Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Ķīna gatava gadsimta prāvai

Ķīnas austrumu pilsētā Dzjiņaņā ceturtdien sāksies komunistiskajā valstī skaļākā tiesas prāva pēdējos četrdesmit gados. Uz apsūdzēto sola beidzot sēdīsies viens no savulaik pazīstamākajiem un ietekmīgākajiem Ķīnas politiķiem Bo Sjilai, kura spožā karjera beidzās pērn, kad gaismā nāca fakts, ka viņa dzīvesbiedre ir nogalinājusi kādu britu uzņēmēju, bet viņš ir izmantojis savu augsto stāvokli, lai piesegtu sievas nodarījumu.

Ņemot vērā to, ka Bo Sjilai lieta met ļoti tumšu ēnu uz visu Ķīnas Komunistiskās partijas eliti, eksperti paredz, ka prāvas, kurai ir pievērsta plaša starptautiskā uzmanība, iznākumu noteikts nevis tiesneši, bet Bo Sjilai agrākie kolēģi partijas vadībā.

Sieva - slepkava

Ķīnas dienvidrietumu lielpilsētas Čuncjinas bijušais vadītājs Bo Sjilai ir apsūdzēts par kukuļņemšanu, svešas mantas piesavināšanos un varas ļaunprātīgu izmantošanu.

Oficiālie kanāli nav atklājuši, kādi tieši nodarījumi slēpjas aiz izvirzītajām apsūdzībām. Neoficiāli avoti apgalvo, ka Bo Sjilai kukuļos ir pieņēmis vairāk nekā 20 miljonu juaņu (1,72 miljoni latu) un piesavinājies 5 miljonus juaņu (430 tūkstošu latu) laikā, kad viņš vadīja Komunistiskās partijas nodaļu valsts austrumu pilsētā Daliaņā, vēsta The Christian Science Monitor.

Apsūdzības varas ļaunprātīgā izmantošanā ir saistītas ar Bo Sjilai mēģinājumu piesegt paša sievas Gu Kailai 2011. gada novembrī Čuncjinas luksusa viesnīcā pastrādāto britu uzņēmēja Nīla Heivuda slepkavu.

Plašāka sabiedrība par to uzzināja pagājušā gada februārī, kad netālajā Čendu pilsētas ASV konsulātā ieradās bijušais Čuncjinas policijas priekšnieks un Bo Sjilai labā roka Vans Lidzjuņs, kurš lūdza politisko patvērumu un paziņoja par augsta līmeņa slepkavību un centieniem piesegt vainīgos.

Neilgi pēc tam Bo Sjilai tika atstādināts no amata par «disciplināriem pārkāpumiem», bet Gu Kailai uzrādītas apsūdzības slepkavībā. Gu Kailai atzinās, ka ir noindējusi N. Heivudu, jo viņiem bijis nopietns biznesa strīds, brits arī esot draudējis izrēķināties ar viņas un Bo Sjilai dēlu.

Gu Kailai pērn augustā tika atzīta par vainīgu slepkavībā, un tiesa viņai piesprieda nāvessodu, kura izpildi gan uzreiz atlika. Šādos gadījumos nāvessodu parasti aizstāj ar ilgu cietumsodu.

Viss jau ir izlemts

Zinoši cilvēki apgalvo, ka patiesais Bo Sjilai likumpārkāpumu apmērs ir krietni lielāks. Piemēram, viņš ir izsprucis no apsūdzībām par nelikumīgu personu izsekošanu, jo pērn notiesāto Vanu Lidzjuņu atzina par vainīgu nesankcionētā telefonsarunu noklausīšanā. Ārvalstu mediji uzskata, ka Vans Lidzjuņs ir darbojies Bo Sjilai uzdevumā un ievācis informāciju par citiem Komunistiskās partijas līderiem.

Acu pievēršana uz atsevišķiem smagiem pārkāpumiem liekot domāt, ka jau pirms šonedēļ paredzētās tiesas prāvas starp Bo Sjilai un partijas vadību ir panākta kāda vienošanās un patiesībā bijušā politiķa liktenis jau ir izlemts.

«Šīs apsūdzības ir īpaši piemeklētas Bo Sjilai, lai spriedums būtu tāds, kādu to vēlas partijas vadība,» uzskata Pekinā dzīvojošais vēsturnieks un politologs Džans Lifaņs. «Viņi izlēma, uz cik ilgu laiku vēlas ieslodzīt Bo Sjilai, un tad piemeklēja atbilstošas apsūdzības. Bet šīs apsūdzības neaptver daudzas lietas, par kurām viņš ir atbildīgs.»

Ķīnas Komunistiskās partijas jaunajai vadībai, kas pie varas nāca šī gada sākumā, Bo Sjilai lieta ir ārkārtīgi neērta, un tā ir ieinteresēta, lai viņa prāva beigtos pēc iespējas ātrāk. Septembrī vai oktobrī ir paredzēta partijas vadības tikšanās, kurā Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins izziņošot valsts ekonomiskās attīstības jaunās vadlīnijas.

Tādēļ prāvā, kas notiks nevis Čuncjinā, bet tūkstošiem kilometru attālajā Dzjiņaņas pilsētā, spriedumu varētu nolasīt jau ceturtdien. Analītiķi šaubās, ka Bo Sjilai varētu piespriest nāvessodu, bet, visticamāk, viņam aiz restēm būšot jāpavada daudzi gadi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?