Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +14 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Konkurences padome pret ražotāju

Kāpēc jūs esat tik ļoti uztraukti par Konkurences padomes veiktajām pārbaudēm kooperatīvos Trikāta un Dzēse?

Neviena pārbaude nav patīkama, bet sākotnēji domājām, ka mūs izsauks un varēsim situāciju izskaidrot. Līdz pat šim brīdim neviens ar mums nav runājis. Mēs varam spriest tikai no Konkurences padomes (KP) publiskajiem paziņojumiem un tiem lietas materiāliem, ar kuriem varēja iepazīties mūsu advokāti. Situācija ir absurda. Tiek apgalvots, ka Dzēse un Trikāta - konkurējoši kooperatīvi - ir noziedzīgs kartelis. Konkurences padome negrib redzēt, ka viss, ko mēs kopīgi darām, notiek viena nodibināta uzņēmuma Latvijas piens ietvaros, kura dibināšanas mērķis ir piena pārstrādes rūpnīcas celtniecība.

KP gan jums pārmet, ka jūs varētu būt saskaņojuši cenas ārpus jaundibinātās rūpnīcas projekta?

Mēs neesam saskaņoši cenas ārpus jaundibinātās rūpnīcas projekta.

Vai zemnieku kooperatīvu cīņa par piena cenu var nozīmēt piena cenas palielināšanos mazumtirdzniecībā?

Kādā veidā? Tas piens, kas nonāks jaunajā pārstrādes rūpnīcā - vismaz 70% no tā -, šodien tiek eksportēts uz Lietuvu, un jau šobrīd šis piens tātad nekādi neietekmē piena cenu Latvijā. Te ir arī tas aspekts, ko vienmēr ir norādījuši mūsu oponenti, ka ir slikti pienu izvest uz Lietuvu, ka to vajag pārstrādāt šeit. Lūk, tagad tas arī tiks darīts. Ja runājam par ķēdīti - ražotājs, pārstrādātājs, veikals, pircējs, cena, tad Latvijas piena rūpnīcas aspektā izkrīt viens posms. Zemnieks pats ir ražotājs un pats ir piena pārstrādātājs. Uzņēmumam Latvijas piens uzdevums nebūs gūt milzīgu peļņu vai dividendes, bet samaksāt adekvātu cenu par pienu zemniekiem. KP izplata informāciju, ka piena ražotāja daļa cenā pašlaik esot vislielākā un esot pāri 50%. Tas man liekas stipri jocīgi, ņemot vērā, ka reāli zemnieki par pienu saņem aptuveni 20 santīmu par litru. Turklāt vidējais tauku procents pienā, ko nodod zemnieks, ir 3,9-4%, nevis 2% kā pienam, ko, atšķaidot ar ūdeni, tirgo veikalā. Un tas arī ir jāņem vērā. Runas, ka Latvijas piena rūpnīcas projekts ietekmēs piena cenas veikalā, neatbilst patiesībai. Mani pārsteidz, ka KP vadītāja Ieva Jaunzeme publiski apspriež, ir vai nav vajadzīgs Latvijas piena projekts vispār, paziņojot, ka būšot slikti, ja Latvijas piens konkurēšot vietējā tirgū.

Vai tad trīsdesmit devītais pārstrādātājs nesadrumstalos Latvijas tirgu, kurā jau ir 38 piena pārstrādātāji?

Tas ir mīts, kuru pastāvīgi izplata mūsu konkurenti. Vienreiz nopublicēt to 38 pārstrādātāju sarakstu, lai mēs redzam, kas tie ir un cik piena viņi pārstrādā. Šajā 38 pārstrādātāju sarakstā ir iekļautas visas zemnieku saimniecības, kas ražo pienu, tur ir iekļauti uzņēmumi, kas vairs neražo. Bet uzņēmumi, kas pieder vienam īpašniekam, bet ražo dažādās vietās, ir saskaitīti kā atsevišķi pārstrādātāji. Ja atsijātu tos, kuri ražo vismaz 10 piena tonnas dienā, tiktu līdz kādiem 15 vai 17 dalībniekiem.

Vai jūsu projekta paredzētās jaudas ir adekvātas vairāk nekā 10 miljonu latu ieguldījumam?

Ja sakām, ka projekts ir pārāk dārgs, tad atcerēsimies, ka Rīgas Piena kombināts ir publiski pateicis, ka iekārtu modernizācijā vien iegulda kādus trīspadsmit piecpadsmit miljonus. Ja mēs par 10 miljoniem latu no nulles uzceļam rūpnīcu ar visām iekārtām, jautājums - vai tas ir dārgi? Vai 250 tonnas maiņā ir daudz vai maz? Redziet, mēs bāzējam projektu uz reālo piena daudzumu, kas mums ir, lai nodrošinātu vienas maiņas desmit stundu darbu rūpnīcā. Mums ir rezerve jaudu dubultot, ja vien būs piens. Var jau uzlikt jaudu - 1200 tonnnas dienā. Dažam tāda ir. Bet kur ir piens? Piena nav. Un šāda rūpnīca tad strādā ar piektdaļu jaudas.

Vai KP var aizstāvēt Latvijas ražotāju no konkurences, kas nāk no ārvalstīm, ja tā ir negodīga?

Ja iepazīstas ar tiem milzīgajiem sodiem, ko uzliek KP, tad, man liekas, mērķis ir viens - sodīt. Latvijas KP mērķis nav strādāt preventīvi, brīdināt, uzlikt nelielus sodus, kā mēs, tiekoties ar saviem kolēģiem ārzemēs, dzirdam, kā tur viņi sadarbojas ar līdzīgām iestādēm. Cik nāk par labu mūsu ekonomikai, ka viena iestāde piemēro principu - mēs sodām un sodām maksimāli daudz? Tiek rēķināti sešciparu skaitļi sodos Latvijas uzņēmumiem, bet jūs pēc tam kaut vai bankrotējat, mums vienalga. Paņem ražojošu uzņēmumu, kurš krīzes laikā jau tā nogriezis visu līdz pēdējam, lai tik izķepurotos, bet Konkurences padome tam uzliek simtiem tūkstošu latu lielu sodu. KP darbībai ir jābūt, taču, vai tā ir Latvijas uzņēmumu vai kā cita interesēs, par to man ir smagas pārdomas šobrīd. Speciāli nevienu aizsargāt nevar, bet mēs zinām, ka visas valstis atrod visādus veidus, tikai mēs esam šausmīgi klausīgi. Būtu labi, ja Latvija ieviestu norādes, informējot, vai tas ir īsts siers vai siera produkts ar augu tauku piedevu, kas pašlaik stāv nedalīti veikalu plauktos.

Vai taisnība, ka atsevišķi piena ražotāji Latvijā pienu ražo arī no piena pulvera?

Es domāju, ka noteikti. Piena deficīta brīdī, piemēram, ziemā, noteikti. Kā to patērētājs var zināt, nezinu. Tie uzņēmumi, kuri paši piena pulveri neražo, tā nedarīs, jo nekāda ekonomiska efekta tur nav. Bet tie, kuri paši ražo arī piena pulveri, brīžos, kad svaigpiena trūkst, var atjaukt to ar ūdeni, lai turpinātu savas piegādes veikaliem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?