Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +15 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Katrs radošs cilvēks vēro citus

Linda Liepiņa

«Ko pirms izrādes var izstāstīt? Tā jāredz! Un tad katram būs ko domāt un izteikties - vai par tēmu, vai par aktieriem. Ja skatītājiem būs par ko domāt, tad labi,» saka Dailes teātra aktrise Lidija Pupure. Skatītāju viedoklis viņai vienmēr ir ļoti svarīgs. «Viena lieta - sekot režisora norādēm, bet cita - ieklausīties zāles reakcijā.» Loma režisora Dmitrija Petrenko iestudētajā Paula Barca lugā Iespējamā tikšanās Dailes teātra Kamerzālē aktrisei ir izaicinājums.

Pirms vairākiem gadsimtiem Johans Sebastians Bahs - nabadzīgs ērģelnieks, kurš spēlēja baznīcās, - apbrīnoja Georgu Frīdrihu Hendeli par viņa plašo slavu un pasaulē vislabāk apmaksātā mūziķa statusu. Bet Hendelis apskauda Bahu par viņa milzīgo apdāvinātību. Bahs vairākkārt mēģināja satikties ar savu nesalīdzināmi slavenāko kolēģi. Hendelis šo tikšanos nevēlējās, izvairījās. Tagad abu komponistu darbus var dzirdēt vienā koncertā. Izrāde Iespējamā tikšanās ir divu sava laika izcilāko mūzikas ģēniju dialogs. Georga Frīdriha Hendeļa lomā - Olga Dreģe, bet Lidija Pupure iejutīsies Johana Sebastiana Baha tēlā. Hendeļa palīgu Johanu Kristofu Šmitu spēlēs Reinis Tomiņš.

«Mēs jau režisoru tincinājām, kāpēc šo ģēniju lomas uzticētas mums - sievietēm,» saka Lidija Pupure, bet uzreiz jau pati skaidro, ka šāds princips tiek izmantots daudzās izrādēs un viņa ir atvērta iespējai tādā veidā radoši izpausties. «Mēs jau necenšamies spēlēt vīriešus. Attiecības, godkāre, talants, slava, radoši jautājumi - tos var risināt arī sievietes. Tā jau nav tikai skaudība, kas varētu būt bijusi ģēniju starpā. Katrs radošs cilvēks skatās un vēro citus. Viss atkarīgs no cilvēku rakstura, apstākļiem. Abu mūziķu likteņi ir diametrāli pretēji, un arī par to ir šis dialogs.»

L. Pupure ir gandarīta, ka šī sezona viņai piespēlē interesantas iespējas būt uz skatuves. Aktrisei ir daudz labu vārdu sakāms par jaunajiem režisoriem Dmitriju Petrenko un Gati Šmitu, kuri viņu aicinājuši savos iestudējumos. «Mēs saprotamies. Un es ceru, ka arī viņi kaut ko gūst no mūsu sadarbības. Ja režisors zina, ko grib, tad mums tikai jāvar to izdarīt.» Teātra spēlēšana ir iespēja ceļot gluži kā ar laika mašīnu. «Nu, šajā gadsimtā man tā dzīvošana… tā ne sevišķi tīk. Pragmatisms, materiālisms. Bet katrā gadsimtā ir savi prieki un savas problēmas. Par to arī diskutējam jauniestudējumā.»

Izrādes Iespējamā tikšanās scenogrāfe un kostīmu māksliniece ir Anna Heinrihsone, gaismu māksliniece - Māra Vaļikova. Pirmizrāde gaidāma šovakar, 16. februārī, plkst. 19.00.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?