Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Kāpēc vajag nacionālo bourgeois

Jebkurai nācijai un valstij, ja tai rūp stabila un prognozējama attīstība, nepieciešams savs stabilitātes pamats - pilsoniskā sabiedrība jeb tā saucamā nacionālā buržuāzija. Vēsturiski raugoties, tieši šis sociālais slānis visdažādāko vēstures kataklizmu un pavērsienu laikā spējis pulcēt ap sevi un pat saliedēt nācijas, kā arī visapjomīgāk ieguldījis finanšu resursus savas zemes tautsaimniecībā, stiprinot un veicinot tās ekonomisko un politisko neatkarību.

Šodien šāds nacionālā bourgeois jēdziens, protams, vairs nenozīmē tikai šauri nacionālu pieeju, kas visdrīzāk liktu aizdomāties par aprobežotību un ieguldījumu veikšanu tikai savas zemes projektos. Šodien tas ir uzņēmēju loks, ap kuru veidojas nacionālās industrijas un tradīcijas.

Kas tad nepieciešams, lai šis sabiedrības slānis veidotos Latvijā? Radīt labvēlīgus apstākļus, lai privātais bizness varētu attīstīties pēc iespējas plašākā nozaru tīklā, neliekot tam ne politiskus, ne administratīvus šķēršļus. Turklāt valstij būtu nopietni jāizvērtē nepieciešamība piedalīties virknē nozaru, lai neliktu mākslīgus šķēršļus pilnasinīgai privātā biznesa attīstībai.

Pašlaik pasaulē ir divas konkurējošas sistēmas, kā attīstās valstu ekonomikas:

1) modelis, kur vadošo lomu ieņem maksimāli brīvs tirgus ar relatīvi mazāku valsts dalību ekonomikā. Šī modeļa valstis ir ASV, Lielbritānija, kā arī daļa Rietumeiropas. Protams, milzu nozīme te bijusi vēsturiskajiem notikumiem, tradīcijām, arī nācijas mentalitātei. Šis ekonomiskās attīstības modelis vairāk raksturīgs valstīm ar senām demokrātijas tradīcijām;

2) modelis, kur valstij ir izšķiroša un pat vadoša loma ekonomikas attīstībā. Šo virzienu pārstāv Ķīna, Krievija un Singapūra. Modelis raksturīgs nosacīti autoritatīvākām valstīm.

Singapūra, kuras pieredzi vēlos akcentēt, stratēģiski izvēlējās nozares, kur pati valsts piedalās biznesā, arī veicot ekspansijas ārējos tirgos, piesaistot šajos biznesos labākos cilvēkus no privātā biznesa. Kā piemēru var minēt Singapore Airlines finanšu sektoru.

Šāda sistēma un valsts politika ļauj valsts un privātajam kapitālam attīstīt ekonomiku, vienam otru papildinot, nevis savstarpēji konkurējot. Rezultāts pārliecinošs - Singapūra ir viena no ekonomiski attīstītākajām valstīm pasaulē, ar vienu no augstākajiem dzīves līmeņiem.

No vienas puses, Latvijā iedibināti visi apstākļi liberālai tirgus ekonomikai, tomēr daudzās nozarēs un jomās dalību ņem arī valsts un pašvaldības kapitāls. Latvijas gadījumā valsts un pašvaldības kapitāla dalības jēga biznesā ir nevis balstīta uz ekonomiskiem pamatiem, bet gan visciešākā veidā saistīta ar politiskām interesēm. Attiecīgi valsts uzņēmumi nav orientēti uz konkrētu biznesa mērķu un ekonomiskās izaugsmes sasniegšanu.

Latvijai nepieciešams izvēlēties valstij vispiemērotāko ekonomiskās attīstības modeli, kas skaidri definētu nozares, kurās aktīvi darbosies valsts un pašvaldības un kuras tiks atstātas privātā biznesa pārziņā. Jomās, kurās valsts paredzējusi piedalīties, būtu jāpiesaista spējīgākie un veiksmīgākie cilvēki, atbilstoši jāmotivē un jāizvirza šiem valsts uzņēmumiem ekspansijas uzdevumi ārējos tirgos un noteikti jānodrošina maksimāli efektīva valsts kapitāla apsaimniekošana.

Šāda izšķiršanās sekmētu gan nacionālā kapitāla pieaugumu, gan pilsoniskās sabiedrības nostiprināšanos, kas ir visstiprākais pamats valsts ekonomiskajai izaugsmei un kontinuitātei.

* Biznesa augstskolas Turība Attīstības padomes priekšsēdētājs

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?