Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Kazanova, flamenko un joga

Nevis sapelnīt naudas žūksni, bet parādīt dejas dažādību, sniegt informāciju un ieinteresēt par dejas daudzveidīgo pasauli - tā gadskārtējo Starptautisko Baltijas baleta festivāla uzdevumu formulē tā izveidotāja un mākslinieciskā direktore Lita Beire. Šopavasar festivāls notiek jau 16. reizi. Tas turpināsies līdz 19. aprīlim, iepazīstinot ar izcilām baleta, mūsdienu deju trupām un solistiem. Saskaņā ar devīzi No klasikas līdz avangardam festivāls piedāvā baleta un laikmetīgās dejas mākslu visplašākajā stilu un žanru spektrā. Pat vēl tālāk - līdz hiphopa dejai un jogai.

Kazanova un maratons

Jau šovakar (12. aprīlī plkst. 20) Latvijas Nacionālās operas Jaunajā zālē būs skatāma Igaunijas teātra Vanemuine teātra baleta izrāde Kazanova, ko veidojis beļģu horeogrāfs, Briseles baleta mākslinieciskais vadītājs, kādreizējais Morisa Bežāra trupas dejotājs Deivids Zonnenbluks. Iestudējums, kam viņš veidojis ne tikai horeogrāfiju, bet arī skatuves noformējumu un kostīmus, skanot Mocarta, Vivaldi un pat tradicionālajai arābu mūzikai, uzrunās ar jutekliskumu un emocijām raibā stilu gammā. Zonnenbluks vēlējies, lai izrāde liktu skatītājiem «sapņot vēl un vēl un tiekties pēc skaistā, sagādājot izcilu baudījumu gan acij, gan ausij, klātienē pašiem fiziski sajust dejotājus caurstrāvojošo enerģiju un ļauties neapturamajam, neiegrožotajam iestudējuma mūzikas ritmam». Tā būs lieliska iespēja šo jauniestudējumu redzēt Rīgā tikai mēnesi pēc pirmizrādes Tartu. Kāpēc Kazanova? «Izlasīju grāmatu, un šis stāsts mani tā aizrāva, ka man radās vēlēšanās izveidot par to baletu izrādi. Turklāt visi zina, kas bija Kazanova. Iestudējums balansē starp baletu un šovu,» stāsta pats D. Zonnenbluks.

Jau otro reizi festivālā notiks Rīgas deju maratons. Rīgas Kongresu namā 13. aprīlī plkst. 17 tas piedāvās vairāk nekā 30 deju grupu priekšnesumus plašā spektrā līdz pat hiphopa dejai. Netradicionālu ieskatu par cilvēka ķermeņa spējām, kur joga «atver» iespējas, kuras noraida prāts, sniegs Tatjanas Bindes radošās laboratorijas priekšnesums Jogas nospiedumi Dailes teātra Mazajā zālē 18. aprīlī plkst. 18.

Karstasinīgais flamenko

Spānijas flamenko deju grupa Nuevo Ballet Espanol, kura izcilā dejotāju dueta Anhela Rohasa un Karlosa Rodrigesa vadībā 2009. gadā pamatīgi uzkarsēja Latvijas publiku ar izrādi Sangre Flamenco (Asiņainais flamenko), viesojas ar jaunu, dinamisku programmu Cambio de Tercio 17. aprīlī Rīgas Kongresu namā un 18. aprīlī Preiļu novada Kultūtras centrā. «Mēs atkārtoti uzaicinām šo grupu uz Latviju, lai sniegtu skatītājiem patiesi pozitīvu pārdzīvojumu brīžus kā garīgu un emocionālu pretnostatījumu pašreiz Latvijas sabiedriskajā telpā valdošajam negatīvismam,» uzsver L. Beire. Jaunais flamenko šovs, kurā mūsdienu deja savijusies ar spāņu dejas saknēm, pērn ar panākumiem rādīts Lielbritānijā, Ungārijā, Polijā, Čehijā, Itālijā, Izraēlā. Šovā piedalās 18 mākslinieki - dejotāji, mūziķi un dziedātāji.

Festivāla galā koncertā Latvijas Nacionālajā operā 19. aprīlī plkst. 19 mirdzēs baleta zvaigznes no Ukrainas, Polijas, Korejas, Ķīnas, Turcijas, Gruzijas un Latvijas. Viņu vidū arī pasaulslavenā baleta dīva, Gruzijas Nacionālā baleta vadītāja Nina Ananišvili. Festivālā pirmo reizi viesosies pagājušā gada divu starptautisku konkursu sudraba un zelta medaļu laureāti no Korejas, Seulas Nacionālā baleta mākslinieki, kā arī Vīnē dzīvojošais turku dejotājs un horeogrāfs Zija Azazī un jaunie dejotāji no Ķīnas Pekinas Deju akadēmijas. Gaidāmi vadošo solistu pāri no Polijas Varšavas baleta un Ukrainas Kijevas baleta. Festivāls piedāvā arī vairākas izstādes par dejas mākslas tēmu. Latvijas Nacionālajā Mākslas muzejā 14. aprīlī atklās Kanādas latviešu mākslinieka Ērika Dzeņa zīmējumu izstādi ar Rūdolfa Nurijeva un citu pasaules slavenību portretiem. Hotel de Rome iekārto Māra Liepas 75 gadu jubilejai veltītu izstādi, savukārt galerijā Pegazs - Elizabetes Melbārzdes gleznu izstādi Kustību ģeometrija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?