Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Kas mums bija svarīgi?

Vispirms - man bija patiess cilvēcisks prieks strādāt ar šo žūrijas «ansambli» - četriem gudriem sava amata profesionāļiem, kuri prot savaldīt subjektīvās «patīk/nepatīk» ambīcijas un ne tikai klausīties sarunas biedrā, bet viņu arī dzirdēt, vienlaikus principiāli argumentējot tieši savu izvēli, kur tas nepieciešams.

Gan jūnija nakts Daugavpilī, kad lēmām par nominācijām, gan svētdienas pēcpusdiena teātrī _Skatuve_, kad veicām fināla balsojumu, savā ziņā bija drīzāk draudzīgas, labu teātri mīlošu cilvēku darba diskusijas, nevis pārgrieztām acīm veikta «Latvijas teātru likteņa un diagnozes» noteikšana. Pilnībā izpalika favorītisms un politkorektais aprēķins, kā gan lai «apmierina» katru mazās valsts teātri, piešķirot kādu balviņu, tā, lai visi būtu apmierināti.

Situācija pērnsezon nebija no vieglajām, jo 2008./2009.gada sezona bija teātriem veiksmīga, līdz ar to radošā konkurence patiesi bija milzīga, - pietiek paskatīties kaut vai uz visām četrām nominācijām aktierdarbu kategorijās - kod, kurā pirkstā gribi, visi sāpēs! Lielisku divdesmit divu aktieru izcili spēlētas lomas. Līdzīgi var teikt par gada scenogrāfiem, režisoriem, kostīmu māksliniekiem, jaunajiem teātru talantiem.

Manuprāt, laureātu kop-aina konstatē nenoliedzamo faktu, ka Latvijas teātris joprojām rit valsts un nu jau starptautiski spilgtākā autorteātra - «Alvja Hermaņa zīmē» (un būtu muļķīgi to neatzīt, tā teikt, par spīti, kā tas reizēm Spēlmaņu žūrijām gadījies), kā arī pozicionē tieši «autorteātri» un starpžanru darbus, kad izrādi rada «netradicionālas» autoru grupas (kurās nav strikto lomu sadalījuma «es - režisors, tu - manai idejai pakļautais») kā auglīgu perspektīvu teātriem (un režisora Regnāra Vaivara uzvara oriģinālākās mūzikas partitūras radīšanā loģiski to pierāda) un arī atklāj ārkārtīgi daudzsološu nākotnes ainu - režisoru Viestura Meikšāna, Ineses Mičules, Valtera Sīļa, scenogrāfa Reiņa Suhanova, kostīmu mākslinieces Kristīnes Vītolas u.c. jauno darbošanās intensitāte nevar nepriecēt.

Visbeidzot - manuprāt, ir vērojama būtiska kvalitatīva kustība latviešu senākas un nesenās vēstures izvērtējumā: Viļa Daudziņa autorprojekts Vectēvs, JRT Zilākalna Marta, Nacionāļu 1906. Trakāk vēl kā Piektā gadā un skatītāju, diemžēl, nenovērtētā I.Ābeles Skola, teātra Skatuve savdabīgais retrogabals Klase - XX gadsimts, liepājnieku Kauja pie..., abi - valmieriešu un teātra TT - Indrāni ir izteiksmīgas, kaut arī attieksmēs pret «tautu» pavisam ne komplimentāras teātru zīmes mūsu nacionālās pašapziņas izpētē. Rezumējot varu droši apgalvot - šai Spēlmaņu nakts žūrijai paveicās strādāt ar labu teātri.

Diemžēl, jaunās sezonas pirmā puse gan padevusies ļoti šļaugana, jo Valmieras Zelta zirgs (rež. V.Meikšāns) patlaban ir vienīgais projekts, kas, kā smejies, tur augstu autorteātra un oriģinālu «vēstures pašsajūtas» interpretācijas latiņu. Neapskaužu jauno, gan visai dīvaini formēto Spēlmaņu žūriju.

Kas jūs visspilgtāk uzrunājis latviešu teātrī aizvadītajā sezonā?

Indra Roga, režisore
1.Man ārkārtīgi patika Siseņi Dailes teātrī. Tāpēc, ka tur ir tēma. Izrāde dziļi un sāpīgi pieskaras cilvēka vecuma sajūtai, vientulībai un nežēlībai, kāda valda mūsu starpā. Apbrīnoju, kā aktieri to pasniedz: tik maigi, viegli. Tur ir paradoksāls humors. Lasīju lugu un nespēju ieraudzīt to tik cilvēciski vieglu, kā Gruzdovs to pavērsis. Kristīne Zadovska izcili spēlēja. Sen neesmu teātrī smējusies un raudājusi gandrīz vienlaikus. Siseņi nav novērtēti. 2. Šukšina stāsti. 3. Apbrīnojamā aktieru — R.Kalniņas, Ģ.Ķestera, M.Egliena, G.Grasberga — meistarība Žannas d"Arkas uz sārta koncertuzvedumā Sv.Pētera baznīcā virtuozi iekrist konkrētajā taktī ar vārdu.

