Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Kas izraudzīsies ES komisāru

Saeimā sāksies diskusija, kā izraudzīties nākamo Latvijas komisāru Eiropas Savienībā. Ar Nacionālās apvienības Visu Latvijai!-TB/LNNK atbalstu Saeimas komisijām ir nodoti Zaļo un Zemnieku savienības ierosinātie grozījumi Saeimas Kārtības rullī. Tie paredz, ka eirokomisāru apstiprina Saeima ar ne mazāk kā 51 balsi. Līdz šim ES komisāra izvēle bijusi premjera un valdības kompetencē. Nākamo komisāru pēc 2014. gada maijā paredzētajām Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām izraudzīsies vēl šīs Saeimas apstiprinātā valdība.

Tiesa, premjers Valdis Dombrovskis (Vienotība) pats ir uzlūkots kā iespējamais komisārs. EP deputāts Roberts Zīle (VL-TB/LNNK) atgādina, ka V. Dombrovskim ir liela autoritāte Eiropā un, ja viņš neiegūst Eiropas Komisijas prezidenta posteni, V. Dombrovskis varētu saņemt «ļoti cienījamu platformu komisāra amatā». V. Dombrovskis jau ir sacījis, ka neredz sevi kā ES komisāru, atgādina viņa preses sekretārs Mārtiņš Panke. Premjera posteņa nomaiņu ar komisāra portfeli arī nevarētu uzskatīt kā pakāpšanos pa karjeras kāpnēm. V. Dombrovskis ir solījis vadīt valdību tik ilgi, kamēr viņam būs Saeimas uzticība, un atbildīgi izturēties pret 2015. gada pirmajā pusē gaidāmo Latvijas prezidentūru ES.

Opozīcijas interese panākt Saeimas balsojumu par komisāru gan vairāk varētu būt saistīta ar dzirdēto, ka premjers varētu izvirzīt Vienotības līderi un Saeimas priekšsēdētāju Solvitu Āboltiņu, kura nav noraidījusi iespēju kandidēt. Viņa žurnālistiem ceturtdien atgādināja - to, kurš būs nākamais komisārs no Latvijas, lielā mērā noteiks spēku samērs pēc Eiropas Parlamenta vēlēšanām un tas, kurš kļūs par Eiropas Komisijas prezidentu. Valdību vadītāji sarunās ar EK prezidentu vienojas par portfeļu sadalījumu, ko arī var ietekmēt katras valsts izraudzītais pretendents.

Pēc tam kad 2004. gadā premjers Indulis Emsis (ZZS) komisāra amatam izvirzīja savu partijas biedri Ingrīdu Ūdri, bet viņa nesaņēma EP deputātu atbalstu, Tautas partija īsu brīdi pirms sava līdera Aigara Kalvīša valdības apstiprināšanas panāca, ka no Latvijas šim amatam izvirza Andri Piebalgu, kurš kļuva par enerģētikas komisāru. Cienījama pretendenta izvēle nodrošina arī labāku portfeli, tagad sacīja A. Kalvītis, kurš vairs nav politikā. Viņš uzsver, ka tas ir valdības kompetences jautājums, jo arī komisāram vajadzētu būt cilvēkam ar pieredzi izpildvarā. S. Āboltiņai tā ir neliela tieslietu ministres postenī. Taču komisāra izvēle jebkurā gadījumā ir koalīcijas kopīgs lēmums, uzskata bijušais premjers. Tagad A. Piebalgs ir attīstības komisārs un jau pavēstījis, ka trešo reizi uz amatu nepretendēs.

VL-TB/LNNK frakcijas vadītājs Einārs Cilinskis vēl ir atvērts diskusijai par labāko iespējamo variantu, kā izraudzīties ES komisāru, - par opozīcijas priekšlikumu apvienības deputāti nobalsojuši, lai šāda diskusija vispār notiktu. Premjeram V. Dombrovskim un viņa pārstāvētās Vienotības deputātiem nav iebildumu pret Reformu partijas (RP) frakcijas piedāvājumu, kas paredz valdības vadītāja izraudzīto komisāru uzklausīt Saeimas Eiropas lietu komisijā. RP ir izpētījusi arī citu ES dalībvalstu pieredzi, un tajās parlamenta viedoklim ir tikai rekomendējošs raksturs, lai nerastos situācija, ka nacionālā parlamenta lēmums ir pretrunā ar Eiropas Parlamenta lēmumu. Tā var notikt gadījumā, ja EP atbalstu negūst kādas valsts izvirzītais kandidāts. ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis nesaskata problēmas, ja premjeram par izvēli ir jāpārliecina Saeima, jo tā novērstu lēmuma pieņemšanu šaurā lokā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?