Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Klibs divkājis

as par daudz, tas par skādi - šis teiciens labi raksturo Rīgas domes pēcvēlēšanu situāciju, redzot pirmām kārtām Saskaņas centra, taču arī vienpersoniskas darīšanas un atbildības solītāja Aināra Šlesera mocīšanos ap necerēti lielajā varas vezumā atrasto negribēti smagu atbildības bagāžu. Jaunajā domē ir ieprogrammēts atbildības konflikts starp abiem varas apsaimniekotājiem.

Pirmdien dižais uzvarētājs SC, kam domē 26 no 60 deputātu vietām, un tā pretdabiskais «stratēģiskais partneris» LPP/LC, kam tikai 12 mandātu, parakstīja koalīcijas līgumu, un tiklab dokumenta saturs, kā arī parakstīšanas procedūra izpauž gan šādā savienībā iebūvētās pretrunas, gan abu «partneru» neomulīgo jušanos par gaidāmo kopīgo valdīšanu.

Vara gan sniedz milzīgas iespējas, kuras bija kārotas un gaidītas. Taču nebija plānots un gaidīts, ka domē būs tikai četras partijas, turklāt visa vara būs jāpaņem divām. Tātad šīs iespējas nevarēs iemudžināt shēmās, kurās beigu galā neviens ne par ko neatbild, toties lietas notiek cik gludi, tik klusi. Jaunajā domē tās, protams, notiks, taču rībēdamas. Astoņkājim, kas tur top, būs tikai divas plikas kājas. Turklāt viena būs krietni resnāka par distrofisko otro - vara un atbildība starp abām sadalīta ne tuvu ne brālīgi. Varas vezuma grožus turēs Šlesers, bet mēram Ušakovam, kam ticis gods stāvēt augstajā amatā pie ratiem, būs jāatbild par kučiera sastrādāto.

Koalīcijas līgums, ko partneri parakstīja bez jebkādas rīcības programmas vai deklarācijas par iecerēto darbību, ir tikai un vienīgi par šādu varas sadalījumu. Tajā vairāk nekā divkāršais SC deputātu skaitliskais pārsvars pār LPP/LC ir neitralizēts ar galveno amatu vienādu sadalījumu - katrai frakcijai četri komiteju priekšsēdētāji. Taču pat amatu līdzsvars ir šķietams, jo «mācītājiem» tiek arī ļoti ietekmīgais domes izpilddirektora amats, bet Šlesers vēlas iegūt arī lielākās zelta bedres - Rīgas brīvostas - valdes priekšsēdētāja krēslu.

SC frakcijas ietekmi vēl vairāk mazina tas, ka visi svarīgākie lēmumi tiks pieņemti koalīcijas padomē, kurā arī būs aritmētisks līdzsvars - mērs, viņa vietnieks, astoņu komiteju vadītāji, izpilddirektors un mēra biroja vadītājs. Pārējo deputātu pienākums būs «pildīt Koalīcijas padomē pieņemtos lēmumus». Tie nedrīkstēs ne tikai iesniegt vai atbalstīt ar padomi nesaskaņotus lēmumprojektus, kuri skartu budžetu, bet arī par amatpersonu iecelšanu vai atcelšanu.

Turklāt koalīcijas padomē lēmumi būs jāpieņem pēc vienprātības principa. Tātad ir pilnībā izslēgta iespēja, ka domes lielākā - SC - frakcija varētu pārbalsot domes otro mazāko jeb Šleseru, kurš savukārt varēs bloķēt jebkuru «partneru» iniciatīvu. Šādā varas izkārtojumā abu pušu idejiskās un merkantilo interešu pretrunas nodrošinās pastāvīgu spriedzi un neizbēgamus konfliktus.

Pirmo reizi ticis pie reālas varas, SC, kas vienmēr pasniedzis sevi kā «kreisi sociāldemokrātisku» alternatīvu «labējām varas partijām», ir nonācis atkarībā no vissliktākās «labējās varas partijas», kāda vien pašlaik Latvijā atrodama. Tās īpašnieks īsteno pirmatnēji mežonīga kapitālisma politiku kā no kreiso un sociāldemokrātu bubuļu rokasgrāmatas. «Mums ir jālabo kļūdas, kuras ir pieļautas sociāli bezatbildīgas saimniekošanas laikā,» vēstīja SC priekšvēlēšanu programma, taču ar apvienības iegūto varu rīkosies šādas bezatbildīgas «gāzi grīdā» saimniekošanas galvenais ideologs un praktiķis.

«Koalīcijas partneri uzņemas kopīgu atbildību par Rīgas pašvaldības darba rezultātiem,» rakstīts koalīcijas līgumā, kurā ir arī atruna - ka katra frakcija uzņemšoties atbildību par savu izvirzīto amatpersonu darbību. Taču tas diezin vai mazina SC ļaužu diskomfortu, iedomājoties, par kādiem Šlesera darbības rezultātiem var nākties atbildēt.

Diskomforts gan nav gluži vienpusējs - arī Šlesers labi zina, ka nevarēs piesaistīt miljarda latu investīcijas gadā, uzbūvēt ik gadu 20 tūkstošus pašvaldību dzīvokļu, nodrošināt rīdziniekiem 800 latu vidējo mēneša algu un izpildīt lielāko daļu pārējo fantastisko solījumu. Taču viņš nav pildījis lielāko tiesu arī pirms citām vēlēšanām solītā, bet no diviem principiāliem solījumiem, kurus jau nav izpildījis pēc šīm, - ka kļūšot par Rīgas mēru un likšot visiem 60 domes deputātiem strādāt kā vienotai komandai - atkratās kā pīle no ūdens, paziņodams: «Kārtis salikās tā, kā salikās.»

Toties SC ļaudīm ir jāgatavojas saņemt «partnera» pārmetumus, ka tieši viņi - jo kurš gan cits? - nebūs ļāvuši Šleseram izdarīt solīto. Un uzņemties atbildību arī par visām cūcībām, ko viņš sastrādās, pelnīdams sev kārtējos miljonus, kurus Ušakovam diezin vai tiks ļauts tērēt visu rīdzinieku labā. (Ja nu tikai kādu nieku pašam savā labā.)

Sevi pie varas apliecināt nākušajam SC šaurais «tandēma» būrītis «Ušakovs - Šlesers, Šlesers - Ušakovs» var kļūt par politisko zārku. Neba SC to nesaprot. Ne jau uzvarētāja pārliecība par savām spējām dzina topošo mēru Ušakovu pirmdien, parakstot līgumu, uzstājīgi apgalvot, ka par visu atbildēšot koalīcija «kā veselums», turklāt atbildība vienādi pienākšoties katram no tās 38 deputātiem, kuriem visiem lika parakstīt koalīcijas līgumu. Mēram Ušakovam tāda pati atbildība kā, teiksim, deputātam Ivanam Ivanovam? Par Šlesera sastrādāto atbildēs, piemēram, viņa partijas biedrene Irina Viņņika?

«Tā atbildība ir milzīga,» Ušakovs saprot. Taču ar naiviem mēģinājumiem sadalīt to «uz galviņām» nevienu nevarēs apmuļķot. Šajā domē no atbildības nevarēs paslēpties.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?