Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Katram tomēr būs savs saraksts

Ja par lēmumu startēt Saeimas vēlēšanās ar atsevišķu sarakstu, nevis kopā ar Eināra Repšes vadīto partiju Latvijas attīstībai (LA) kāds bija pārsteigts, viņš nepazīst Reģionu aliansi, pēc tās sēdes Dienai sacīja Mārtiņš Bondars. Viņš bija Latvijas Reģionu apvienības saraksta līderis Eiropas Parlamenta vēlēšanās un būs premjera kandidāts Saeimas vēlēšanās.

«Mūsu organizācijā nekas netiek orķestrēts,» teica M. Bondars, atbildot uz vaicāto, vai viņu pārsteidzis šāds iznākums, jo starp abiem politiskajiem spēkiem notika sarunas. Ar savu sarakstu vēlēšanās līdz ar to piedalīsies arī partija Latvijas attīstībai.

Oficiāli lēmumu nesadarboties ar LA Reģionu alianse, kura kopā ar Vidzemes partiju veido Latvijas Reģionu apvienību (LRA), pamatoja ar izšķiršanos nesaistīties ar tagadējām varas partijām un cilvēkiem, kas pie varas bijuši iepriekš. No E. Repšes vadītās partijas varā bijis ne tikai tās līderis, bet arī ģenerālsekretārs Juris Pūce, kurš bija Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs, tās valdē ir arī Saeimas deputāts Vladimirs Reskājs. Startēt atsevišķi uzstājušas Reģionu apvienību veidojošo partiju nodaļas. Taču kā M. Bondars, tā Dainis Liepiņš Dienai apgalvoja, ka LRA sarakstā varētu būt cilvēki pat no reģionālajām partijām, kurām ir noslēgts līgums ar Vienotību. LRA pārstāvji nekonkretizēja šos spēkus, bet lika nojaust par plāniem vēlēšanās pieteikt lielu skaitu pašvaldību deputātu - arī no vēlēšanu apvienībām mazajās pašvaldībās. «Esmu pārliecināts, ka mēs būsim Saeimā, jo ne visu izšķir nauda,» piebilda D. Liepiņš, kurš arī pats varētu kandidēt.

Latvijas attīstībai ģenerālsekretārs J. Pūce sarunās ar Reģionu apvienības pārstāvjiem nebija dzirdējis pārmetumus par agrāku atrašanos varā kā šķērsli sadarbībai. Tikuši gan piesaukti «kaut kādi skeleti skapī», bet noraidošā attieksme, viņaprāt, drīzāk varētu būt saistīta ar pašvaldību pārstāvju neapmierinātību ar lēmumiem, kādus E. Repše savulaik pieņēma kā finanšu ministrs nolūkā sabalansēt budžetu. Ja runājot par skeletiem, tādi varētu būt arī LRA - piemēram, tiesībsargājošo iestāžu uzmanības lokā bija nonācis Reģionu alianses valdes loceklis Māris Dzenītis, kura dzīves vietā Finanšu policija veikusi kratīšanu. «Mums bija pietiekami ilgs tuvināšanās process, un sarunas parādīja, ka apvienības cilvēki ir ļoti dažādi. Lai gan Reģionu alianse jau pastāv daudzus gadus, mums tā arī nav skaidra tās ideoloģija,» atzina J. Pūce.

Pagājušās nedēļas nogalē lēmumu par piedalīšanos Saeimas vēlēšanās pieņēma arī bijušā tieslietu ministra Jāņa Bordāna vadītā Jaunā konservatīvā partija, kuras priekšsēdētāja vietnieks Jānis Tomels Dienai pieļāva, ka var notikt sarunas arī ar citiem spēkiem, taču - ja šādu piedāvājumu ar pozitīvu iznākumu nebūs, partija startēs atsevišķi. Viņš atzina, ka E. Repšes partija ir pietiekami konservatīva un ideoloģiski pretrunas nevarētu būt. Arī J. Pūce nevarēja nosaukt kādus būtiskus šķēršļus sadarbībai - J. Bordāna piedāvātās izmaiņas maksātnespējas procesa pilnveidošanā arī ir pieņemamas. Taču laika līdz kandidātu iesniegšanai, kas sāksies jūlija vidū, nav pārāk daudz, tāpēc kā vieni, tā otri noskaņojas startam atsevišķi.

Saeimas vēlēšanās ar savu sarakstu visos piecos apgabalos sestdien nolēma startēt arī Eiropas Parlamenta deputātes Tatjanas Ždanokas vadītā Latvijas Krievu savienība (LKS), informē aģentūra LETA. Partijas līdere pastāstījusi, ka ir uzrunāti cilvēki arī no vairāk nekā desmit nevalstiskajām organizācijām. Aicināto vidū ir kā Nepilsoņu kongresa, tā Latvijas Krievu kopienas pārstāvji. Ar LKS vēlēšanās varētu sadarboties Par dzimto valodu pārstāvji, piemēram, Illarions Girss, un citi krievvalodīgo politiskā spārna aktīvisti. Neoficiāli izskanējis, ka no LKS varētu startēt arī bijušais Saskaņas centra Saeimas deputāts Latvijas Krievu kopienas prezidents Valērijs Kravcovs, ziņo LETA. Kandidātu sarakstu plānots publiskot 12. jūlijā pēc LKS valdes sēdes.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?