Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +14 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Ķekavas novada domei neparedz atlaišanu

Tik apjomīgu Valsts kontroles (VK) revīziju, kāda Ķekavas novadā tika veikta pagājušajā gadā, pašvaldībā neviens neatceroties. Novada domes priekšsēdis Valts Variks (Vidzemes partija) Dienai pieļāva, ka Ķekava varētu būt pirmā, kas piedzīvoja tādu pārbaudi, kurā VK vērtēja, cik lietderīga un likumīga ir pašvaldības rīcība ar finansēm un mantu. Vēlāk citu novadu kolēģi Ķekavas pieredzi izmantojuši kā rokasgrāmatu, gaidot kontrolieru ierašanos savā pašvaldībā.

Valsts kontrole pārbaudījusi finanšu līdzekļu izlietojuma lietderību un likumību daudzās pašvaldībās. Tāpēc Ķekavas novadam varētu arī nepievērst īpašu uzmanību, ja vien pirms pāris mēnešiem kāda Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas amatpersona, kas nebija ministrs, Dienai neoficiāli nebūtu pieļāvusi, ka var nonākt arī līdz Ķekavas novada domes atlaišanai. Šīs teritorijas iedzīvotāji reiz jau to ir piedzīvojuši, kad Saeima pēc bijušā reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministra Edgara Zalāna (TP) iniciatīvas 2008. gadā nolēma atlaist Ķekavas pagasta padomi, ieceļot tajā pagaidu administrāciju. Jaunas vēlēšanas nerīkoja, jo līdz kārtējām vēlēšanām bija mazāk nekā 15 mēneši. Toreiz ierosinājums galvenokārt bija pamatots ar nelikumīgu būvatļauju izsniegšanu.

Tagad pašvaldībā konstatēto pārkāpumu saraksts ir visai garš. No 2012. gada sākuma līdz 2013. gada beigām, kad pusgadu jau bija strādājusi jaunā dome, konstatēts, piemēram, efektīvas iekšējās kontroles sistēmas trūkums, kā arī tas, ka nav izveidota labas pārvaldības principiem atbilstoša pārvaldība, kas radījusi nelietderīgu līdzekļu izlietojuma risku. Tāpat VK novērojusi, ka nav nodrošināta kontrole par transporta līdzekļu izmantošanu un citas nepilnības. Pērn Valsts kontrole veica arī otru revīziju, pārbaudot pašvaldības uzņēmuma Baložu komunālā saimniecība darbības atbilstību plānotajiem mērķiem un normatīviem. Arī šajā pārbaudē tā konstatēja nelietderīgu finanšu līdzekļu izmantošanu. Vismaz 547 659 eiro apmērā tie nepārdomāti iztērēti saistībā ar diviem uzņēmuma projektiem - šķeldas katlumājas izbūvi Baložos, kā arī ar siltumtīklu modernizācijas projektu Baložu pilsētā. Projektus dome iesāka pirms pašvaldību vēlēšanām laikā, kad to vēl vadīja Roberts Jurķis (Vienotība), ar kuru tagad Dienai neizdevās sazināties. Mainoties varai, jaunā dome ne tikai nomainīja Baložu komunālās saimniecības valdi, bet arī atteicās no iesāktā šķeldas katlu mājas būvniecības projekta, pret ko iepriekšējā domes vadība toreiz protestēja, jo pašvaldība jau bija uzņēmusies zināmas saistības.

Valsts kontroles ziņojumos par katru no revīzijām ir arī norādīti termiņi, līdz kuram tās ieteikumi jāievieš. Tiem seko līdzi arī atbildīgā ministrija. Pēdējais termiņš ir noteikts šā gada jūlijā. Nesen vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (NA) bija uzaicinājis uz ministriju visu Ķekavas novada domes vadību un iepazinies ar tās skaidrojumu par ieteikumu īstenošanas gaitu, lūdzot arī sniegt atbildes rakstiski. «Ministrs novērtē pašvaldības vadības centienus sadarboties šo problēmu risināšanā un labot arī iepriekšējā sasaukuma laikā radītās kļūdas,» Dienai sacīja ministra padomnieks Jānis Eglīts. Viņš uzsvēra, ka K. Gerhards nav plānojis rosināt domes atlaišanu.

Ķekavas novada domes priekšsēdis V. Variks pastāstīja, ka daļa ieteikumu jau ir izpildīti. Viņš apstiprināja, ka līgums ar šķeldas katlu mājas projekta īstenotājiem ir lauzts, un tas noticis samērā veiksmīgi, samaksājot tikai par jau izpildītajiem darbiem. No projekta dome atteicās, jo novadā jau ir uzņēmums, kas nodrošina siltumapgādi. Baložos bija apturēts arī siltumtīklu modernizācijas projekts, kam jau bija iegādātas caurules. V. Variks skaidroja, ka tās varētu nākotnē izmantot. Šajā laikā ir sakārtota arī uzņēmuma grāmatvedība. Daļa no Valsts kontroles ieteikumiem gan vēl nav īstenoti, piemēram, nepieciešams panākt labāku pašvaldības kontroli pār kapitālsabiedrību darbību, atzīst domes priekšsēdētājs. «Taču Valsts kontrolei varu teikt tikai paldies, jo man kā jaunam pašvaldības vadītājam tā palīdzēja lauzt agrākās tradīcijas un pieņemto kārtību,» piebilda V. Variks.

Ķekavas novads ir izveidots 2009. gadā, tajā Baložu pilsēta apvienojās ar Ķekavas un Daugmales pagastiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nacionālais teātris dodas viesizrādes pa visu Latviju

Latvijas Nacionālais teātris šī gada rudens un ziemas sezonā ar vairākām izrādēm viesosies Latvijas reģionos. Tuvākās viesizrādes gaidāmas jau šajā nedēļas nogalē Viesītē un Ventspilī, bet vēlāk ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?