Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Kas mums Teivo Tulio?

Ir jāņemas, un viss - pārliecināta kinorežisore un raidījuma 100 g kultūras vadītāja Kristīne Želve, tik iedvesmojoša savā konstruktīvajā radošajā pacilātībā.

Viena cilvēka piemērs

Sajutusi praktiskā menedžmenta zināšanu nepietiekamību, Kristīne nupat iestājusies Latvijas Kultūras akadēmijas maģistrantūrā. Tiek gatavoti sižeti LTV1 raidījumam 100 g kultūras, top dokumentālā filma par Latvijā maz zināmo somu kinorežisoru melodrāmas meistaru Teivo Tulio, kurš pirmos desmit mūža gadus nodzīvojis Latgalē - tagadējā Rēzeknes rajona Ilzeskalna pagastā. Kinorežisors Aki Kaurismeki par viņu teicis: «Viņš ir visievērojamākais melodrāmas režisors kino vēsturē. Un te es domāju - pasaules mērogā.» Pēc Otrā pasaules kara, kad nomainās kinostrāvojumi, sevi piesaka neoreālisms un «jaunais vilnis», Teivo Tulio shematiski izkāpinātās melodrāmas nevienu vairs nesaista. Viņš pilnībā norobežojas no sabiedrības. 80.gados viņu no jauna atklāj somu zinātnieku jaunā paaudze un sākas Teivo Tulio renesanse - izdotas visas filmas, krāšņi ilustrēti pētījumi, kur fotogrāfijās redzams austrumnieciski skaistais, par «somu Valentīno» un «somu Navarro» dēvētais aktieris un režisors, kurš savās atmiņās rakstījis, ka bieži uzskatīts gan par poli, gan krievu, gan kirgīzu un diez ko vēl. Patiesībā - melnīgsnējums nāk no turkiem. 2012.gadā būs Teivo Tulio, īstajā vārdā Teodora Tugaja, simtgade. K.Želves iecere - ne vien pabeigt savu filmu par kinorežisora sarežģīto likteni, bet Latvijā sarīkot arī viņa filmu retrospekciju.

Šajā dzīves periodā Kristīnei būtisks ir piemērs, cik daudz var izdarīt viens cilvēks: «Kaut vai Rundāles pils... Protams, tur ir strādājuši speciālisti, cilvēku grupa, atbalstījuši ieinteresētie, tomēr vispirms Imantam Lancmanim tas gadu gaitā ir bijis svarīgi. Domāju, ka arī viņš ir saņēmis pietiekami daudz noraidījumu un neizpratnes, bet tomēr viņš to ir izdarījis.» Tā netieši ir K.Želves atbilde uz jautājumu, kā 100 g kultūras ir izdevies paglābties no «reorganizācijas», likvidējot vai pievienojot, piemēram, Sporta studijai vai Naudas zīmēm. Vai viņa ir gatava aukstasinīgi argumentēt kultūras nepieciešamību, saskaroties ar tumsonīgu demagoģiju - pašlaik ir valstiski svarīgākas lietas, par kultūru parunāsim pēc tam.

Nevaimanāsim

K.Želve: «Reformas ir nepieciešamas pilnīgi noteikti visā valstī, tai skaitā - kultūrā. Mēs nevaram visu laiku tikai vaimanāt - dodiet mums naudu, tad viss būs labi. Tikai jautājums, cik tās būs kvalitatīvas. Man liekas, mēs brīžam nepadomājam, ka dzīvosim arī pēc krīzes. Ja viss būs reformēts un likvidēts, atjaunot būs daudz grūtāk, pat neiespējami.» Finansējums raidījumam pietiek līdz jaungadam. Šajā laikā no otrdienas līdz piektdienai LTV1 tiešraidē būs redzams raidījums 100 g kultūras. Raidījuma tālākā nākotne nav zināma. Tradicionāli Kristīne Želve pamīšus ar literatūrkritiķi Arno Jundzi studijā aicinās vienu vai vairākus viesus. Augustā raidījuma sākums - plkst.19.00, atkārtojums tās pašas dienas programmas beigās (ap pusnakti), bet jau septembrī 100 g kultūras varēs redzēt plkst.19.30.

«Mēs nevaimanāsim,» - galvenais, ko 100 g kultūras jaunajā sezonā radošās komandas vārdā sola Kristīne Želve. Līdzās iedvesmojošiem mākslinieku radošajiem portretiem apieti netiks arī skolu, mūzikas skolu, Dziesmu svētku, finansējuma «griešanas» u.c. jautājumi. «Man ir būtiski, lai tā nav tikai valdības lamāšana un naudas prasīšana, bet lai dzimtu kāda dzirkstele - konstruktīvas idejas un priekšlikumi, ko darīt,» uzsver K.Želve. Kā cilvēks, kas strādājis sabiedrisko attiecību jomā, viņa ir pārliecināta, ka auglīgas lietas var notikt tikai tad, ja sanāk kopā ieinteresētā cilvēku grupa un ļoti nežēlīgi izanalizē projekta stiprās un vājās puses. Šādā ziņā nav atšķirības - kultūra vai bizness. Kas ir 100 g kultūras spēks un vājums? «Es skatos pietiekami paškritiski uz to, kas notiek raidījumā,» atbild Kristīne, tomēr ir lietas, par ko viņai ir prieks. «Man liekas, ka mūsu spēks ir tas, ka šo gadu laikā (sākas 5.sezona - U.A.) esam iemācījušies vai vismaz intensīvi mācāmies runāt ar cilvēkiem. Esam ļoti skaidri sapratuši, ka raidījums šādā raidlaikā un šādā formātā nav domāts tikai mākslas profesionāļiem. To īpaši jūt, izbraucot no Rīgas». K.Želve apzinās, ka subjektīvu un objektīvu iemeslu dēļ raidījuma Ahileja papēdis ir analītiskā daļa: «Mūsu raidījums top milzīgā tempā, bet pētnieciskā žurnālistika prasa lielu sagatavošanos, iedziļināšanos un apsekošanu.» Viena no sarežģītākajām problēmām ir pašiem apzināties savu identitāti. Kristīne neslēpj, ka radošā grupa daudz diskutē par 100 g kultūras t.s. formātu un žanru. Dabiski, ka Vijas Artmanes 80.gadu dzimšanas dienas raidījums, pie kura viņa strādā un kas ir ārkārtīgi grūts uzdevums - kas vēl nav pateikts par Viju Artmani? -, prasa citu intonāciju kā raidījums, piemēram, par Kultūrkapitāla fonda finansējumu. 100 g kultūras seja ir šī nemitīgā formāta maiņa, piemērojoties sarunas tēmai un konkrētā mākslinieka personībai. Diez vai arī jaunajā sezonā varēs sagaidīt asas vētrainas diskusijas - brīdina K.Želve. Viesi bieži izrunājoties jau grimētavā un vienojoties, ka varbūt tiešraidē nevajag tā plosīties un kašķēties.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?