Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Kols cīnās pret paša sarunāto

Pamatīgas diskusijas un konfliktus izraisījusi grāmata par bijušo Vācijas kancleru Helmūtu Kolu, ko otrdien sāka pārdot Vācijas veikalos. Nedēļas žurnāls Focus vēsta, ka H. Kola advokāti sākuši aktīvu darbību, lai apturētu grāmatas Vermᅢᄂchtnis: die Kohl-Protokolle (Mantojums. Kola stāstītā atšifrējumi) izplatīšanu.

Viens no iemesliem varētu būt arī grāmatā fiksētie ļoti kritiskie un atklātie H. Kola izteikumi par Vācijas un ārvalstu politiķiem, kuru vidū ir arī pašreizējā Vācijas kanclere Angela Merkele un bijušais PSRS prezidents Mihails Gorbačovs.

Time raksta, ka grāmatas pamatā ir vairāk nekā 600 stundu sarunu ieraksti starp H. Kolu un Heribertu Švānu, kuru H. Kols savulaik bija nolīdzis par savas autobiogrāfijas «spoku rakstnieku». 2009. gadā H. Kols H. Švānu atlaida un sāka tiesāties par sarunu ierakstu autorību. Augustā tiesa nolēma, ka ieraksti pieder H. Kolam. Taču tas nekavēja H. Švānu kopā ar Tīlmanu Jensu izdot tos grāmatā.

Grāmatas fragmentos, ko jau pirms nonākšanas veikalos publicēja nedēļas žurnāls Der Spiegel, H. Kols izsakās, ka M. Gorbačovs, ja vispār bijis varonis - tad varonis negadījuma pēc: «Gorbačovs, iedziļinoties notiekošajā, saprata, ka viss ir zaudēts, ka režīms vairs nevar izdzīvot. Ja viņš gribēja saglabāt komunismu, to vajadzēja reformēt. Tāpēc viņš nāca klajā ar perestroikas ideju... Taču beigās no Gorbačova palika tikai tas, ka viņš sagrāva komunismu. Lielākoties gan tas notika pret viņa paša gribu, bet viņš to sagrāva. Bez vardarbības. Bez asinsizliešanas. Nekāds cits mantojums pēc viņa nav palicis.»

Saudzīgāks viņš ir pret laikabiedriem, bijušajiem ASV prezidentiem Ronaldu Reiganu un Džordžu H. Bušu: «Es domāju, ka Reiganu pienācīgi nenovērtēja, visi viņu uzskatīja par plānprātiņu, aktieri. Fransuā Miterāns viņu uzskatīja par muļķi. Bet Reigans zināja, kā jārunā ar Padomju Savienības līderiem. Bušs bija ļoti labi informēts cilvēks, īsts Amerikas patriots, džentlmenis un uzticams draugs. Vāciešiem un man viņš bija kā veiksmīgs atradums.»

Īpaši kritiski H. Kols izteicies par A. Merkeli, kura tiek uzskatīta par viņa politisko protežē. Viņš pauž viedokli, ka A. Merkelei nav īstas sajēgas par sarežģīto Eiropas Savienības politiku. A. Merkele, kura uzaugusi Austrumvācijā, neesot spējusi pilnīgi pielāgoties Rietumvācijas augstākās sabiedrības normām, neesot pratusi pareizi ēst, izmantojot nazi un dakšiņu: «Valsts vakariņās viņa uzvedās tā, ka man bieži vajadzēja viņai aizrādīt.»

Time atzīmē, ka A. Merkele, visticamāk, izraisījusi H. Kola dusmas, palīdzot panākt viņa aiziešanu no kristīgo demokrātu vadības pēc partijas finansēšanas skandāla.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?