Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Konstatē 38 nedrošas publiskās ēkas

Pašvaldību būvvaldes konstatējušas nedrošuma pazīmes 38 sabiedriski nozīmīgās publiskajās ēkās (SNPE), no tām 31 atrodas galvaspilsētā. Visas nedrošās Rīgas SNPE ir lielveikali. Šādu statistiku paziņoja Ekonomikas ministrijas (EM) valsts sekretāra vietnieks Jurijs Spiridonovs. Tuvākajā laikā EM sola izveidot publiski pieejamu riska karti, kurā tiks atspoguļotas tās SNPE, kuras atzītas par nedrošām. Karte tiks veidota, balstoties ne tikai uz būvvalžu atzinumiem, bet arī uz saņemtajām iedzīvotāju sūdzībām.

Saistībā ar 21. novembrī notikušo Zolitūdes traģēdiju EM uzdeva visām pašvaldību būvvaldēm (kopumā 85) apsekot visas SNPE un pārliecināties par to drošību. «Tas, ka ir konstatētas nedrošuma pazīmes, vēl nenozīmē, ka šīs ēkas ir nedrošas. Visbiežāk tajās ir konstatētas plaisas, par kurām eksperti lems, vai un cik lielā mērā tās apdraud cilvēku drošību,» skaidroja J. Spiridonovs. Jāpiebilst, ka lēmumu par jau ekspluatācijā nodotas ēkas slēgšanu drošības apstākļu dēļ var pieņemt tikai ēkas īpašnieks. SNPE gadījumā tās pārsvarā ir pašvaldības. Pašlaik, piemēram, Krustpils novada būvvalde apturējusi Vīpes pamatskolas sporta zāles ekspluatāciju, Liepājas novadā apturēta Dunalkas sporta halles izmantošana, Ķekavā apturēta Ķekavas sākumskolas daļas ekspluatācija.

Rīgas pilsētas būvvaldes būvinspekcija veikusi vairāk nekā 200 pārbaužu būvniecības stadijā esošos objektos un pēdējos gados ekspluatācijā nodotās SNPE. Vairākos objektos konstatēti pārkāpumi vai ēkas nedrošības pazīmes, informēja būvvaldes vadītājs Inguss Vircavs. Pārbaudot vairāk nekā 100 ekspluatācijā nodotu lielveikalu, 31 no tiem konstatētas iespējamas nedrošuma pazīmes - dažāda izmēra konfigurācijas plaisas, kas liecina par tehniskām problēmām. No 59 apsekotajiem Maxima lielveikaliem 13 konstatētas nedrošuma pazīmes - plaisas būvju konstrukcijās. Apsekojot 58 Rimi un Supernetto veikalus, nedrošuma pazīmes konstatētas 18 veikalos. 11 veikalos konstatēta ierobežota evakuācijas izeju pieejamība, bet 20 veikalos noliktavu un personāla telpu apsekošana netika nodrošināta.

Būvvalde uzdevusi ēku īpašniekiem nekavējoties pārbaudīt ēku tehnisko stāvokli, ko vajadzētu veikt sertificētiem inženieriem. «Diemžēl būvvaldei nav tiesību ekspluatācijā nodotu ēku īpašniekiem uzdot par pienākumu veikt šādas pārbaudes, tomēr ceram, ka viņi to godprātīgi izdarīs. Pēc ēkas nodošanas ekspluatācijā pilnībā par tajā notiekošo atbild īpašnieks, tāpēc pēc tehniskās ekspertīzes saņemšanas, ja tā tiks veikta, īpašnieks varēs lemt par tālāk veicamajiem pasākumiem. Vai tiešām pastāv reāli draudi, var pateikt tikai pēc ekspertīzes, tāpēc aicinu ēku īpašniekus to uztvert nopietni,» norādīja Vircavs.

Rimi Latvia pārstāve Laura Podskočija biznesa portālam Nozare.lv gan skaidro, ka «Rīgas pilsētas būvvalde izplata nepārbaudītu informāciju, kas vairo sabiedrības trauksmes sajūtu». Rimi pārstāve norāda, ka konstrukciju drošību pārbaudei būtu vēlams veikt ne tikai vizuālo apskati, bet arī padziļinātākas izpētes. «Rimi Latvia uzdevumā visā Latvijā strādā sertificētu būvinženieru grupa, kura vērtē projektus pēc būtības, veicot objektu padziļinātās izpētes. Uzņēmums un mūsu piesaistīto būvinženieru grupa ir atvērta padziļinātai komunikācijai ar Rīgas pilsētas būvvaldi,» uzsver Rimi pārstāve. Jebkuru šaubu gadījumā pēc padziļinātas izpētes Rimi Latvia pieņemšot atbilstošus lēmumus līdz pat veikalu slēgšanai. Tā, piemēram, nesaņemot nekādus pārmetumus no Alūksnes novada būvvaldes, uzņēmums tomēr nolēma uz laiku slēgt Alūksnes lielveikalu Supernetto, par kura tehnisko stāvokli bija radušās bažas.

Tāpat Rīgas būvinspekcija veikusi pārbaudes visos SIA Re&Re būvobjektos, kopumā 14. Būvinspekcija apsekojusi 13, no kuriem trijos konstatētas neatbilstības dokumentācijā, kas tagad novērstas, bet trijos objektos būvdarbi vēl nav sākti.

Kopumā EM saņēmusi 59 būvvalžu apsekojumu datus. No ekspluatācijā nodotām 513 ēkām apsekotas 183 jeb 35,67% ēku. Lielākie pārkāpumi saistīti ar ugunsdrošības prasību neievērošanu.

Būvvaldes no 746 SNPE, kurās notiek būvdarbi, apsekoja 263 jeb 35% ēku. 162 gadījumos konstatētas neatbilstības. Lielākā daļa no tām saistītas ar būvniecības dokumentācijas nepilnībām, kam seko patvaļīga būvniecība un patvaļīga ēkas nodošana ekspluatācijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?