Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Kononova godināšana - konfrontējošs solis

Krievijas vēstnieks Latvijā Aleksandrs Vešņakovs par kara noziegumiem notiesātā bijušā sarkanā partizāna Vasīlija Kononova piemiņu šā gada pirmajā dienā godināja tāpēc, lai parādītu, kāda šogad būs Krievijas ārpolitika Latvijā - konfrontējoša -, sacīja Austrumeiropas politikas pētījumu centra izpilddirektors Andis Kudors.

A. Vešņakovs šā gada 1. janvārī godinājis par kara noziegumiem notiesātā Kononova piemiņu. A. Kudors norādīja, ka vēstnieks labi izpratis, kāda būs lielas daļas Latvijas iedzīvotāju reakcija uz šādu soli, proti, negatīva. «Kononovs ir kara noziedznieks, un epizodes, kuras redzamas lietas izskatīšanā un ir pieejamas medijos, norāda uz zvērībām, sevišķi ar Krupniku, kura bija mātes gaidībās, šķiet, pēdējā mēnesī. Viņai uz brīdi izdevās izbēgt, bet viņu iemeta atpakaļ degošā mājā, kur viņa aizgāja bojā,» sacīja Kudors, retoriski vaicājot, «kurš var palikt vienaldzīgs, ko tādu dzirdot».

Eksperts arī norādīja, ka A. Vešņakovs ar šādu kara noziedznieka godināšanu demonstrējis cinismu, un piebilda, ka tā pēdējos gados ir Krievijas ārpolitikai klātesoša lieta. «Viņš labi apzinājās, ka latviešus tas sarūgtinās, saērcinās, un to darīja apzināti, lai parādītu, kāda būs Krievijas ārpolitika Latvijā 2016. gadā - konfrontējoša,» sacīja A. Kudors. Viņš arī vērsa uzmanību, ka Krievija ieņēma apzināti stūrgalvīgu un mērķtiecīgu pozīciju, ka nevar tiesāt tos, kas karojuši uzvarētāju pusē.

«Bet Kononova notiesāšanas moments, kurā Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) sākumā lēma par labu, bet pēdējais spriedums bija par sliktu, ir principiāls precedents, ka jāskata arī kara noziegumi, kurus izdarījuši tie, kas karoja uzvarētāju pusē,» sprieda A. Kudors.

Vaicāts, vai nepieciešama kāda reakcija no Latvijas puses, tostarp Ārlietu ministrijas, viņš sacīja, ka tieši to Krievija arī vēlas. «Viņi taču ļoti labi apzinās reakciju. Viņi vēlas konfrontāciju, it kā tautiešu diskriminācijas jautājumu. Krievijas puse Kononovu rāda kā tādu mocekli, kas iederas tās lielajā stratēģiskajā stāstījumā. Ka baltieši un ukraiņi ir tādi kā neonacisti, kas vajā padomju partizānu,» viņš sacīja.

Kudors gan norādīja, ka reakcija no Latvijas šajā situācijā nenāktu par sliktu, taču to būtu nepieciešams vispārināt, nenorādot tikai uz vienu attiecīgu gadījumu. «Kopumā vairāk jādomā par Krievijas tautiešu politiku kā kompleksu lietu, kā Latvijai reaģēt un mazināt Krievijas destruktīvo ietekmi šeit,» viņš sacīja, piebilstot, ka Latvijas oficiālā pozīcija līdz šim bijusi tāda, ka šos jautājumus nevajadzētu pārlieku cilāt.

«Bet tas bija līdz Krimas aneksijai. Tagad Rietumos vairs neuztver par baltu patiesību visu, ko Krievija runā par citu valstu attieksmi pret viņu diasporām, jo hibrīdkarš Ukrainā daudziem Rietumos parādīja, ka Krievijas diplomāti iepriekš dezinformējuši Rietumus par šo situāciju,» sprieda A. Kudors, vienlaikus vēršot uzmanību, ka Latvijas diplomātiskais resurss nav tik liels, kāds tas ir Krievijas pusei.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?