Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Karstuma vilnis brāžas pār pasauli

Visu ziemeļu puslodi jūnija nogalē un jūlija pirmajās dienās pārsteidzis karstuma vilnis, gaisa temperatūra bijusi stipri virs plus 30 grādiem pēc Celsija, bet dažviet pat pārsniegusi plus 40 grādu atzīmi. Grūti paciešams karstums piemeklējis cilvēkus Ziemeļamerikas austrumos, Eiropā un lielākajā daļā Ķīnas. Svelme valdījusi arī vietās, kur gada lielāko daļu termometra stabiņš rāda krietni zem nulle grādiem.

Sen nepieredzētais karstums radījis sarežģījumus cilvēku veselībai, kā arī viņu ikdienai, jo daudzviet pārtrūkusi elektrības padeve un kavējušies vai atcelti vilcienu reisi.

Sausā Londona

Šogad Eiropu piemeklēja barga un gara ziema, kas lika uzdot jautājumu: «Kad beidzot pienāks vasara?» Siltākais gadalaiks ir klāt, tomēr tas līdzi atnesis otru galējību - lielu karstumu. Piemēram, Lielbritānijas galvaspilsētā Londonā, kur pat vasarā valda ierasti lietaini laikapstākļi, trešdien gaisa temperatūra sasniedza plus 37 grādus. Lielbritānijas Meteoroloģiskais birojs informē, ka šī gada pirmie seši mēneši bijuši sausākie pēdējo 80 gadu laikā. Karstajās dienās Londonā reģistrēts krietni lielāks skaits ugunsgrēku, ko izraisījusi sausās zāles aizdegšanās. Šādu ugunsgrēku daudzums lielpilsētas apkaimē pēdējos divos mēnešos bijis par 30% lielāks nekā šajā pašā laika posmā pirms gada.

Sausuma dēļ Anglijas ziemeļrietumu ūdenskrātuvēs krietni samazinājies ūdens līmenis, tādēļ varasiestādes ieviesušas aizliegumu izmantot šļūtenes, lai mazgātu automobiļus vai laistītu dārzu. Aizlieguma neievērotājiem draud naudas sods tūkstoš mārciņu (840 latu) apmērā, vēsta Reuters.

Milzu karstums piemeklējis arī Krieviju, kur centrālajos rajonos gaisa temperatūra sasniegusi pat plus 37 grādus. Maskavā ar īpašām automašīnām laistītas ielas, jo pienākušas sūdzības, ka dažviet cilvēkiem kurpes iestigušas izkusušajā asfaltā.

Daudzi no pārkaršanas glābjas ūdenskrātuvēs. Pagājušajā nedēļas nogalē Krievijā noslīkuši 285 cilvēki.

Karstums pārsteidzis arī nelielo Sibīrijas pilsētiņu Verhojansku, kas atrodas aiz Ziemeļu polārā loka. Ziemās tur gaisa temperatūra ir sasniegusi pat mīnus 68 grādus, bet kopš 1. jūlija turējusies virs plus 32 grādiem, raksta AccuWeather.com. Si-noptiķi apgalvo, ka tik ilg-stošs karstums valstī nav piedzīvots kopš 1981. gada.

Izķer kondicionierus

Ķīnā šonedēļ izsludināts oranžais - otrais augstākais no četriem - karstuma trauksmes līmenis, jo vismaz trīs dienas pēc kārtas atsevišķos valsts reģionos gaisa temperatūra sasniegusi plus 40 grādus. Piemēram, Ķīnas galvaspilsētā Pekinā šonedēļ termometra stabiņš pakāpies līdz 43,9 grādu atzīmei, un tā ir augstākā temperatūra, kas valstī reģistrēta pēdējo 60 gadu laikā. Karstuma dēļ slimnīcās palielinājies sirds slimnieku skaits, bet veikalos pieaudzis pieprasījums pēc gaisa kondicionieriem. Gaisa atvēsinātāju dēļ strauji pieaudzis elektrības patēriņš, tādēļ daudzviet pārslodzes dēļ elektroapgāde pārtrūkusi.

Ķīnas dienvidu pilsētā Guandžou atvērtas gandrīz 500 patversmes, kur patverties no karstuma. Tur tiek nodrošināta gaisa kondicionēšana un atvēsināts ūdens. Karstuma dēļ pieaudzis pieprasījums pēc ūdens, Pekinā pirmdien izlietoti aptuveni trīs miljoni kubikmetru, kas ir lielākais daudzums kopš 1910. gada, ziņo AFP.

Rekordaugsta gaisa temperatūra piemeklējusi arī Ziemeļamerikas austrumu rajonus. Ņujorkā gaisa temperatūra šonedēļ sasniegusi plus 39 grādus, bet Filadelfijā - 38 grādus, kas ir krietni karstāk, nekā šajās dienās reģistrēts Floridā. Daudzviet kavējusies elektrovilcienu satiksme, jo augstās temperatūras dēļ deformējušās sliedes un nokarājušies elektrības kabeļi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?