Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +4 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 18. novembris
Doloresa, Aleksandrs, Brīve

Ķiploku smarža matos

Man bija grūta bērnība, tas vien bija jāēd - atsmej šefpavārs Havjers Garsija, atsakoties ņemt šķīvi un līdz ar mums baudīt to, ko pats nupat gatavojis. Turklāt labam šefpavāram esot jābūt drusku badā, tikai tad sanākot garšīgs ēdiens. Havjers ir audzis Meksikā, taču virtuves piederumu tirgotāja Gemoss rīkoto semināru par spāņu virtuvi viņš vada pēc personīgās pieredzes.

Havjera vectētiņš bija spānis, un, piemēram, gaspačo zupa ir ģimenes recepte. Tādu vectētiņam vienmēr gatavojusi vecmāmiņa. Spānijā esot pieņemts tā - cik daudz spāņu, tik daudz gaspačo recepšu. Katrā vismazākajā ciematā dzirdēsit, ka tieši tur ir visgaršīgākais gaspačo. Taču pēc pieciem kilometriem nākamajā ciematā uzzināsit, ka tie tur blakus galīgi nemāk gatavot. Kā saka Havjers, visā recepšu jūklī ir divi pamatvarianti - ziemas un vasaras gaspačo.

Ar olīveļļu un ķiplokiem Havjers šķiežas uz nebēdu. Spāņus kalorijas neuztrauc, bet tos, kuri neēd ķiplokus, viņš sauc par ņergām. Vēl nākamā dienā pēc ķiplokiem smaržoju ne vien pati, bet arī mani recepšu pieraksti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Gaspačo. Ziemas zupa

4 personām vajadzēs:
1 kg svaigu tomātu, ķiploku, sarkano sīpolu, 2 svaigus gurķus, 2 citronu sulu,
50 g bazilika, 200 ml olīveļļas (extra virgin), bundžu melno olīvu ar kaulu, pāksti svaiga sarkanā čili, sāli, piparus, cukuru, tabasko mērci

Veselus tomātus, svaigu čili, ķiploku daiviņas un sīpolus, sagrieztus četrās daļās, apcep uz pannas vai cepeškrāsnī 10 minūšu 220 grādos, līdz tomātiem mizas brūnas. Noņem mizas, visu sablendē, ieber katlā un apcep ar nedaudz olīveļļas. Pievieno sāli, piparus, cukuru, mazliet tabasko mērci. Pasniedzot pievieno sakapātu baziliku, citronu sulu, melnās olīvas un svaigus kubiciņos sagrieztus gurķus. Gaspačo bez gurķa nav gaspačo.

Bez nosaukuma

4 personām vajadzēs:
1 kg kartupeļu
300 ml olīveļļas
balto sīpolu, ķiploku, 6 olas
Kartupeļus nomizo, sagriež smalkos kubiciņos un apcep karstā olīveļļā. Pievieno sīpolu un ķiploku kubiciņus un turpina cept, līdz dārzeņi kļūst caurspīdīgi. Atsevišķā traukā sakuļ olas, pievieno sāli un piparus. Sakulto olu pārlej kartupeļiem, apcep, līdz ola sabiezē. Uzliek pannai vāku, nogriež uguni uz minimālo un turpina cept apmēram piecas minūtes. Pēc tam seko smalkākais darbs - apgriezt (apmest) sacepumu uz pannas otrādi, lai tas neizjūk. Turpina cept vēl apmēram 10 minūšu, līdz kartupeļu torte gatava. Ja vēlas, tai var pievienot zirnīšus, sviesta pupiņas. Spānijā liek klāt pikanto desu. Latvieši var piegriezt speķīti.

Katalāņu maize

4 personām vajadzēs:
apkaltušu vakardienas bageti,
1 kg svaigu tomātu,
ķiploku, svaigu baziliku,
20 g olīveļļas, sāli, piparus

Bageti sagriež divus centimetrus biezās šķēlēs, pārlej ar olīveļļu, saspiestiem vai sasmalcinātiem ķiplokiem, uzber kubiciņos sagrieztus tomātus un sakapātu baziliku, pārlej ar mazliet olīveļļas. Pārkaisa ar sāli un melnajiem pipariem. Cep cepeškrāsnī 180 grādu temperatūrā apmēram 10 minūšu.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?