Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Koalīcijas politiķi - elpojiet dziļi!

Māris Zanders

Sarunām par valdības veidošanu «iesoļojot», cik saprotams, izšķirošajā nedēļā, vienlaikus saglabājot ticību iesaistīto personu veselajam saprātam, piedāvāju dažus apsvērumus. To mērķis ir nevis kādu konkrēti mudināt piekāpties, bet gan rosināt paskatīties uz amatu dalīšanas loģiku no cita skatpunkta.

Protams, ikviena partija vēlas kontrolēt ministriju, kas pārzina ievērojamas naudas plūsmas. Tomēr nevajadzētu arī aizmirst, ka - jo vairāk naudas, jo vairāk ap to spietotāju un gandrīz automātiski - arī jo vairāk skandālu. Sabiedrības īgnumu izraisoši iepirkumi, daudzās kapitālsabiedrības konkrētās ministrijas pārraudzībā utt. Domās pārskatot dažādus, teiksim tā, nesmukumus, kas gadījušies Satiksmes ministrijas un VARAM paspārnē, rodas iespaids, ka ministri paši patiesi vairumā gadījumu nav bijuši tie vainīgie - vienkārši «saimniecības» apmēri ir tādi, ka kaut ko savlaicīgi nepamanīja, pārāk paļāvās uz padotajiem. Tomēr publiku tas (jāsaka, pamatoti) neaizkustina - ja esi priekšnieks, nāksies vien paskaidrot. Citiem vārdiem sakot, «bagātās» ministrijas ļoti viegli var politiķa reputāciju arī samaitāt.

Protams, neviena partija nevēlas vadīt ministriju, kuras pārraudzītajā nozarē vajadzības ir lielas, bet to finansēšanas iespējas - ierobežotas. Slikti reitingi garantēti. Tomēr - atkal pašķetinot atmiņā daudzu veselības vai izglītības ministru nedienas - pamatotāka liekas versija, ka ne jau tieši naudas trūkums bijis politiķa nepopularitātes cēlonis. Varbūt skanēs ciniski, bet par naudas trūkumu no budžeta finansētās nozares Latvijā vairs nebrīnās un gadu gaitā, šķiet, ir pārliecinājušās, ka netīkamā ministra demisija finansējumu nepalielina. Līdz ar to nepatika pret konkrēto amatpersonu vairāk izriet no viņa cilvēciskajām īpašībām - augstprātības, nekautrīgas vēlamā uzdošanas par esošo (piemēram, žonglēšana ar skaitļiem), haotiskuma. Respektīvi, diez vai tuvākajos gados veselības, izglītības un ekonomikas ministri būs tie sabiedrībai mīļākie politiķi, tomēr nav arī tā, ka šie amati - ja vien paši ministri ir taisnprātīgi un godīgi komunikācijā - automātiski ir «kaps» ministram un viņa partijai.

Saeimas priekšsēdētāja postenis. Jā, lieliska iespēja vairot konkrētā cilvēka atpazīstamību - sirdi sildošas runas, fotografēšanās pie karogiem, pieminekļiem utt. No otras puses, jāatbild sabiedrības acīs (pat ja tas nav sevišķi adekvāti) par parlamenta darbu kopumā, jānotur kaut cik rāmjos visi šie kašķi, runas plūdi un destrukcija plenārsēdēs. Gana viegli paklupt…

Ministru «portfeļu» skaits. Nu, bija mums vēl nesen kāda partija ar prāvu pārstāvniecību valdībā… Nav vairs šīs partijas. Ministru skaits nav nekāda garantija labiem rezultātiem turpmākajās vēlēšanās, ja pašā partijā ir degradēšanās process.

Visbeidzot - vērojot, kā top valdība, rodas jautājums, kā partijas atradīs, man šķiet, vēl smagākus kompromisus nākamā gada budžeta kontekstā.

Īsi sakot, godalieta apspēlēt partnerus, tomēr nav ietekmes sfēru dalīšanas process tāds «vai nu - vai nu» modelis, kurā ir nepārprotami uzvarētāji un zaudētāji.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?