Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Sestdiena, 16. novembris
Glorija, Banga

Kas mums tiek no kartupeļu biezeņa skaistā vilnīša

Ēšana ir fizioloģisks dzīvības uzturēšanai nepieciešams process. Tāpēc faktiski tam, vai kartupeļu biezenim ir skaistais, ar karoti veidotais vilnītis, it kā nav nozīmes. It kā nav nozīmes arī tam, kur šis kartupeļu biezenis tiek «uzņemts» - ēdnīcā vai smalkā restorānā. Un tomēr, kāpēc mēs cenšamies estētiku lietot kā būtisku ēšanas procesu raksturojošu kategoriju? Par to manas pārdomas šoreiz.

Pagājuša nedēļā viesojāmies pie draugiem. Pusdienas bija ļoti vienkāršas, to sagatavošana būtu pa spēkam ne gluži iesācējam, bet katram, kurš virtuvē vispār mēdz gatavot. Un tomēr... īpašo, draudzīgi meditatīvo noskaņu radīja citi faktori. Lūk, tikai daži! Prieks par to, ka draugi bija mūs gaidījuši, izplānojuši pusdienu gaitu - kopumā tās bija apmēram četras stundas. Nepiespiesti, viegli, sirsnīgi, tomēr neaizmirstot par ēdienu. Mani vienmēr priecē šāda kārtība, kas klaji kontrastē ar «vakariņu maratonu», kur pirmais, otrais un deserts seko bezierunu ātrumā un uzdzen kuņģim stresu. Īstā garuma pauzes starp ēdieniem, ko piepildījām meditāciju dārzā, fikso pastaigu pa apkārtnes ielām. Telpa, gaišums, galdauts, trauki - nav ārišķību, bet īstajā vietā vāze ar rozēm, linu raupjais galdauts kopsolī ar krāsainiem traukiem, dažas «tieši vietā» dzērvenes ledus ūdenī interesantā ūdens krūzē. Lielas skaistas formas glāzes, smagie galda piederumi, tonāli pieskaņotas salvetes - sīkumi, kas ļauj nenogurstot sēdēt pie galda, mainīties viedokļiem, sarunāties un baudīt. Vienkāršs ēdiens - sutinātas irdenas grūbas, gatavotas tā, lai katrs var veidot sev tīkamu komplektu - ar garšaugiem, parmezanu, sviestu... Zivs, ko, visiem redzot, saimnieks cepa grilā uz dienu vīnā mērcētiem skaliem. Protams, zivi dala saimnieks! Gluži kā improvizētās mūsdienu medībās. Pēc kārtējās pauzes grimstam desertā - šokolādes pudiņš ar augļu mērci, vēl «patriecamies», vai mērce nav par saldu... un trauki tukši! Jā, un vīns - es gan no vīniem neko daudz nesaprotu, bet tas, ko draugi lika priekšā, garšoja ļoti labi, ieskaitot saldo ledus vīnu. Pusdienu diena vai dienas pusdienas? Vakars klāt - neesam pārēdušies, esam labi pavadījuši laiku, varam doties mājās. Kas ir dienas sausais atlikums? Pusdienu īsto garšu veido atmosfēra, nevis precīzās proporcijās gatavots supersmalks ēdiens.

P. S. Paldies draugiem Santai un Raivo Sabuļiem par iemeslu šīs pārdomas izklāstīt.

P. S. S. Nebaidieties ēdienu sākt gatavot tad, kad viesi jau klāt, un pusdienas izstiept dienas garumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?