Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +18 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Konkurence ir pat ļoti liela

Jūsu vadītais uzņēmums Silvanols sevi raksturo kā zaļās farmācijas pārstāvi. Ko tas nozīmē, kas ir zaļā farmācija?

Zaļā farmācija ir jēdziens, kuru Latvijā, manuprāt, ieviesis mūsu uzņēmums. Savus produktus, gan ārstniecības līdzekļus - bezrecepšu zāles un medicīniskās ierīces (izsmidzināmie deguna, mutes dobuma un pēdu kopšanas līdzekļi) -, gan uztura bagātinātājus, ražojam no dabīgām izejvielām bez ķīmiskiem piejaukumiem, tādēļ arī sevi dēvējam par zaļās farmācijas pārstāvjiem.

Kuras ir visizplatītākās dabīgās izejvielas, ko izmantojat?

Mūsu pazīstamākais un arī izplatītākais produkts ir Faringospray, kas tiek ražots no smiltsērkšķu eļļas, kuri nāk no Altaja. Jāteic, ka smiltsērkšķi aug arī Latvijā, taču mēs esam izpētījuši, ka Altaja reģionā augušajiem smiltsērkšķiem dabīgo vielu - karotinoīdu - koncentrācija ir visaugstākā, tādēļ mēs tos importējam, nevis izmantojam vietēji augušos.

Tātad Latvijā augušie smiltsērkšķi īsti neder?

Nevis neder, bet nav tik efektīvi. Līdztekus smiltsērkšķu eļļai, kas ir visizplatītākā izejviela, mēs izmantojam ļoti daudz citu dabīgu izejvielu, piemēram, priežu mizu ekstraktus, rapšu eļļu, kliņģerīšu eļļas ekstraktu.

Vai sadarbojaties arī ar Latvijas lauksaimniekiem šo izejvielu iepirkšanā?

Jā, protams. No vietējiem ražotājiem mēs pērkam gan rapšu eļļu, gan kliņģerīšu ziedus, gan vērmeles, gan čagas sēni, gan citas izejvielas. Importējam tikai tās izejvielas, kurās aktīvo vielu koncentrācija ir labāk piemērota konkrētajam produktam.

No kādiem reģioniem vēl līdztekus Altajam iepērkat izejvielas?

No Spānijas un Francijas. Taču visām izejvielām jābūt sertificētām un atbilstošām mūsu izvirzītajiem kritērijiem.

Vai tas, ka izmantojat tikai dabīgās izejvielas, ir arī viens no iemesliem, kādēļ neražojat recepšu zāles?

Dabīgās izejvielas ļoti ietekmē tas, kur tās augušas, kā tikušas novāktas. Līdz ar to no dažādos reģionos augušām izejvielām it kā viens un tas pats gala produkts var būt ar mazliet atšķirīgu dabīgo vielu koncentrāciju, taču recepšu zālēs ir jānodrošina pastāvīgi identiska aktīvo vielu koncentrācija, ko var nodrošināt ar ķīmiski sintezētām aktīvajām vielām, bet pilnībā nevar ar dabīgajām izejvielām.

Cik asa ir konkurence jūsu nozarē, un kas ir jūsu lielākie konkurenti?

Konkurence ir ļoti asa, mēs konkurējam gan ar uztura bagātinātāju, gan bezrecepšu zāļu ražotājiem. Pašlaik Pārtikas un veterinārajā dienestā ir reģistrēti ap 5000 uztura bagātinātājiem un katru gadu no jauna tiek reģistrēti ap 500 uztura bagātinātājiem. Konkurence ir ļoti liela, taču mēs esam viens no retajiem vietējiem ražotājiem. Liela daļa mūsu konkurentu ir tikai izplatītāji, un atšķirībā no izplatītājiem mēs par savu produktu varam atbildēt visā pilnībā, sākot no izejvielu iegādes līdz iepakošanai.

Cik viegli vai grūti jums ir konkurēt, īpaši ar importa produktiem, kas bieži ir lētāki?

Mēs esam konkurētspējīgi, jo mēs nemēģinām būt lētākie un tādi nekad nebūsim. Mūsu trumpis ir kvalitāte. Ja mēs savu ražošanu būtu izvietojuši Ķīnā, Indijā vai Krievijā, mūsu produktu pašizmaksa būtu zemāka. Taču mēs gribam izcelties tieši ar kvalitāti, nevis zemu cenu. Tas, protams, padara mūsu produktus dārgākus, to cena ir par 10-20% augstāka nekā vidēji tirgū.

Pircēji novērtē jūsu piedāvājuma kvalitāti, vai tomēr pircējiem par visu svarīgāka šķiet cena?

Par to lai runā skaitļi - mūsu produktiem šā gada pirmajā pusgadā salīdzinājumā ar pērno gadu pārdošanas apjomi ir auguši vairāk nekā par 10 procentiem. Vidēji uztura bagātinātāju tirgus aug par 6 procentiem gadā, taču mūsu uztura bagātinātāju noiets 2015. gadā pieauga par 25 procentiem. Pagājušais gads bija pirmais gads, kurā strādājām ar peļņu, un peļņu investējām uzņēmuma attīstībā.