Viesturs Kairišs, režisors

Vectēvs noteikti. Vilis Daudziņš fenomenāli to izdarīja. Nemūžam nevarēju iedomāties, ka man kas tāds — cilvēks tikai sēž un stāsta — varētu patikt. No dramaturģiskā viedokļa unikāli, kā tas saslēdzās: trīs stāsti veidoja interesantu vēsturisko fonu. No politiskā un demokrātiskā viedokļa svarīgi parādīt, kā šodien apieties ar mūsu vēsturi, cik tā ir daudzslāņaina un pretrunīga. Ikviens tajā ir gan uzvarētājs, gan zaudētājs. Ļoti fundamentāls darbs. Briedums. Triumfs aktierim. Vilis uzbūvējis pieminekli profesijai, viņš pierāda kaut ko būtisku par šo profesiju.

Varis Brasla, režisors

Ļoti talantīgs darbs ir ViļaDaudziņa Vectēvs. Augsta pilotāža, lai šodien viens cilvēks uz skatuves ar minimālu dekorāciju varētu trīs stundas noturēt uzmanību… Ļoti simpātiska likās Džiļa bērnu izrāde Punktiņa un Antons Dailes teātrī. Tas bija tik negaidīti no rafinētā kolēģa: smuka, tīra izrādīte bērniem, gaiša un ar pozitīvu lādiņu. 2.Dižs ir ikdienas darbs, ko dara Leļļu teātris. 3.Izpērkot biļeti Vīnes operā, kasē sirms kungs pajautāja, no kurienes nākam. "No Latvijas? O, Elīna Garanča, Andris Nelsons!" Tādi brīži ir ļoti patīkami. Tu redzi, ko nozīmē kaut viena pērle, ko varam parādīt pasaulei.

Gatis Šmits, režisors

Regnāra Vaivara Bračkas JRT. Tā vislabāk iedarbojās kā notikums. Dzīvākais, kustīgākais gabals. Vaivars daudzus gadus pārliecinoši taisīja mazās izrādes, ir daudz "racies" mazajās zālēs, meklējot un izstrādājot sev vien piemītošu valodu, jaunu un specifisku balsi. Lielajā zālē tā iegūst lielāku spēku, enerģiju. Pamatīga, lieliem un spiciem aktierdarbiem bagāta izrāde, izmantojot arī riskantus paņēmienus. Tā nebija ierindas izrādes sajūta. Nonākot jaunā teātrī, režisors ieguvis kontaktu. Ir daudz enerģijas, satura, notikumu, pārsteigumu. Milzīgs ieguldītā darba apjoms, daudz sastrādātu detaļu. Ir dramatiskas situācijas, kur izspēlēties.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Balva par mūža ieguldījumu - māksliniekam Ilmāram Blumbergam

Žūrijas speciālā balva - režisoram Valdim Lūriņam par veiksmīgu atgriešanos režijā ar izrādēm Sapnis par Brodveju, Nacionālais teātris, Klase - XX gadsimts, teātrī Skatuve, Bille NT un lielisko sadarbību ar aktieru ansambļiem.

Gada dramatiskā izrāde - Zilākalna Marta. Režisors Alvis Hermanis. Jaunais Rīgas teātris

Gada latviešu autora iestudējums - Vilis Daudziņš. Vectēvs. Režisors Alvis Hermanis. JRT

Gada izrāde bērniem vai jauniešiem - Par mammām. Režisors Valters Sīlis. NT

Gada režisors - Alvis Hermanis. Zilākalna Marta, Vectēvs. JRT

Gada scenogrāfs - Andris Freibergs. Piezīmes no pagrīdes. JRT. Dons Žuans. Latvijas Nacionālā opera

Gada kostīmu māksliniece - Keita. 1906. Trakāk vēl kā Piektā gadā. NT

Gada muzikālās partitūras autors dramatiskajā izrādē - Regnārs Vaivars. Bračkas, JRT, Visiem zināmais lācis un viņa dr., NT

Gada aktrise - Dace Bonāte. Bille. NT

Gada aktieris - Vilis Daudziņš. Vectēvs. JRT

Gada aktrise otrā plāna lomā - Regīna Razuma. Dorota Sala. Anita Burtāne Bračkas. JRT

Gada aktieris otrā plāna lomā - Artūrs Skrastiņš. Fredijs Siseņi. Lukjans Timofejevičs Ļebedevs. Idiots. Pēdējā nakts. Dailes teātris

Gada jaunā skatuves māksliniece - Ilze Ķuzule. Stella. Ilgu tramvajs. Teātra observatorija

Gada jaunais skatuves mākslinieks - Viesturs Meikšāns. Režija izrādēs Marionetes, Fantomsāpes, Valmieras Drāmas teātris

Gada spilgtākā debija - Inese Mičule. Režija izrādei Fundamentālists. JRT

Gada baleta mākslinieks - Arturs Sokolovs. Francis. Kopēlija. Nataniels. Smilšu vīrs. LNO

Spēlmaņu nakts žūrija: Normunds Naumanis (priekšsēdētājs), Anna Eižvertiņa, Maija Svarinska, Līga Ulberte, Undīne Adamaite

Jauniestudējumu skates teātru eksperti: Ieva Struka, Ingrīda Vilkārse, Mārtiņš Eihe, Līna Ovčiņņikova, Inta Uškāne

Skatītāju balva (Balsošanas rezultāti Latvijas teātros un www.spelmanunakts.lv): labākā aktrise - Dita Lūriņa; labākais aktieris - Vilis Daudziņš; labākā izrāde - Vectēvs. Režisors Alvis Hermanis

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?