Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Kažokādas ir nežēlīga greznība!

Janvāra nogalē ir nodibināta kustība Sabiedrība pret kažokādām (SKP), kurā apvienojušās 10 Latvijas lielākās un ietekmīgākās vides un dzīvnieku aizsardzības organizācijas. Kustības mērķis ir panākt pilnīgu kažokzvēru audzēšanas aizliegumu Latvijā, kam atbalstu ir pauduši vairāk nekā 10 300 Latvijas pilsoņu, parakstot sabiedrisko iniciatīvu Par kažokzvēru aizsardzību portālā _manabalss.

lv_. Laura Karnīte ir viena no kustības aktīvistēm un idejas iniciatorēm, izpētījusi kažokzvēru audzēšanas nozari un ir pārliecināta - mums ir daudz citu veidu, kā ziemā silti saģērbties un glīti uzpucēties, nenodarot pāri ne dzīvniekiem, ne apkārtējai videi.

Kādas aktivitātes veiks jaunā kustība, un kāds ir to mērķis?

Kustības Sabiedrība pret kažokādām galvenie darbības virzieni ir sabiedrības informēšana par kažokādu kaitīgumu dzīvniekiem, cilvēkiem un videi un kažokādu ražošanas aizlieguma virzīšana izskatīšanai Saeimā. SPK uzskata, ka, ņemot vērā kažokādu nodarīto kaitējumu, tās, tāpat kā citi kaitīgi produkti, piemēram, cigaretes un alkohols, būtu jāmarķē ar brīdinošām zīmēm. Sabiedrība ir izstrādājusi šādas zīmes ar moto Nežēlīga greznība, kas ar konkrētiem faktiem pamato, kāds tieši ir kažokādu ražošanas radītais kaitējums dzīvniekiem, cilvēkiem un videi. Tādējādi patērētāji tiktu informēti par to, ko tieši viņi iegādājas, un varēs labāk izdarīt savu izvēli.

Kāpēc ir svarīgi cīnīties pret kažokzvēru audzēšanu?

Kažokādu bizness ir nežēlīga greznība - cietsirdīgs, neētisks, nevajadzīgs un kaitīgs apkārtējai videi. Miljoniem dzīvnieku pasaulē (Latvijā - aptuveni 500 000 gadā) tiek pakļauti ciešanām visa mūža garumā, tiek piesārņota apkārtējā vide, galu galā tiek nodarīts gan garīgs, gan fizisks kaitējums tiem cilvēkiem, kas spiesti strādāt zvēraudzētavās un kažokādu pārstrādē. Tā visa rezultātā tiek iegūtas greznuma lietas, kas cilvēkiem patiesībā nemaz nav vajadzīgas. Visā pasaulē notiek diskusijas par šīs nozares nepieļaujamību mūsdienu pasaulē, un vairākas valstis jau ir izšķīrušās par pilnīgu vai daļēju nozares slēgšanu.

Vai tomēr videi draudzīgāk nav valkāt ādas apģērbu nekā sintētisku jaku, kuras ražošanā izmantoti naftas produkti un kura, izmesta atkritumos, nesadalīsies vēl 100 gadu, procesā izdalot kaitīgas vielas?

Mīts par kažokādu dabiskumu ir ļoti noturīgs, taču tikai mīts. Saskaņā ar Nīderlandē veiktu neatkarīgu pētījumu kažokādu ražošana ir divas līdz 28 reizes kaitīgāka videi salīdzinājumā ar citu tekstilmateriālu ražošanu. Viena kilograma ūdeļu kažokādas ražošanas ietekme uz klimata pārmaiņām ir piecas reizes augstāka nekā tuvākajam, lielāko ietekmi veidojošajam tekstilmateriālam - vilnai. Tas ir saistīts gan ar lielo nepieciešamās barības apjomu viena kilograma kažokādu saražošanai, gan ar N2O izmešiem no ūdeļu mēsliem. Turklāt ražošanas procesā kažokādas tiek apstrādātas ar kaitīgām ķimikālijām, kas ne tikai bendē veselību cilvēkiem, kuri iesaistīti apstrādes procesā, bet arī pašiem kažokādu nēsātājiem - ir veikti pētījumi, kas pierāda, ka šīs ķimikālijas saglabājas arī gatavajā kažokādu izstrādājumā un var izraisīt vēzi, dažādas reproduktīvās sistēmas saslimšanas, alerģijas, nervu bojājumus, gļotādas kairinājumu vai izjaukt hormonālo līdzsvaru.

Vairāk par kažokādu nodarīto kaitējumu videi un pētījumiem šajā jomā var uzzināt vienas no Sabiedrības pret kažokādām dibinātājorganizācijām homo ecos: mājaslapā: www.homoecos.lv/lat/projekti/kazokadas-tresa-puse

Un kā jūs vērtējat medības un nomedīto zvēru ādu izmantošanu modes u. c. preču ražošanā?

Diemžēl mūsdienu pasaulē, kurā ir izjaukts dabiskais līdzsvars un vides procesi vairs nevar notikt atbilstoši savām gadu tūkstošos izveidotajām likumībām, medības ir nepieciešamas, lai varētu regulēt savvaļas dzīvnieku skaitu, - lai cik paradoksāli tas izklausītos, tas vajadzīgs pašu dzīvnieku labā... Taču tas ir vienīgais gadījums, kad medības ir attaisnojamas. Savvaļas dzīvnieku nogalināšana ar jebkādu citu mērķi: izklaidei, trofejām, ādu ieguvei, manuprāt, ir nepieļaujama.

Kā jūsu dzīvē kļuva aktuālas tēmas par kažokzvēru audzēšanas ierobežošanu?

Vienmēr esmu iestājusies par dzīvniekiem, par viņu tiesībām dzīvot un būt laimīgiem uz šīs planētas, kas daudz vairāk ir viņu nekā mūsu, cilvēku. Ikviena dzīva būtne ir brīnums, neatkārtojams un neaizvietojams, un neviens nav devis cilvēkiem tiesības to izmantot un nogalināt, lai apmierinātu savas sīkās ērtībiņas. Dramatiskās pārmaiņas, kas notiek mūsu acu priekšā, - vides piesārņošana, tāda sugu izmiršana, kāda nekad nav piedzīvota, lēnas, bet katastrofālas un neatgriezeniskas klimata izmaiņas - tas viss neļauj stāvēt malā, liek skaidrot, mācīt un iestāties par to, ka tā turpināt nevar, ka cilvēkiem ir jāmainās, jādomā citādi, humānāk, zaļāk. Un kažokādu ražošana ir viena no bezjēdzīgākajām, nežēlīgākajām un netīrākajām lietām, jo tās mērķis ir tikai un vienīgi peļņa un greznības kāre.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?