Kurus produktus vairāk izvēlas pircēji - bezrecepšu zāles vai uztura bagātinātājus?

Mūsu portfelī dominē uztura bagātinātāji un tādi ārstniecības līdzekļi kā medicīniskās ierīces. Mums ir divas bezrecepšu zāles - Rinogēls un Osteogēls. Mūsu top produkts nepārprotami ir medicīniskā ierīce Faringospray.

Vai uztura bagātinātāju nozare ir sakārtota no normatīvā regulējuma viedokļa?

Jā, pie mums Latvijā ir vienas no stingrākajām uztura bagātinātāju reģistrācijas prasībām Eiropā. Cita lieta, ka reģistrējamo produktu skaits gadā ir ļoti liels un tas apgrūtina regulējošajām iestādēm veikt kontroli un nodrošināt, ka aptiekās tiek tirgots tiešām tas produkts, kas ir reģistrēts. Ja runājam par reklāmu, to regulē Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC), ar kuru mēs cieši sadarbojamies.

Nereti, runājot par šīm reklāmām, tiek minēts, ka tās ir agresīvas un reizēm arī maldinošas, piemēram, uztura bagātinātājiem piedēvējot ārstnieciskas īpašības. Ir pat izskanējis ierosinājums, ka būtu jāaizliedz uztura bagātinātāju, kas domāti bērniem, reklāmas.

Silvanols savus produktus reklamē tikai ar atļauto norāžu izmantošanu un atbilstoši normatīvajam regulējumam. Mums tiešām ir laba sadarbība ar PTAC, pēc viņu ieteikuma esam arī reizēm veikuši kādas korekcijas savās reklāmās. Es uzskatu, ka pašreizējais reklāmas regulējums ir pilnīgi adekvāts.

Cik liela nozīme jūsu darbā ir pētniecībai un attīstībai? Vai varat minēt, cik procentu no uzņēmuma apgrozījuma tam novirzāt?

Pētniecībai un attīstībai katru gadu novirzām ap 20 procentiem no uzņēmuma apgrozījuma, kas ir gana daudz. Mēs katru gadu paplašinām pētniecības un attīstības personāla skaitu, sadarbojamies gan ar Latvijas Universitāti, gan Rīgas Tehnisko universitāti, kā arī Organiskās sintēzes institūtu. Īstenojam arī vairākus Eiropas Savienības projektus, kas vērsti uz pētniecību un jaunu produktu izstrādi. Tāpat mēs veicam mūsu projektu testēšanu, lai pārbaudītu to drošumu.

Kāds ir eksporta īpatsvars jūsu portfelī, vai redzat tur attīstības potenciālu?

2015. gadā eksportējām 46 procentus savas produkcijas. Mūsu galvenie eksporta tirgi ir Igaunija, Lietuva un Polija. Taču eksportējam arī uz Rumāniju, Čehiju, NVS valstīm - Kazahstānu, Azerbaidžānu, Baltkrieviju un Ukrainu. Kopumā mūsu eksports aiziet uz desmit valstīm.

Vai plānos ir ieiet arī Rietumeiropas valstu tirgū?

Jā, ieiet rietumvalstu tirgū - tas ir tikai darba jautājums. Jau pašlaik savu produkciju eksportējam, piemēram, uz Austriju.

Kā raugāties uz eksotiskākiem tirgiem?

Mēs pie tā esam sākuši strādāt. Vissarežģītāk ir ar Ķīnu, kurā reģistrācijas noteikumi būtiski atšķiras no Eiropas. Faktiski tur jāpārstrādā visa dokumentācija, reizēm pat jāmaina produkta sastāvs. Taču Austrumi noteikti ir mūsu darbakārtībā, jo tur ļoti pieprasīta ir kvalitāte, kuru mēs varam nodrošināt.

Cik liela problēma jūsu uzņēmumam ir darbaspēka pieejamība?

Mūsu darbinieku skaits ir samērā mazs - 50 darbinieku. Esam viena saliedēta, draudzīga un zaļi domājoša komanda. Ir grūti atrast speciālistus specifiskiem amatiem, kuriem negatavo neviena mācību iestāde, piemēram, trūkst zāļu, uztura bagātinātāju un medicīnisko ierīču reģistrācijas speciālistu. Tādus arī nekur negatavo. Par šādiem speciālistiem var kļūt tikai ar laiku, uzkrājot pieredzi. Parasti tie ir ķīmiķi vai farmaceiti, kas izvēlas šādu karjeru. Reizēm pie mums darbā atnāk ierēdņi no valsts institūcijām - Zemkopības ministrijas un Pārtikas un veterinārā dienesta.

Cik jaunu produktu jūs radāt gadā?

Četrus līdz piecus. Šogad jau esam radījuši četrus jaunus līdzekļus: aroma plāksteri - līdzekli pret iesnām, kas palīdz arī elpceļu saslimšanas gadījumos -, kā arī produktu imunitātei un jaunu notievēšanas līdzekli - gan kapsulu, gan aerosolu formā. Tāpat notiek nemitīgs pētniecības darbs, lai izpētītu jaunas izejvielas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?