo

Neizturot konkurenci, no tirgus ir pazudis tāds produkts kā Latvijā ražots iebiezinātais piens, bet veikalu plauktos atrodami tikai dažādi ārvalstīs ražoti iebiezinātā piena veidi. Pārtikas un veterinārajā dienestā Diena uzzināja, ka Latvijā reģistrēts viens iebiezinātā piena ražotājs uzņēmums Vajars, bet, sazinoties ar uzņēmuma valdes locekli Edvīnu Galiņu, atklājas, ka arī Vajars iebiezināto pienu vairs neražo. «Pārtraucām ražot iebiezināto pienu, jo gan piens, gan cukurs maksā dārgi un cena galaproduktam sanāca augsta. Ražot šo produktu nebija rentabli. Iepriekš ražojām iebiezināto pienu iepakojumos pa 10 kg un 22 kg un mūsu pircēji galvenokārt bija uzņēmumi,» stāsta E. Galiņš un piebilst, ka vienīgā iespēja paaugstināt konkurētspēju piena produktiem vietējā tirgū ir panākt zemāku galaproduktu cenu. «Direktīvā kārtā noteikt vietējā tirgus aizsardzības pasākumus nav iespējams. Tirgū visu nosaka patērētāja izvēle un cena,» saka Vajars pārstāvis un uzsver, ka pats cenšas iegādāties Latvijas preces, bet «jāatzīst, ka bieži pērku preces, kurām ir atlaide, vai arī tās, kas man šķiet kvalitatīvākas».

Iebiezināto pienu patlaban neplāno ražot arī iespaidīgie piena pārstrādes nozares uzņēmumi Food Union un Latvijas piens. Food Union darba kārtībā pat nav bijis jautājuma par šāda produkta ražošanu, informē uzņēmuma pārstāvji. Savukārt Latvijas piena pārstāve Iveta Tomsone skaidro: «Latvijas piena pirmsākumos bijušas diskusijas par kondensētā piena ražošanu, taču Baltijas valstīs noiets šim produktam ir neliels un atdeve minimāla. Turklāt kondensētā piena nišu varētu saukt par nesakārtotu.»

Ķīniešu grābekļi

Ar ievestajiem produktiem jākonkurē ne tikai pārtikas ražotājiem, bet arī kokapstrādes produkcijas ražotājiem. Aplūkojot dažādus darbarīkus veikalos K-Rauta un Depo, Diena ievēroja, ka piedāvājumā ir gan Ķīnā, gan Vācijā, gan vēl daudzās citās valstīs ražoti koka darbarīki, piemēram, grābekļi. Tomēr kokapstrādes nozares uzņēmēji par ārvalstu produkcijas ienākšanu Latvijas tirgū neraizējas, jo «mūsu valsts kokapstrādes un kokrūpniecības nozare kopumā eksportē 10 reižu vairāk nekā importē,» skaidro Latvijas Kokrūpniecības federācijas izpilddirektors Kristaps Klauss un piebilst: «Latvijas ražotāji iekarojuši eksporta tirgus, un vietējā tirgū paliek tikai 20-30% no kokrūpniecības saražotās produkcijas.» Visā kokapstrādes jomā mēbeles ir vienīgā produktu grupa, kuras kontekstā var runāt par masveidīgu importētās produkcijas ienākšanu, saka Kokrūpniecības federācijas izpilddirektors un uzsver, ka patlaban konkurenci rada Ķīnas ražojumi.

Āzijas uzņēmumu produkcijas radītā konkurence jāņem vērā, atzīst arī Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš: «Apstāties pie sasniegtā globālās konkurences, Āzijas izaugsmes tempu apstākļos nozīmētu slīdēt lejup uzņēmējdarbības vides pievilcīguma un Latvijas ražotāju un pakalpojumu sniedzēju konkurētspējas ziņā.»

Pols ārzemju glazūrā

Populārā šokolādes saldējuma Pols glazūra tiek ieviesta no Zviedrijas, par to Diena rakstīja jau iepriekš. Saldumu ražotāja Laima pārstāve Rita Voronkova skaidro, ka arī šobrīd nekas nav mainījies un saldējuma Pols ražotājs Rīgas Piena kombināts, kas pēc apvienošanās ar uzņēmumu Valmieras piens pazīstams kā Food Union, pie Laimas ar sadarbības priekšlikumiem nav vērsies. «Saldējuma glazūras ražošanas tehnoloģija paredz to, ka gatavu glazūru šokolādes ražošanas uzņēmumi nepiegādā, bet mēs varētu piegādāt glazūras ražošanai nepieciešamās sastāvdaļas,» izklāsta R. Voronkova un pauž viedokli, ka «Latvijas uzņēmumi nevar konkurēt cenas dēļ.

Jāsaprot, ka starptautiski uzņēmumi, kuru ražošanas jaudas, salīdzinot ar mūsu valsts uzņēmumu jaudām, ir milzīgas, vienmēr varēs piedāvāt zemāku cenu».

Risinājumu Laimas pārstāve redz tajā, ka «Latvijas ražotāji var konkurēt tikai ar produkcijas kvalitāti, mūsu kvalitātei jābūt izcilai, jo cena nekad nebūs zemāka kā pasaules mēroga megauzņēmumiem».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Ieved vairāk nekā eksportē

Imports 2012. gada maijā
Pavisam Ls 702 milj.
No ES valstīm Ls 527,9 milj.
No NVS Ls 115 milj.

Eksports 2012. gada maijā
Pavisam Ls 551,3 milj.
Uz ES valstīm Ls 385,4 milj.
Uz NVS valstīm Ls 77,4 milj.
Avots: Centrālās statistikas pārvalde

Kas palīdzētu pašmāju ražotājiem

Darbaspēka nodokļu samazinājums un kopējā nodokļu sloga samazinājums līdz 25%
Konkurētspējīga elektroenerģijas cena gala patērētājiem
Eiropas Savienības struktūrfondu finansējuma pieejamības sekmēšana
Nepieciešams veidot institucionālus un sadarbības mehānismus inovāciju veicināšanai, jācenšas radīt komercializējamus produktus ar augstu pievienoto vērtību
Avots: Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?