Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Ko nevar pārdot, var iznomāt

Iznomāt televizoru, DVD disku, velosipēdu - tas nav nekas īpašs. Taču Bauskā nomas jēdziens pacelts jaunā līmenī - tur nakts stundās, kad likums liedz iegādāties alkoholu, to iespējams «iznomāt».

Fotogrāfe Linda Kaufmane otrdienas, 9. jūlija, vakarā pie tirdzniecības nama Eila redzēja, kā jauni vīrieši uz Kantrimūzikas festivāla afišām izlīmē reklāmas: «Mana trenētā acs pa gabalu manīja, ka puiši darbojas piesardzīgi, visu laiku uzmanīgi skatoties apkārt. Pienācu tuvāk un vaicāju, ko tik svarīgu reklamē, aizsedzot Kantrimūzikas festivālu, vīrieši sabijās - ātri iekāpa gaišas krāsas automašīnā un aizbrauca.»

Nākamajā dienā laukumā pie lielveikala Rimi Bauskā visu dienu stāvēja oranžs VW Golf markas automobilis, kuru rotāja uzlīmes par iespējām nomāt alkoholu. Ceturtdien par auto ieinteresējās arvien vairāk cilvēku, bet piektdien, kad Bauskā sākās Kantrimūzikas festivāls, auto tika novietots Uzvaras ielas malā, kur gājējiem uz koncertiem Pilskalnā tas vieglāk pamanāms.

Ar piegādi

Vietējās avīzes Bauskas Dzīve uzrunāti, šajās dienās vairāki iedzīvotāji zvanīja uz reklamēto tālruņa numuru, interesējās par pakalpojumu un veica pasūtījumu. Alkohola «nomas» pārstāvis, sazvanīts pa telefonu, iepazīstina ar sevi kā firmas Alcoclub darbinieku un norāda, ka uzņēmums strādā tikai no desmitiem vakarā līdz astoņiem rītā - laikā, kad alkohola tirdzniecība ir aizliegta. Vīrietis nosauc cenas, izskaidro pakalpojuma izmantošanas iespējas.

Žurnālista eksperimentā lūdzam ruma Casino litra pudeli piegādāt Jauncodē pie Bauskas. Tas maksā 25 eiro. Alkohola nomas pārstāvis atbrauc ar baltu džipu un piedāvā izvēlēto dzērienu. Nosacījumi - ja līdz astoņiem rītā nomātā prece netiek izmantota, var izsaukt pakalpojuma sniedzēju, atdot tieši to pašu pudeli un saņemt atpakaļ naudu. Lūgums izsniegt jebkādu dokumentu, kas apliecinātu darījumu, tiek atteikts, norādot, ka pudeles numurs piefiksēts, tas esot pietiekami. Maksa par pakalpojumu Bauskas robežās ir 2 eiro. Pakalpojuma izpilde uz 20 kilometrus attālo Iecavu izmaksāšot 5 eiro. Firma piekrīt preci vest arī uz Jelgavu, tādā gadījumā par piegādi būs jāšķiras no 15 eiro.

MK noteikumus nepārkāpj

Jaunais pakalpojums Bauskā sākts Kantrimūzikas festivāla laikā, pa ceļam uz koncertu puišeļi cītīgi dalīja reklāmas lapiņas. Izplatītāji gan bija piesardzīgi, kuram katram klāt nenāca. «Lapiņas piedāvā cilvēkiem, kuri varētu būt potenciālie klienti, sievietēm izplatītāji netuvojas,» savus novērojumus atklāj baušķeniece Ilze. Kad mazais izplatītājs sniedza lapiņu arī kādam vīrietim, kurš izrādījās civilajā ģērbies Kārtības nodaļas darbinieks, puika aizskrēja, tomēr liedzot likumsargam saņemt informāciju.

Bauskas novada domes Sabiedriskās kārtības nodaļas vadītājs Dzintars Lenbergs, atsaucoties uz Ministru kabineta (MK) noteikumiem, skaidroja, ka uzlīme uz privātpersonas auto nav uzskatāma par mobilo reklāmu un tās izvietošana ar pašvaldību nav jāsaskaņo. Automašīnu stāvlaukumā, ielas malās šāds auto drīkst stāvēt neierobežotu laiku.

Savukārt Valsts policijas (VP) Bauskas iecirkņa priekšnieks Ainars Stankevics svētdien uzsvēra, ka policija seko šim «biznesam» un personām, kas to īsteno. Valsts ieņēmumu dienesta Akcīzes pārvaldes komentārs tiek solīts jaunnedēļ.

Priecīgs par jauno uzņēmējdarbības formu nav Bauskas novada domes priekšsēdētājs Raitis Ābelnieks: «Uzzinot par šādu reklāmu, nodomāju, ka tas ir kāds oriģināls reklāmas triks. Ja tādējādi izvērstu likumīgu biznesu, varētu uzteikt baušķenieku izdomu. Taču es kategoriski esmu pret alkohola tirdzniecību ārpus noteiktā laika, tādēļ šāda uzņēmējdarbība man Bauskā nav pieņemama.»

Citur Latvijā nav mēģināts

Nekas par alkohola nomu nav dzirdēts citos Latvijas reģionos. Tomēr aktīvisti Bauskā, izrādās, jaunu velosipēdu nav izgudrojuši, vien, iespējams, sazinājušies ar «kolēģiem» ārvalstīs, jo jau 2004. gadā aģentūra LETA rakstīja, ka Tallinā kādam spirtoto dzērienu veikala īpašniekam juristi apstiprinājuši - prasmīgi izstrādājot nomas nosacījumus, veikals varētu turpināt tirgoties ar alkoholu arī naktīs. Piemēram, cilvēks it kā nomā no veikala pudeli degvīna un maksā par to ķīlu. Tiek noslēgts līgums, kurā teikts, ka klienta pienākums ir atdot atpakaļ nomāto pudeli. Ja viņš to nedarīs, ķīla paliks veikalam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?