Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Ko iesākt, ja bizness ir «lēns»

Kā atzīst pats Sandis Tutins* - viņa bizness iet lēnām. Sākotnējais plāns mazgāt smago tehniku izrādījās nerealizējams vides prasību dēļ. Lai to īstenotu, jānodrošina notekūdeņu savākšana un attīrīšana. Ja automazgātava nav stacionāra, nodrošināt ekoloģiski tīru darbību nav viegli. Sandis stāsta, ka viņam ir dažas idejas, kā notekūdeņus savākt: «Biju domājis kaut ko līdzīgu piepūšamam baseinam, kurā smagais auto var iebraukt iekšā. Tad baseina malas piepumpētu, bet eļļainos notekūdeņus no tā varētu savākt ar iegremdējamā sūkņa palīdzību un pēc tam izfiltrēt.»

Atbildība neļauj riskēt

Tomēr baseina ideja prasa pārlieku lielus kapitālieguldījumus, un šobrīd Sandis lielākās cerības liek uz sniegainu ziemu. Ap Rēzekni ir pietiekami daudz lielu tirdzniecības un ražošanas objektu ar plakaniem jumtiem, kas drošības apsvērumu dēļ ziemā regulāri jātīra. Ideju, ko varētu darīt vēl, Sandim ir daudz - viņš runā gan par smilšu strūklas pakalpojumu sniegšanu, gan par pārvākšanās un mēbeļu pārvešanas servisu. Tomēr, kamēr pašam jāstrādā savā pamatdarbā - ceļu būves uzņēmumā -, laika sava biznesa attīstīšanai viņam neatliek. Līdz gada beigām uzņēmums pilda lielu pasūtījumu Liepājā, un Sandim jābūt tur. «Tas tomēr šobrīd ir manas ģimenes pamata ienākumu avots, un atbildības sajūta neļauj riskēt.»

Ja tevis nav internetā…

Pēc padoma, kas varētu līdzēt SIA tutinelli norausties no sēkļa, taujājām pārējiem Dienas starta dalībniekiem. (Aicinām arī jūs, lasītāji, ko ieteikt - komentāros projekta mājaslapā diena.lv/dienas-starts.) E-velosipēdu tirgotāja Romāna Ruzina ieteikumi ir vienkārši un īsi: «Vai firmai tutinelli ir sava mājaslapa, un vai šī firma ir ielikusi sludinājumu portālā ss.lv? Kā reiz sen, sen teica Bils Geitss - ja tavas firmas nav internetā, tās nav vispār. Savukārt, ja kāds vēlas nopirkt kādu pakalpojumu, Latvijā ir tā īpatnība, ka visbiežāk viņš to meklēs nevis google.com, bet tieši ss.lv. Ja tev ir mazais bizness, tev tur vienkārši jābūt.»

Atraktīvs serviss

Inga Munda uzskata, ka uzņēmumam, kas vēl nav atradis savu īsto nišu, jācenšas piedāvāt pēc iespējas plašāks pakalpojumu spektrs: «Ja uzņēmumam pieder mikroautobuss, mēbeļu pārvešanas pakalpojums ir tikai loģisks. Vēl viena ideja - autosalonu tīrīšana pa naktīm. Daudziem pa dienu nav laika gaidīt to stundu vai pat ilgāk. Vakarā mašīnu aizved un atstāj, no rīta savāc jau tīru, manuprāt, tas būtu pieprasīts pakalpojums.» Inga arī iesaka izveidot atraktīvus mājkalpotāju servisus, piemēram, Mājsaimniece uz dienu, Vīrs uz stundu, ja jātiek galā ar vīrieša darbiem mājās, vai Dārza rūķis, ja, piemēram, jāuzrok dārzs vai jānopļauj mauriņš. «Ir ļoti daudz vecāka gadagājuma dāmu, kas grib izaudzēt to burkānu vai tomātu savā dārzā, bet viņām nav spēka sagatavot dobītes vai uzcelt vienkāršu siltumnīcu.»

Stils ir svarīgs

«Neesot ar uzņēmumu galvā un rokās dienu no dienas, tiek palaistas garām daudzas iespējas, kuras neatnāk divreiz,» spriež Gints Zīverts. Viņš uzskata, ka, veidojot jaunu uzņēmumu, tam ir jānododas par visiem 100%, pretējā gadījumā zūd kvalitāte un daudz kas paliek pusratā. Tutinelli, viņaprāt, jāatrod sava niša, ko neviens cits nepiedāvā, piemēram, tehnoloģisko iekārtu tīrīšana, tomēr tad jānodrošina absolūta profesionalitāte un kvalitāte. Novārtā nedrīkst palikt arī mārketings: «Uzņēmumam jārāda, ka tas ir supermoderns un atšķiras no pārējiem ar smuku logo, apģērbiem, stilu - nevar būt «ķap-ļap» tikai tāpēc, ka mēs jau tikai mazgājam tehniku.»

Zina, kā tas ir

«Sākumā es arī mēģināju apvienot iepriekšējo darbu ar IT Sapiens veidošanu. Bizness tikpat kā nevirzījās uz priekšu, lai gan veltīju tam visu brīvo laiku,» pieredzē dalās Eva Narunovska. Viņasprāt, uzņēmuma izveidošanā jāiegulda ļoti liels darbs, visa iespējamā enerģija, un pat ar to ne vienmēr pietiek: «Sapratu, ka nav cita varianta - vai nu esošais darbs un stabilitāte, vai arī riska uzņemšanās un savs uzņēmums.» Eva stāsta, ka smagākajās reizēs meklējusi draugu palīdzību un mentoringa programmas atbalstu. «Kopā pārrunājām, analizējām uzņēmuma trūkumus, kā tos novērst, un rīkojām prāta vētras - meklējām idejas biznesa attīstībai. Tas deva ne vien plašāku redzesloku, skatu no malas, bet arī jaunu iedvesmu un enerģiju turpināt.»

*Šonedēļ Diena.lv no visām piecām nominācijām visvairāk balsu nominācijā Enerģiskākais starts

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Valodu mācību firma Password X
(Šonedēļ Diena.lv no visām piecām nominācijām visvairāk balsu nominācijā Perspektīvākais starts.)
Kurš gan zināja, ka pie Madagaskaras ir tāda Reinjona, kur arī māca angļu valodu? Inga Munda zina, jo uz turieni tikko nosūtījusi kārtējo lomu spēles eksemplāru.
Taizemiešu restorāna veidotājs SIA Rojāls
(Šonedēļ Diena.lv no visām piecām nominācijām visvairāk balsu nominācijā Perspektīvākais starts.)
Kad ārā zēģelē sniegputenis, ir laiks ēdienkartes korekcijām. Gints Zīverts šāgada ātro ziemu sagaida ar revolucionāru karsto salātu piedāvājumu.
Elektrisko velosipēdu tirgotājs eRitenis.lv
(Šonedēļ Diena.lv no visām piecām nominācijām visvairāk balsu nominācijā Perspektīvākais starts.)
Romāns Ruzins biznesa rudens pierimumu izmanto ražotāju piedāvājuma izpētei. Pavasaris nav tālu, finansējums e-velosipēdu iegādei saņemts, tāpēc klāt svarīgais izvēles brīdis.
Uzņēmumu vadības sistēmu izstrādātājs IT Sapiens
(Šonedēļ Diena.lv no visām piecām nominācijām visvairāk balsu nominācijā Perspektīvākais starts.)
Evas Narunovskas IT darbnīcā rūc datori, klab klaviatūras un kūp galvas. Tagad, kad atrasti programmētāji, jātiek galā ar iekavētajiem darbiem.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?